Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Förklaringen bakom ”Lilla hjärtats” grymma öde

"Lilla Hjärtats" mamma släppt ur häktet.

Hur kan en mamma låta sitt barn dö utan att kalla på hjälp?

En tidigare hemlig psykutredning förklarar det med missbruk av droger – och inte en allvarlig psykisk störning. Missbruket började efter att hon gjort revolt efter en strikt religiös uppväxt inom Jehovas vittne.

På onsdagen släpptes mamman fri.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den treåriga flickan som kallades ”Lilla hjärtat” hittades död hemma hos sina biologiska föräldrar i Norrköping i slutet av januari. Hennes grymma öde har väckt starka känslor och inom kort kommer lagen ändras för att bättre se till barnets bästa.

Flickans mamma har åtalats för mord men kommer bara att dömas för vållande till annans död. Det meddelade Norrköpings tingsrätt i slutet av rättegången och för att avgöra mammans straff har en stor rättspsykiatrisk undersökning gjorts under fyra veckor.

Det har funnits misstankar om en allvarlig psykisk störning och det förstärktes av att kvinnan under tiden som häktad har varit placerad på en psykiatrisk klinik.

Detta har hänt

• Flickan föds i april 2016 och placeras direkt i ett familjehem hos Melinda Jacobs i Vadstena. Hon får namnet ”Lilla hjärtat” och familjehemsmamman har senare i bland annat DN och Expressen berättat om flickans öde.

• I april 2019 tvingas ”Lilla hjärtat” flytta hem till sina biologiska föräldrar efter en dom i kammarrätten i Jönköping som slår fast att tidigare slutsatser om att de inte klarar av att ta hand om sitt barn är fel.

• I slutet av januari 2020 hittas flickan död hemma hos föräldrarna. Hennes död beror enligt åklagaren på att hon utsatts för våld, drogats och varit undernärd och mamman åtalas för mord. Pappan avlider efter drygt två veckor i häkte.

I en tidigare hemligstämplad psykundersökning avfärdas misstankarna och kvinnans långvariga drogmissbruk pekas i stället ut som förklaring till att den tidigare ostraffade kvinnan gjorde sig skyldig till att inte kalla på hjälp när dottern var döende.

Det är ett viktigt besked av två skäl:

• Kvinnan har tidigare varit i kontakt med den öppna psykvården men brottet var inte resultatet av ett nytt vårdhaveri.

• Misstankarna om att mamman missbrukade droger var en anledning till att ”Lilla hjärtat” blev tvångsomhändertagen direkt när hon föddes och placerad i familjehem. När kammarrätten bestämde att hon skulle flytta hem till sina biologiska föräldrar trodde rätten att de var drogfria trots att de vägrade ställa upp på tester.

Slutsatsen i psykundersökningen är ytterligare en bekräftelse på att kammarrättens beslut var felaktigt – och det fick katastrofala följder.

I undersökningen ges också en bakgrund till kvinnans väg in i missbruk som börjar under en strikt religiös uppväxt inom Jehovas vittne. Hon isolerades i församlingen men gjorde uppror i tonåren och började missbruka.

Hon har skyllt missbruket på sin sambo, som också var misstänkt för att ha orsakat flickans död, och hävdat att han blandat droger åt henne varje morgon. Polisutredningen har dock visat att hon varit aktiv i jakten på narkotika.

Fostermamman Melinda Jacobs och ”Lilla hjärtat”.
Foto: PRIVAT

I psykutredningen konstateras att hon ”anpassar sin berättelse där hon särskilt framhäver osjälvständighet och sambons styrande påverkan i vardagen”.

Hon har även lagt ansvar för flickans död på den döda sambon.

”En djupgående misstro mot myndigheter” pekas också ut som ett skäl till att mamman inte kallade på hjälp när flickan låg skadad i hemmet.

Kvinnan kommer sannolikt få ett milt straff eftersom hon inte kommer att dömas för mord, brott mot griftefriden eller grovt vållande till annans död. Norrköpings tingsrätt har beslutat att frågan om kvinnan kan få skyddstillsyn med kontraktsvård för missbruket ska utredas före domen meddelas i slutet av sommaren.

I väntan på det beslutade tingsrätten på onsdagen att kvinnan inte längre ska vara häktad. Hon har varit inlåst, med ett kort avbrott på några dagar, sedan slutet av januari när ”Lilla hjärtat” hittades död men nu tyckte inte tingsrätten att det var motiverat att hon ska vara häktad längre. Åklagaren lämnade under torsdagen beskedet om att inte överklaga domen.

Beslutet kom efter att mammans advokat vädjat till tingsrätten om att hon skulle släppas för att bland annat kunna genomföra ”Lilla hjärtats” begravning.

FLER KRÖNIKOR OM ”LILLA HJÄRTATS” ÖDE

"Lilla hjärtats” föräldrar vann tvist med socialtjänsten och familjehemmet, något som i slutändan kostade flickan livet. Expressen kan visa en tidigare okänd förhörsfilm med biologiska mamman dagen efter att ”Lilla hjärtat” hittats död.