Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Fel i HD om våldtäkts- utvisning och mördaralibi

Den utvisningsdömde mannen eskorteras tillbaka till häktet efter förhandlingen i Högsta domstolen.Foto: Fredrik Sjöshult

Att ge en livstidsdömd mördare ett falskt alibi är inte olagligt.

Och en våldtäktsman ska inte utvisas om han varit tillräckligt länge i Sverige.

Högsta domstolen har två gånger under den senaste veckan dömt i strid med det allmänna rättsmedvetandet – nu måste regeringen agera.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I valrörelsen lät det självklart att utländska våldtäktsmän ska dömas till utvisning. De tre stora partierna S, M och SD var helt överens.

– Är du inte svensk medborgare och begår brott i Sverige måste huvudregeln vara att du utvisas, konstaterade justitieminister Morgan Johansson (S).

Högsta domstolen har nu slagit fast att detta bara var plakatpolitik – och att lagstiftningen säger annat – efter att ha rivit upp en utvisningsdom mot den dömde våldtäktsmannen Hanad Mohammed.

Den vägledande domen innebär att våldtäktsmän visst kan få stanna i Sverige om det finns synnerliga skäl efter att den dömde bott här längre tid än fyra år. Riksåklagaren var förvånad över att fallet togs upp eftersom det såg ut som ett självklart fall och jag är beredd att hålla med:

Det är ingen tvekan om att Hanad Mohammed gjort sig skyldig till ett brutalt sexövergrepp mot en kvinna som sov under inledningen av våldtäkten.

Han har ingen familj i Sverige och har flera gånger tidigare dömts för brott under sina nio år här.

Det finns inga belägg för att han skulle riskera att bli förföljd eller utsatt om han återvänder till sitt hemland Somalia.

Hanad Mohammed, 33, våldtog Michaela och dömdes till utvisning i både tings- och hovrätten. Nu stoppar Högsta domstolen honom från utvisning.Foto: Fredrik Sjöshult/Expressen

Men efter ”en samlad bedömning av omständigheterna i målet” kommer majoriteten i HD – tyvärr är landets högsta jurister oeniga – fram till att våldtäktsmannen Hanad Mohammed inte ska dömas till utvisning:

Straffvärdet för våldtäkten anses inte vara så högt att det per automatik ska leda till utvisning. HD pekar också på att mannen bara dömts till böter för tidigare brott och att hävdar att han inte har ”kriminella värderingar”.

HD tycker att hans anknytning inte är ”särskilt svag” eftersom han ”talar svenska förhållandevis väl och förefaller vara inriktad på en framtid i Sverige”.

I mina öron skär sig HD:s motivering:

Är inte en våldtäkt tillräckligt allvarligt?

Har man inte kriminella värderingar om man döms fem gånger inom loppet av några år?

Räcker det om man kommer till HD och pratar bra svenska för att bevisa en anknytning till Sverige? Jag följde rättegången i HD och tyckte att framtidsplanerna lät mycket vaga.

Regeringen och justitiedepartementet måste ställa domen mot det allmänna rättsmedvetandet och löften från valrörelsen – och ta fram en uppdaterad lagstiftning som kan antas av riksdagen.

Det gäller även förra veckans dom mot en kvinna som gav ett falskt alibi till Ahmed Warsame, som dömdes till livstids fängelse efter morden och mordförsöken vid skjutningen på Vår krog och bar i Göteborg. HD slog fast att hon ljög i ett polisförhör men att hon inte kunde dömas för skyddande av brottsling.

Ahmed Warsame är dömd till livstids fängelse efter skjutningen på Vår krog och bar. Två personer dog och åtta andra skadades.Foto: ÖVERVAKNINGSKAMERA OCH DANIEL OLSSON

I tider med lögner som saboterar polisutredningar och gängskjutningar som inte kan klaras upp måste samhället sätta ned foten. I fallet Warsame ljög kvinnan inte under ed i domstol och kunde inte dömas för mened. Hennes lögn avslöjades och fick ingen betydelse men nästa gång är det en flickvän till en skyldig mördare som hittar på ett falskt alibi och därmed gör att polisutredningen får läggas ned.

Det ska vara straffbart att ljuga i polisförhör – och lagen måste ändras så att våldtäktsmän kan utvisas enligt den rådande politiska enigheten.

Det positiva med de två HD-domarna är att luckor i lagstiftningen har blottlagts och nu måste de tätas av politikerna.