Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Familjens känslokyla efter 14-åriga flickans död

Mamman, brodern och kusinen häktade för misstänkta hedersmordet på 14-åring.
En mamma, bror och kusin har häktats misstänkt för ha mördat en 14-årig flicka.

En 14-årig flicka som umgås med kompisar efter skolan – och en vecka senare hittas död efter att hennes närmaste misstänks ha arrangerat ett självmord för att dölja ett hedersbrott.

En flicka som strax före sommarlovet kom närmare sina nya skolkamrater men som nu är död.

Det som avslöjats om hennes öde är ofattbart grymt.

Samtidigt visar hennes mamma, broder och kusin total känslokyla i rätten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Först in i rättssalen på tisdagen är den 14-åriga flickans bror. Han ser ut som en liten pojke när han kommer in och tittar sig omkring bland åhörarna. Uttryckslös och klädd i häktets gröna kläder.

När han blivit av med sina handbojor börjar åklagaren läsa upp anklagelserna om att han varit med och mördat sin lillasyster i torsdags. Han nekar till det.

Inför stängda dörrar berättar åklagaren om det som kommit fram hittills under polisutredningen.

Enligt Expressens uppgifter handlar det om ett mord som mamman, brodern och en kusin försökte dölja genom att lura polisen flickan begått självmord. Men deras berättelser om händelsen har inte stämt överens och rättsläkaren har konstaterat att deras uppgifter inte stämmer överens med skadorna på den döda flickan.

I polisutredningen finns också vittnesmål om skolans oro för flickan som kom till Sverige för tre år sedan. En vecka före sin död umgicks flickan med kompisar efter skolan och det ska gjort familjen upprörd. Skolans oro för flickan blev starkare under torsdagen när hon sjukanmäldes.

Senare på kvällen hittades hon död och på fredagen greps hennes mamma, broder och en kusin för mordet.

Poliserna som skickades till huset i Nacka åkte på ett svårt uppdrag.

En 14-åring som tagit livet av sig är ett larm som väcker starka känslor.

Uppenbarligen höll poliserna som kom till platsen huvudet kallt trots en pressande situation med familjemedlemmar på plats.

Viktiga frågor ställdes, detaljer i bostaden kontrollerades och det gjorde att brottsmisstanken växte fram.

Under pågående häktningsförhandling fick åklagare Johanna Levin besked från obduktionen av flickan som stärkte brottsmisstankarna ytterligare.

Brodern häktades på sannolika skäl, den starkare misstankegraden vid häktningar, misstänkt för mordet på systern. Eftersom han inte fyllt 18 år kräver rättspraxis ”synnerliga skäl” för häktningsbeslutet – och i det här fallet ansågs det vara motiverat.

Mordplatsen i Nacka.
Foto: JANNE AKESSON/SWEPIX

Brodern häktades också eftersom det finns risk att han förstör polisutredningen på fri fot.

När mamman kom in i salen efter lunch var hon mörkt klädd. På åhörarläktaren hade släktingar till henne tagit plats och försökte ta kontakt men stoppades av vakter.

Utanför ville de inte prata med journalister:

– Ni skriver fel, var det enda de ville säga utan att utveckla saken.

En stund senare häktades mamman för det misstänkta hedersmordet – och därmed också anklagad för att ha arrangerat ett självmord på sin 14-åriga dotter. Hennes advokat Marcus Lodin meddelade direkt efteråt att mamman är besviken på beslutet och det ska överklagas.

Det är en grym interiör i brottsmisstanken.

Men mamman var lika nollställd som sonen i salen.

De visade inga känslor och jag undrar vad som rör sig i deras huvud.

En 14-årig flicka har dött och de som stod henne närmast visar inget när de skickas till häktena i Sollentuna och Huddinge efter att ha konfronterats med mordanklagelserna.

Vad var det som hände i familjen som för tre år sedan kom till Sverige?

En ny flicka i en främmande skola som hade börjat få kamrater som hon umgicks med som barn gör. Strax väntade sommarlovet men i stället hittas hon död efter kompisträffen, misstänkt hedersmördad.

Hennes kusin är den sista som häktas. Han har tidigare skrattat inför ett polisförhör och hävdat att poliserna inte skulle ha en chans att sätta dit honom.

Nu visar han samma känslokyla som de andra misstänkta och tittar inte ens åt sina släktingar på åhörarläktaren.

En timme senare är även han häktad för mordet.

Efteråt är kusinens advokat Mattias Ahlkvist upprörd över uppgifter om mordutredningen som publicerats i medier. Han menar att det kan skada utredningen.

Han säger också att han är frågande till uppgifterna om ett hedersmotiv eftersom ”det inte förekommer i den del av världen som de misstänkta kommer ifrån”.

Familjen kommer från Etiopien och därmed måste det påpekas att det var ett land som pekades ut i arbetet med att ta fram en skärpt lagstiftning i Sverige mot hedersproblematik. Där konstaterades att Etiopien har problem med hederskultur och könsstympning.

Kusinen står också fast vid att flickan tagit sitt liv, enligt advokaten, men han vill inte närmare kommentera resultatet av obduktionen som alltså kom före häktningsbeslutet.

Fotnot: Den 3/6 avskrevs misstankarna mot de tre familjemedlemmarna och utredningen lades ned.


”Har inte gjort tillräckligt mycket från samhällets sida”

Sabina Landstedt från organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime om problematiken kring hederskultur och hedersvåld.