Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Fyra saker som talar för att Martin Timell frias

Rättegången mot Martin Timell på dess inledande dag. Rättegången som pågår i tre dagar hålls i Attunda Tingsrätt i Sollentuna. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fyra skäl talar för att Martin Timell frias i våldtäktsrättegången:

Fylla, hämnd, tid och Instagram.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På fredagen avslutas rättegången mot Martin Timell med en slutplädering från hans försvarsadvokat Hanna Lindblom och hon kan ta stöd av flera argument för att få sin klient frikänd:

Fyllan

Öl, vin och snaps serverades rikligt under festen och ett åklagarvittne i rättegången minns att hon tänkte ”hjälp vad folk är berusade” om fyllan på festen.

– Jag vill påpeka att jag, och flera andra, var väldigt berusade under kvällen och har bara diffusa minnen från kvällen, har Lulu Carter, som vittnade mot Timell på torsdagen, konstaterat.

Lulu Carter vittnade mot Martin Timell. Foto: ALL OVER PRESS

Hämnd

Martin Timell fick sluta på TV4 efter att ha anklagats för att ha trakasserat kolleger i tv-produktionerna och i polisutredningen är det tydligt att flera av de som var med på ”Äntligen hemma”-festen i dag tycker illa om honom.

”Jag hatade Martin stundtals. Han är en elak människa”, säger en annan kvinna som vittnat mot honom.

Instagram

Anklagelserna mot TV4-programledaren började med att hans ex-kollega Lulu Carter liknat Timell vid den våldtäktsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein, som var den förste att pekas ut i det internationella metoo-upproret. 

I spåren av Lulu Carters inlägg väcktes anklagelserna om övergreppet i badtunnan till liv och flera som nu vittnat har haft kontakt i samband med anmälan.

Tiden

Drygt nio år har gått och det i kombination med fyllan på festen, eventuella hämndmotiv och Instagram i olika delar gör att berättelser från vittnen och målsäganden ifrågasätts av Martin Timells försvarsadvokat Hanna Lindblom.

Martin Timell (i mitten) och försvarsadvokaten Hanna Lindblom under våldtäktsrättegången i Attunda tingsrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Eller som ett av åklagarens nyckelvittnen ändå konstaterar efter ett samtal med anmälaren i höstas:

”Jag fick en känsla av att hon inte kom ihåg allt.”

 

På papperet ser åklagarens vittnen dock starka ut.

De styrker kvinnans berättelse och flera av dem har hört kvinnan berätta om övergreppet samma kväll eller dagen efter. Det finns också förklaringar till att hon dröjde nio år med att anmäla våldtäkten och hon var rädd för Timell.

Men frågor om tiden som gått, fyllan, hämndmotiv och anklagelser som börjar på Instagram avgör om det är ställt bortom varje rimligt tvivel att Martin Timell våldtog kvinnan i badtunnan.

LÄS MER: Därför var det rätt att åtala Martin Timell – men nu kommer alla tvivel

LÄS MER: Förklaringen: Därför dröjde hon nio år med att anmäla Timell