Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Fredrik Sjöshult: Nästa steg är Filippa Reinfeldt

Cristina Stenbecks värvning av ex-finansminsistern Anders Borg är logisk - hon och hennes far har under lång tid haft en tung ex-politiker vid sin sida.

Nu väntar jag bara på att Filippa Reinfeldt skriver på för Wallenbergarna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns egentligen bara en överraskning med Stenbecks värvning av den förre moderate finansministern och det är hans partifärg. Under de senaste decennierna har Stenbeck valt att värva socialdemokrater.

Först var det Odd Engström som gick från att vara vice statsminister till att bli ordförande för Kinnevik. Precis som Borg hade Odd Engström finansministerbakgrund.

Några år efter att Jan Stenbeck gick bort värvades Björn Rosengren till Kinneviksfären som senior rådgivare.

Rosengren är nu 72 år gammal och därför var det naturligt Stenbeck behövde ett generationsskifte.

Anders Borg är en drömrekrytering för Stenbeck. Han har ett gott anseende, har hyllats av Financial Times och fick nyligen ett prestigeuppdrag av arrangörerna för ekonomitoppmötet i Davos.

Och precis som Cristina Stenbeck har han ett stort intresse för Afrika. Under slutet av sin finansministerperiod skaffade han sig ett starkt afrikanskt nätverk och det kommer Stenbeck ha stor nytta av i expansionen av mobilnät genom Millicom, mikrolån i flera länder och tv-kanaler genom MTG.

Borg kommer också vara till stor nytta när Stenbeck ska läsa av den nyckfulla politiska situationen i Ryssland där bland annat MTG har stora ägarintressen som nu hotas av Putin.

Efter att Anders Borg nu lämnat besked om sin framtid väntar jag närmast besked om vad Filippa Reinfeldt ska göra framöver. Hon lämnade definitivt politiken under tisdagen med ett sista nämndsammanträde.

Hon lär vara på väg till näringslivet. Spekulationer om att hon skulle ge sig in konsultsvängen och landa på en av alla pr-byråer avfärdas av folk som känner henne väl och istället väntas hon inom kort bli klar för ett toppjobb inom näringslivet.

Det hetaste tipset just nu är att hon värvas av familjen Wallenberg. Precis som Stenbeck har Wallenberg på senare år rekryterat politiska toppkrafter, som Mona Sahlins före detta vapendragare Stefan Stern, och nu väntas Reinfeldt få en nyckelroll inom vårdkoncernen Aleris som ägs av Wallenbergs investmentbolag Aleris.

Filippa Reinfeldt klassas som högvilt inom näringslivet och olika välfärdsbolag så utgå från att även vårdkoncerner som Capio, Carema och Attendo finns med i huggsexan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!