Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Farligaste fångarnas liv i svenska superbunkern

”Ibland är det väldigt svårt när de inte vill något annat än att vara kriminella. Men det är ändå vårt uppdrag att få dem på andra tankar”, säger Mats Ehn, ansvarig för en av Sveriges tre Fenixavdelningar.Foto: Fredrik Sjöshult

Sveriges 16 farligaste fångar har Fenixplacerats på särskilda superfängelser innanför murarna på de tre säkerhetsanstalterna.

Fenixavdelningarnas inre liv bjuder på matlagning i eget kök, förpackningsarbete och umgänge i tv-rummet.

– Jag ville inte lämna Fenix egentligen. Det var skönt att sitta där på bunkern, säger en man som satt på säkerhetsavdelning under stora delar av sitt straff.

Kriminalvårdens kostnad för en säkerhetsfånge är 6 306 kronor per dygn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Expressen premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt online.

Genom att klicka på “Starta premium - 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.