Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Fossmo var inte den enda roten till det onda i Knutby

Helge Fossmo.Foto: JAN DÜSING
Åsa Waldau.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Rättegången om misshandel och sexbrott i Knutbysekten blir Helge Fossmos revansch på ”Kristi brud” och två andra pastorer.

Han var inte ensam roten till det onda i sekten – efter att han fängslades fanns varbölden kvar.

Vad har socialen gjort för att skydda Knutbybarnen från psykiskt lidande, våld och sexbrott under åren som gått efter mordet?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Till slut ser det ut som om rättvisan hunnit ikapp Knutbysekten och jag har sett fram mot den här dagen. Sanningen har aldrig visat sig vara enkel i Knutby – under ytan har det gång på gång visat sig vara värre än man först anat.

När pastor Helge Fossmos andra fru mördades och hans granne sköts i ansiktet visade det sig snabbt att det inte var så enkelt att barnflickan agerat ensam. Telefonavlyssning och kommunikation som hittades i olika mobiltelefoner visade att hon var styrd av pastor Fossmo och därför dömdes han för mord tillsammans med barnflickan.

Det som nu rullas upp om Knutbysekten är sexbrott och våld – och i centrum står tre pastorer. Åsa Waldau – mer känd som ”Kristi Brud” – är en av dem som nu kommer att åtalas för flera fall av misshandel.

Helge Fossmo under mordrättegången.Foto: SUVAD MRKONJIC

Hon och Fossmo var drivande i Knutbyförsamlingen men efter att han dömts för mordet på mordet på Waldaus syster – Fossmos fru som sköts till döds av barnflickan – tog hon sin hand från honom. Även hans tidigare fru hade dött under oklara omständigheter men i det fallet friades Fossmo från mordanklagelserna.

Knutbypastorn Peter Gembäck, som nu också åtalas för misshandel och olaga hot, har för Sveriges Radio beskrivit hur församlingen slöt sig efter all negativ uppmärksamhet 2004 och ville ge sken av att det onda ”försvann med Helge”.

Åsa Waldau startade ett spa, har gett ut böcker och ett musikalbum efter mordet på systern i Knutby.Foto: NILS PETTER NILSSON

Åsa Waldau har också hävdat att ”Kristi brud” var ”Helges lögn” och framhärdat att det varit ”vulgärt” att kalla Knutbyförsamlingen för en sekt.

Avhopparnas berättelser och den kommande rättegången om sexbrott och misshandel pekar mot att varbölden funnits kvar. Det bekräftades också när Waldau och en annan pastor tvingades lämna församlingen 2016 med motiveringen att de stod för en ”osund kultur” och samma bild framkom i ”Uppdrag granskning” i SVT förra året.

Till slut kan sektens offer få upprättelse.

Knutbyförsamlingen blev en sluten sekt efter att Fossmo fängslades men de många vittnesmålen som nu kommer från avhoppare får stöd av varandra och det är en styrka. Det handlar inte om en enskild persons berättelse som kan ifrågasättas av de som fortfarande är präglade av sektens mentalitet.

Allt sedan mordet 2004 har det förekommit uppgifter som gjort att delar av Knutbyförsamlingen liknats vid en sexsekt. Det har avfärdats som illasinnat förtal av församlingen men ett åtal om att pastorer utnyttjat sin beroendeställning för att sexuellt utnyttjat församlingsmedlemmar sätter nu saken i en annan dager.

Det kommer också i en kontext av att Helge Fossmo hade ett sexuellt förhållande med barnflickan vid sidan av äktenskapet och att det var en del av mordkonspirationen.

Ett åtal och rättegång om misshandel och sexbrott i Knutbyförsamlingen kommer också sätta fokus på socialtjänsten:

Vad gjordes för att rädda Knutbybarnen undan psykiskt lidande i sekten under åren som gått efter 2004?