Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Fejkade sexköp och dold kamera

Hur hittar man sexköparna och vilka är kvinnorna som drabbas? Polisen Simon Häggström svarar

Poliser som låtsas vara sexköpare och spanare som lyssnar efter samlagsljud utanför lägenhetsbordeller. I trapphusen finns hemliga kameror.

Så jobbar polisen under razzior mot människohandlare och sexköpare för att rädda de utsatta kvinnorna.

En del av dem tvingas betala av gigantiska skulder till människohandlare – andra har lurats av ”loverboy-syndromet”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Polismannen Simon Häggström sitter och väntar på tonårsflickan i lobbyn på ett hotell vid Hötorget i centrala Stockholm. Han har lockat henne till mötet genom att erbjuda 2 000 kronor för oralsex.

Tillsammans med kollegerna vid polisens människohandelsgrupp har han fattat misstankar om att det handlar om en minderårig som säljer sex på Sugardaters, att det kan bottna i människohandel och därför startas undercoveroperationen.

När flickan kommer in i lobbyn är hennes hallick inte i närheten och hon kan snabbt räddas undan till ett konferensrum där personal från socialtjänsten möter upp. Det visade sig att det handlade om en 17-årig tjej från Östeuropa som var påverkad av narkotika efter att ha dövat sin ångest efter veckor av sexhandel i Stockholm.

Hallicken messade tjejen oroligt efter att hon försvann och till slut kunde polisen spåra honom. Flickans och Simon Häggströms vittnesmål blev avgörande när mannen i början av året dömdes till fängelse i två år och nio månader för människohandel efter att flera sexköpare avslöjats.

Fallet med flickan som räddades undan människohandel på cityhotellet är illustrativt för de okonventionella metoderna i jakten på människohandlare. Här finns också hemliga kameror i trapphus och internetspaning.

Under den senaste veckan har det resulterat i 28 gripanden för sexköp efter människohandelsgruppens samarbete med Norrmalmspolisen. En av sexköparna som överraskades av metoderna var Paolo Roberto som greps utanför en lägenhetsbordell på Östermalm i torsdags.

Paolo Roberto erkände sexköpet i en intervju med TV4.Foto: TV4

I början av februari lyssnade Simon Häggström på samlagsljud utanför en lägenhet på Götgatan i Stockholm. Tillsammans med Södermalmspolisen grep människohandelsgruppen 41 sexköpare och i rättegången mot en av de få som nekade efter razzian vittnade han.

Han spanade i huset och såg mannen gå in i lägenhetsbordellen där två rumänska kvinnor sålde sex och i den fällande domen sammanfattar Stockholms tingsrätt det avgörande vittnesmålet:

”Efter en stund placerade han sig utanför ytterdörren. Genom brevinkastet lyssnade han efter ljud. Detta görs regelmässigt för att undersöka om samlag förekommer. Ibland hörs det tydligt, ibland sämre.

”Vid det aktuella tillfället hörde han tydliga ljud från samlag. Han hörde en man och en kvinna stöna högt.”

Häggström och människohandlaren som avslöjades efter att han bokat ett möte med en tonårsflicka.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / POLISEN

I ett annat fall fick människohandelsgruppen tips om att en flicka sålde sex. Hon var 14 år och bodde på ett behandlingshem. Hon berättade för Simon Häggström att en man betalt 3 000 kronor för att ta hennes oskuld och med hjälp av det internetnamn han använt vid köpet lyckades människohandelsgruppen spåra mannen.

Häggströms vittnesmål blev viktig stödbevisning i rättegången som slutade med att mannen, som tidigare var en framgångsrik företagare, i april dömdes till tre års fängelse för sexköp och våldtäkt.

Norrmalmspolisens insatsledare Anders Olofsson konstaterar att det handlat om utländska medborgare som sålt sex i de 28 fall som varit aktuella den senaste veckan. Det har handlat om kvinnor, män och transpersoner och i fem av fallen handlade det om minderåriga som sålde sex.

Simon Häggström säger att det varierar hur mycket de som utsätts för människohandel och koppleri får behålla av sexköparnas pengar – allt från hälften till inget alls. I fall med kvinnor från Nigeria, som tillsammans med rumänska kvinnor är mest vanligt förekommande, handlar det ofta om att de tvingas betala av gigantiska skulder genom att prostituera sig.

I en rättegång i en människohandelshärva förra året, som också resulterade i att en man dömdes för oaktsam våldtäkt, vittnade han om det så kallade loverboy-syndromet och när vi sitter ner i polishuset på tisdagen utvecklar han det:

Det handlar om unga tjejer i Rumänien som rekryteras av en människohandlare med löften om ett bättre liv.

Tjejerna bjuds till exklusiva hotell i Europa och killen målar upp en bild av fantastiska framtidsmöjligheter.

När kvinnan svävar på moln drabbas hennes ”loverboy” av ”problem” med en ”skuld” som ”måste betalas” och då undrar han om hon kan hjälpa till genom att åka till exempelvis Sverige och träffa några män under en begränsad tid – och han blir då hennes hallick.

En sexköpare fångas på bild i en kopplerihärva.Foto: POLISEN

Under den senaste veckan har Norrmalmspolisen och människohandelsgruppen ingripit 28 gånger efter att ett brott ska ha begåtts.

Brottsrubriceringarna har varit ”bötesbrottet” sexköp och inte oaktsam våldtäkt som i efterhand utreds av åklagare efter Paolo Robertos uttalande i TV4-intervjun.

Den fortsatta utredningen om oaktsam våldtäkt ställer frågan om när polisen är skyldig att ingripa för att stoppa ett allvarligt brott på sin spets.

Det bara finns en aktuell dom om oaktsam våldtäkt efter sexköp och att nu höjs röster för att den nya samtyckeslagen ska prövas i fler sexköpsfall där män utnyttjar att kvinnor befinner sig i en utsatt situation.

– Ska vi rubricera alla fall som oaktsam våldtäkt? Det är ju faktiskt så att mer eller mindre alla kvinnor som vi möter befinner sig i en utsatt situation, konstaterar han.

I nätets undervegetation har frågan om människohandel och uppgiften om att kvinnan som Paolo Roberto köpte sex av kommer från ett av Europas fattigaste länder – delvis på grund av fel annonsbilder sprids.

– Det behöver inte se så fattigt ut i annonsen men det är ju bara en illusion. På ytan framstår människohandel alltid som frivillig prostitution, du hittar inga annonser på nätet om en Anna som berättar att hon är offer för människohandel och säljer sex, säger Simon Häggström.