Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Flög hem till Sierra Leone – HD kan inte avgöra mordet

I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse för mordet i Märsta men i hovrätten friades han trots att hans DNA fanns på mordhylsorna.

Hemma hos mannen hittades också en jacka med spår från offret, mordvapnet och den mordmisstänkte.

Högsta domstolen har nu beslutat att ta upp målet i en ny rättegång men ett problem har uppstått:

Den utpekade mördaren åkte hem till Sierra Leone innan riksåklagaren ens hunnit överklaga hovrättsdomen och har inte återvänt efter HD-beslutet.

Nu ställs rättegången in.

I en tidigare krönika har jag välkomnat Högsta domstolens beslut att ta upp Märstamordet.

Efter flera friande domar efter gängmord har poliser börjat tala om att det krävs ”sagolika skäl” för att få en gärningsman dömd.

Andra har beklagat sig över ”bevisinflation” i domstolarna som gjort det omöjligt att få gängmördare dömda i en tid av tystnadskultur och mer avancerade brottsupplägg.

Å andra sidan: Advokater har med rätta varnat för riskerna att oskyldiga kan komma att dömas om beviskraven sänks.

Mordet i Märsta var därför ett utmärkt fall för Högsta domstolen.

Det handlar om ett mord i gängmiljö där en maskerad gärningsman på elsparkcykel sköt ihjäl en man med många fiender vid en busshållplats mitt på dagen. Den misstänkte nekade till mordet och skytten kunde inte identifieras av vittnen på platsen.

Men efter några månaders mordutredning greps en man som också senare i tingsrätten dömdes för mordet med hjälp av så kallad teknisk bevisning:

Mördaren och jackan.
Foto: Polisen
Den gröna jackan.
Foto: Polisen
Bilden från bussens övervakningskamera.
Foto: Polisen

På mordplatsen hittades hylsor från mordvapnet som användes med DNA-spår från den utpekade mördaren.

En jacka med spår av mordvapnet, blod från offret och DNA från skytten hittas hemma hos honom när han grips – och övervakningsbilder från en buss som passerade mordplatsen visar att skytten hade en liknande jacka.

Åklagaren presenterade också flera andra indicier som gjorde att mannen dömdes till livstids fängelse men i hovrätten ifrågasattes indicierna på punkt efter punkt av den mordåtalades advokat Martin Persson – och den mordåtalade mannen friades för mordet.

Hovrättens dom meddelades den 7 september 2021 och mannen hade då redan släppts efter mordhäktningen.

Nio dagar efter den friande domen lämnade mannen Sverige och åkte via Paris till Sierra Leone, enligt passagerarlistor som polisen nu tagit del av.

Han är född i Sierra Leone men har bott länge i Sverige. När han kom till Sverige var han medborgare i Sierra Leone.

Riksåklagaren beslutade i början av oktober att överklaga domen men begärde inte då att den utpekade mördare också direkt skulle häktas av Högsta domstolen. Med tanke på den frikännande domen är det inte möjligt enligt rättspraxis, uppger RÅ.

Egentligen hade han bokat en resa tillbaka från Sierra Leone till Sverige den 4 december men valde att inte kliva på planet, enligt polisens uppgifter.

Fyra dagar efter den inställda resan till Sverige meddelade Högsta domstolen sitt beslut om prövningstillstånd och att riksåklagare Petra Lundhs överklagan skulle tas upp. Hon pekade bland annat på att det handlade om ”ett uppgörelsemord i kriminella kretsar” och att det saknas ”nutida avgörande från Högsta domstolen som avser värdering av modern kriminalteknisk bevisning”.

Petra Lundh och Martin Persson
Petra Lundh.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Martin Persson.
Foto: EMIL ANDERSSON

För att Högsta domstolen ska kunna döma mannen för Märstamordet krävs en ny rättegång. HD hade kunnat avfärda riksåklagarens överklagan efter att den mordåtalades försvarsadvokat Martin Persson kommit med sina skriftliga invändningar.

Men så blev det inte.

I mitten av februari fattade Högsta domstolen beslut om en ny muntlig förhandling och kallelser skickades ut till en rättegång i maj men den mordåtalade svarade inte.

Polisens delgivningsman fick då uppdraget fick då uppdraget att överlämna kallelsen och han har nu återkommit med en rapport till HD:

Mannen är folkbörd hos en anhörig som säger att hon inte vet var han är och en annan nära släkting slängde på luren när polisen ringde.

Han har inte svarat på mobilnummer och e-postadresser som han tidigare angivit.

I slutet av rapporten konstaterar polisen att ”delgivningsmottagaren saknar känd hemvist såväl utom som inom riket”.

Polisens delgivningsman avslutar rapporten kort:

”Enligt inhämtade uppgifter från passagerarlistor konstaterades att den sökte lämnade landet 2021-09-16. Åkte då till Sierra Leone med mellanlandning i Paris. En återresa var bokad till 2021-12-04 med ankomst till Sverige 2021-12-05 som enligt uppgifter i passagerarlistorna inte har nyttjats.”

Högsta domstolen har ännu inte tagit ställning till informationen från delgivningsmannen.

I veckan beslutade Högsta domstolen därför att ställa in rättegången och att den ska genomföras senare.

En förhandling kan inte genomföras om den mordåtalade inte har blivit kallad.

Och chansen att få en person som är medborgare i Sierra Leone utlämnad från landet bedöms som utsiktslös.

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.