Fredrik Sjöshult

Blodiga konflikten fortsätter utan Dödspatrullens ledare

Dödspatrullens bilder lyx- och resebilder.

Dödspatrullen har nu till slut krossats av polis efter att den sista av de fyra ledarna som var på fri fot nu har gripits i Spanien.

Gänget har byggt på en personkult kring ledarna och deras lyxliv men nu är det historia.

Men tyvärr innebär det inte ett slut för skjutandet – det visade sig direkt under torsdagskvällen.

Nya grupperingar flyttar nu fram sina positioner i gängkonflikternas Stockholm. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dödspatrullen var länge en mytomspunnen gruppering som påstods tjäna stora pengar på att utföra beställningsmord. I sociala medier har de fyra ledarna skapat bilden av ett liv i lyx med exklusiva kläder, klockor och sedelbuntar. De har skickat hälsningar från resor hem till Sverige.

Även om sanningen om inkomsterna i huvudsak varit en annan har det bidragit till att yngre sett upp till de fyra ledarna som gäckat polisen.

På en bild från Snapchat poserar de fyra ledarna ihop i Barcelona, på andra bilder hänger de i Amsterdam.

De fyra ledarna i Dödspatrullen och en man som senare mördades.
Foto: Polisen

Samtidigt har Dödspatrullen pekats ut som skyldig till flera mord i Rinkebykonflikten där unga män i den rivaliserande grupperingen Shottaz skjutits ihjäl.

Dödspatrullens ledare har inte dömts för några beställningsmord.

De två första i ledargarnityret slogs istället ut efter en framgångsrik knarkutredning som visade att de handlat med drygt 20 kilo amfetamin.

Den tredje ledaren står nu inför rätta i Danmark för dubbelmordet på två Shottazanhängare förra sommaren. Han riskerar livstids fängelse och all bevisning mot honom i form av DNA-spår i en flyktbil, som mördarna misslyckades med att bränna upp, har inte direkt stärkt bilden av Dödspatrullen som skickliga lönnmördare.

Sex bilder från Dödspatrullens tidigare lyxliv från sociala medier och ledarnas mobiler.
Sex bilder från Dödspatrullens tidigare lyxliv från sociala medier och ledarnas mobiler.
Foto: Polisen
Sex bilder från Dödspatrullens tidigare lyxliv från sociala medier och ledarnas mobiler.
Foto: Polisen
Sex bilder från Dödspatrullens tidigare lyxliv från sociala medier och ledarnas mobiler.
Foto: Polisen
Sex bilder från Dödspatrullens tidigare lyxliv från sociala medier och ledarnas mobiler.
Foto: Polisen

I helgen pratade jag med en av Sveriges främsta utredare av grov organiserad brottslighet och frågade om den fjärde ledaren som tycktes ha försvunnit från den svenska arenan.

Under polisens Operation Rimfrost har han inte funnits med på Stockholmspolisens fokuslistor men enligt utredaren har han fortsatt styra underhuggarna i grupperingen från Spanien. Nu är han gripen.

Dödspatrullen har varit en hierarkisk gruppering som också kallats för ”de fyras gäng”.

Under ledarna har det funnits underhuggare från Rinkebytrakten. I amfetaminrättegången dömdes flera medhjälpare under ledningen och i Danmark är fyra yngre män åtalade tillsammans med ledaren.

Gripandet i Spanien av den fjärde ledaren, den sista som var på fri fot, är därför ett hårt slag mot Dödspatrullen och innebär i praktiken att grupperingen är krossad.

Till slut var det narkotikan som blev Dödspatrullens fall och att det nu handlar om misstankar om cannabisodling i Spanien är inte förvånande eftersom det stundtals varit ”torka” på hasch i Sverige under senare år.

Tyvärr innebär inte gripandet per automatik ett stopp för skjutandet i Stockholm.

Det blev tydligt direkt på torsdagskvällen bara några timmar efter att nyheten om gripandet av ledaren för Dödspatrullen blev känd.

I Rinkeby sköts en ung man med koppling till Shottaz ihjäl mitt bland barnfamiljer i en park.

En man flydde på mc från mordplatsen men under natten mot fredag hade polisen inte rapporterat om några genombrott i spaningarna efter skytten.

Nya grupperingar har redan etablerats runt Järvafältet i västra Stockholm och flera skjutningar har inträffat på senare tid.

• De yngre i Shottaz har enligt polisen brutit sig loss och kallar sig nu FLG, Filterlösa grabbar.

• Tenstanätverket, som varit lierade med Dödspatrullen, har flyttat fram sina positioner och kallas ibland för HSL, Headshotligan.

Husbyledaren
Foto: Polisen

• Grupperingen Husbys hyenor har också stärkts på senare tid och kopplas till en konflikt med Tensta och flera våldsdåd.

Lejonen med bas i Hässelby har kommit tillbaka trots knarkdomarna i ”Taxi-Tony”-målet och mordet på ledaren 2017. Andra män har nu tagit över i grupperingen.

I Rissne finns ytterligare ett nätverk som bedöms ha ett högt våldskapital.

Stockholmspolisen har också punktmarkerat fyra yngre män med koppling till Dödspatrullen under Operation Rimfrost. De fyra har varit med på listan över de 68 män som enligt polisen ligger bakom en stor del av skjutningarna i Stockholm.

Det handlar om en 20-åring som utsatts för ett mordförsök tidigare och även fått sin bror mördad i Rinkebykonflikten. Vid hans sida i grupperingen finns två 19-åringar och en 17-åring som tidigare använts som narkotikakurir av Dödspatrullens ledare och dömdes i amfetaminrättegången.

Fler krönikor om Rinkebykonflikten och Dödspatrullen