Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Flera nackdelar för Martin Timell – därför borde han inte stämma

Martin Timell Foto: AUGUST JERNER
Martin Timell under rättegången. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Martin Timell har nu aviserat att han ska stämma TV4 för avtalsbrott och bolagets vd Casten Almqvist för förtal.

Han borde avstå från det för att inte riskera förlorade år och pengar i långa rättsprocesser.

Det tyngst vägande skälet är att hans egna ord om vad som hände i badtunnan kan vändas mot honom eftersom omvänd bevisbörda gäller i tvistemål.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tre tungt vägande skäl talar för att den förra TV4-programledaren Martin Timell borde lägga ned planerna på olika stämningar, som han berättat om i Dagens Media, för att inte riskera svidande förluster av pengar och tid:

1. När TV4 bröt avtalet med Martin Timell motiverades det med att han trakasserat andra anställda inom ”Äntligen hemma”-produktionen under lång tid. Först sju dagar efter att TV4 avslutat Timells kontrakt polisanmälde en kvinna honom för våldtäkt i en badtunna under en personalfest.

Brottmålsprocessen och den friande tingsrättsdomen i våldtäktsmålet ska alltså inte blandas ihop med TV4:s beslut att säga upp avtalet med Timell. 

2. Den friande tingsrättsdomen i våldtäktsmålet var också till nackdel för Martin Timell. Tingsrätten friade Timell eftersom det inte gick att bevisa att han hållit fast kvinnan och fört upp fingrar i kvinnans underliv – det juridiska kravet för att handlingen skulle rubriceras som våldtäkt.

I rättegången medgav dock Timell att han tog på kvinnans rumpa i badtunnan. Hans förklaring var dels att han ville hindra henne från att bränna sig på aggregatet, dels att det ”kändes som en rolig grej”.

Det fanns också fler vittnen som uppgav att kvinnan sagt att Timell tafsat på henne utöver de som direkt efter händelsen hört henne berätta om penetration med fingrar. Tingsrätten konstaterade att andra rubriceringar än våldtäkt var preskriberade eftersom händelsen låg nio år tillbaka i tiden och därmed kunde inte brottsrubriceringen sexuellt ofredande prövas.

Om Timell nu väljer att stämma TV4 i en tvistemålsprocess eller Casten Almqvist för förtal kan hans ord och vittnesuppgifterna i tingsrätten användas mot honom.

3. I ett tvistemål är det Martin Timell som ska bevisa att TV4 gjort sig skyldigt till avtalsbrott. Det är skillnad mot brottmål där åklagaren ska bevisa att den åtalade gjort sig skyldig till brott. Timell behövde i våldtäktsrättegången inte bevisa sin oskuld.

Den omvända bevisbördan gör exempelvis att Martin Timell måste bevisa att de anklagelser om trakasserier som angavs som skäl för det uppsagda kontraktet är felaktiga. Om TV4 väljer att försvara sig med det som framkom i tingsrätten – och hävdar att det är exempel på olämpligt beteende – måste Timell bevisa att det är fel.

Det kommer bli svårt för honom att komma undan med att han tafsade på kvinnan, delvis som en ”kul grej”, eftersom han själv sagt det i tingsrättsförhöret.

Martin Timell och TV4:s vd Casten Almqvist.

Martin Timell kommer sannolikt frias från våldtäktsanklagelserna i hovrättsrättegången nästa månad eftersom inte ens åklagaren tyckte det var meningsfullt att överklaga. Nu är det bara målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz som driver målet vidare.

Nyligen såg jag Martin Timell på en bild på Instagram. Han satt vid ett fönsterbord på en Stureplanskrog och det såg ut som han var på väg att gå vidare i livet efter metoo- och våldtäktsanklagelserna. Hovrättsprövningen skulle kunna bli hans rättsliga slutstation.

Martin Timell är 61 år gammal. Han säger till Dagens Media att han ”självklart vill jobba med tv igen”. Det kommer bli svårt om han ska ägna de kommande två-tre åren – så lång tid tar det normalt för tvistemål att avgöras i domstolarna – åt olika rättsprocesser.

Och med tanke på utgångspunkten för uppsägningen, det som kom fram under våldtäktsrättegången och den omvända bevisbördan riskerar han att förlora – och då tvingas betala hundratusentals kronor i rättegångskostnader.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!