Fredrik Sjöshult

Frågorna om Falks lyxliv måste få svar

Fredrik Sjöshult: ”Allvarliga anklagelser”
Jonas Falk grips i Stockholm i maj 2014 – kort efter att han släppts från häktet.
Foto: SVEN LINDWALL

Spansk och svensk polis har samarbetat i ”Operation Beautiful” och efter flera spanska tillslag i veckan har fyra ton kokain och lyxfastigheter för hundratals miljoner tagits i beslag.

Samma vecka greps Jonas Oredsson/Falk.

Nu hoppas jag att han snart ställs inför rätta så att alla frågetecken kring hans lyxliv kan rätas ut.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Spansk polis har under den senaste veckan i ”Operation Beautiful” slagit tillbaka med full kraft mot narkotikahandel och den maffia som använder solkusten för att skeppa in tonvis med narkotika.

Totalt har fyra ton kokain, 300 fastigheter värda 200 miljoner kronor och åtskilliga miljoner kontanter beslagtagits i ”Operation Beautiful”. Polisoperationen är resultatet av ett elva år långt polisarbete där även svensk polis varit involverad, enligt det spanska inrikesdepartementet. Även polis i Colombia, Portugal, Rumänien, Frankrike och Storbritannien har varit med i operationen.

Hittills har spansk polis inte svarat på några frågor om hur kopplingen till Sverige ser ut.

Samma vecka greps även Jonas Falk, tidigare Oredsson, i sitt hem i Sitges nära Barcelona – samma stad som också varit i fokus i ”Operation Beautiful”. Hans beskrivning av hur polisen stormat hans hus och minutiöst sökt genom hans hem och borrat i väggar väcker mina misstankar om att det handlar om ett större sammanhang.

I tid sammanfaller också starten av den nu aktuella polisaktionen med ”Operation Playa” där Jonas Oredsson/Falk var den utpekade huvudpersonen i kokainhandel med Colombia som styrdes från Barcelona.

Jonas Oredsson/Falk greps i Colombia 2010 i ”Operation Playa”.
Foto: EPA

I Playamålet friades han till slut av Svea hovrätt i en dom med små marginaler.

Hovrätten konstaterade att Oredsson/Falk hade kontakt med ensamseglaren Mauritz Andersson när han smugglade ett drygt ton kokain men han friades med motiveringen:

”Detta talar med viss styrka för att Jonas Falk medverkat i den åtalade brottsligheten. Man kan fråga sig varför han annars skulle tala med Mauritz Andersson om detta. Utredningen visar dock inte på vilket specifikt sätt Jonas Falk kan ha medverkat, vilket är en förutsättning för en fällande dom.”

Direkt efter att Jonas Oredsson/Falk släppts från svenskt häkte av hovrätten greps han i Stockholm på begäran av Spanien och det blev starten på en utredning som nu pågått i fem år.

Spanien har en effektiv maffialagstiftningen med hårdare kriminalisering än svensk lag men rättvisans kvarnar mal långsamt.

Oredsson/Falk anklagas för att ha investerat 56 miljoner kronor som ska ha kommit från narkotikahandeln i lyxhus och restauranger. Spansk åklagare har sagt att åtal ska väckas och att Oredsson/Falk hotas av 20 års fängelse och böter på 250 miljoner kronor.

Falk säger själv att han inte vet något om ”Operation Beautiful” och att han i samband med det senaste gripandet bara har anklagats för samröre med en kriminell person. Det är brottsligt att vara ”medlem i en kriminell organisation” i Spanien och den anklagelsen finns sedan tidigare med i utredningen om penningtvätt och skattebrott.

För alla parter vore det bra om den före detta svenska bankrånaren – känd för sina spektakulära rymningar från den svenska kriminalvården – så snart som möjligt ställs inför rätta i Spanien. Alla frågetecken kring hans lyxliv, köp av dyra hus och nattklubbar, miljonstiftelser och anklagelser om droghandel måste rätas ut.

Men jag har tyvärr en känsla av att den senaste veckans händelser med alltför många märkliga sammanträffanden gör att det kommer att dröja.

Jonas Falk och Operation Playa - detta har hänt.