Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Friad i bombmål när han skyllde på knark

Burken med sprängmedel och stubintråd hittades i mannens ryggsäck – på den högra bilden har den öppnats av polis.

Den unge mannen satte sig på tåget från Malmö till Södertälje med en bomb i ryggsäcken – en bomb som var färdigapterad med stubintråd och som kunde sprängt tågvagnen om han varit oförsiktig med väskan.

Han friades ändå av Malmö tingsrätt eftersom han hävdade att han trodde att det var knark i väskan.

Domen är ett bakslag i kampen mot bombmän och gynnsam för kriminella.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En bombvåg drar fram över Sverige: Under förra året polisanmäldes 257 bombdåd jämfört med 162 under hela 2018.

Bilderna från SVT:s övervakningskamera som fångade bombmännen som under natten mot måndag placerade ut den stora bomben på Östermalm i Stockholm visar tydligt riskerna bakom statistiken.

Filmen visar en hänsynslös vettvilling som lämnar en bil, sannolikt placerar ut bomben och sen springer tillbaka mot bilen strax efter klockan 01. Han har ingen kontroll över situationen. Han kan inte veta att en krogbesökare på hemväg inte går direkt mot explosionen.

Om detta fortsätter kommer vi inom kort vakna upp till nyheten om ett bombdåd som dödat flera människor.

Bombmännen är svåra att avslöja och en friande dom i Malmö tingsrätt strax före jul kan innebära ett stort bakslag i försöken att stoppa förberedelser av bombdåd. Lyckligtvis har den nu överklagats till hovrätten eftersom åklagaren anser att slutsatsen i tingsrättsdomen är ”felaktig”.

Detta har hänt:

En 19-årig man från Södertälje greps i somras på tåget från Malmö av en uppmärksam tulltjänsteman som hade i uppdrag att avslöja narkotikakurirer. Södertäljekillen satt i en tågkupé med plats för sex personer när tullaren fattade misstankar och kollade i hans ryggsäck.

Den innehöll ett vapen och mannen greps. När väskan kontrollerades närmare hittades en bomb med 1,5 kilo sprängmedel i en plåtburk invirad i plastfolie. Runt burken hade någon virat en stubintråd och apterat en sprängkapsel.

Burken med sprängmedel och stubintråd hittades i mannens ryggsäck – på den högra bilden har den öppnats av polis.Foto: Polisen

Försvarsmakten undersökte bomben och kom fram till att sprängverkan var lika kraftig som de bomber som dödade flera människor i terrordåden i Londons tunnelbana 2005. Försvarsmakten konstaterade också att det fanns stor risk för att bomben skulle exploderat om väskan tappats i golvet eller utsatts för en kraftig stöt. 

I det första polisförhöret svarade Södertäljekillen ”inga kommentarer” på de flesta av polisens frågor och ville inte berätta vem som stoppat ned vapnet och burken i väskan.

– Han kallar sig Bosse eller Putin, säger Södertäljekillen i det första polisförhöret.

Efter att han varit på häktningsförhandling och fått veta att polisen hittat bomben i väskan ändrade han sig och berättar att han trodde att det var narkotika i burken som ”någon” packade ner i hans väska tillsammans med vapnet. Han skulle vara pressad att utföra knarktransporter på grund av en gammal skuld.

– Asså jag har en sann historia som jag ska berätta och det här är sanningen, säger mannen i det andra polisförhöret.

Han åtalades ändå för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse (bombdåd i dagligt tal) men friades av tingsrätten med motiveringen ”flera omständigheter talar för att NN inte förstått att det var en sprängladdning som fanns i ryggsäcken eller att det förelåg en risk för att det skulle förhålla sig på det sättet”.

Han berättade att han hämtat narkotika i Malmö tidigare och det trodde tingsrätten på. Han har dock aldrig varit misstänkt eller dömd för det.

Södertäljekillen greps på tåget mellan Malmö och Södertälje – han fångades på bilder på Centralstationen när han bar på sin ryggsäck.

Tulltjänstemannen som hittade bomben förstod först inte att det var en bomb och det är enligt tingrätten ett annat skäl för att fria mannen på tåget.

Tingsrätten använder också bombens farlighet som ett skäl för att frikänna mannen. Enligt tingsrätten talar det för att han inte skulle vara villig att ta risken att transportera sprängladdningen.

För att döma någon kräver rättspraxis att det finns ett ”uppsåt”. I bombfallet prövade tingsrätten om det fanns ett ”likgiltighetsuppsåt”. Det hade räckt att konstatera att den åtalade var likgiltig inför det faktum att han hade en bomb i sin ryggsäck för att döma honom.

Han kan inte heller dömas för narkotikabrott eftersom det inte fanns någon narkotika i burken som innehöll sprängmedel. Förklaringen i tingsrätten försatte den åtalade i en bakvänd moment 22-situation som gjorde att han blev frikänd från åtalet om att ha förberett ett bombdåd.

Eftersom mannen friades för bomben och bara dömdes för vapenbrott – och fick en rejäl ungdomsrabatt – blev straffet nio månaders fängelse. Eftersom straffet inte blev längre släpptes han också från häktet.

Domen öppnar nya möjligheter för kriminella:

Enligt domens logik ska en narkotikakurir som grips med kokain frias om han säger att han trodde att han transporterade en bomb. Den som lämnar bort sin väska för att okända ska stoppa ned något i den har alltså ingen skyldighet att kontrollera vad som finns i väskan.

Logiken i domen är givetvis helt orimlig – och förhoppningsvis rättas det till av hovrätten.