Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Falska nyheter, hat och ryska trollfabriker inför rätta

HELSINGFORS. Falska nyheter, hatpropaganda och ryska trollfabriker.

Journalister som inte längre vågar skriva om flyktingar och migration.

I Helsingfors tingsrätt ställs hatets regissörer som anklagas för att jobba för Ryssland och Putin nu inför rätta för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

Måltavla för hatet har varit den prisade tv-journalisten Jessikka Aro.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stämningen var hätsk utanför Helsingfors tingsrätt när rättegången om hatbrotten startade på onsdagsmorgonen. Extremhögern samlades utanför och protesterade efter att bland annat den finländska delen av nazistgruppen Nordiska motståndsrörelsen tagit parti för de åtalade.

Flera av demonstranterna hade kepsar med texten:

"MAKE FINLAND GREAT AGAIN"

I fokus står en så kallad alternativsajt – hatsajten MV-lehti – och grundaren Ilja Janitskin. Han är häktad efter att han lämnats ut från Andorra och åtalas nu för bland annat grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

Hans sajt anklagas för att sprida hat med hjälp av falska nyheter mot flyktingar, muslimer, judar och meningsmotståndare, enligt Hufvudstadsbladet. Totalt har sajten anmälts 90 gånger.

Janitskin – som tidigare varit medlem i mc-gänget Bandidos – har själv sagt att han startade sajten för att rapportera om saker som andra medier ”mörkade”.

 

Han delar plats på de anklagades bänk med Johan Bäckman. Han är en återkommande gäst i ryska medier och har kallats för ”Putins mobbare”.

Johan Bäckman medverkar i ryska RT.

Bäckman, och Janitskin, anklagas för grov ärekränkning och förföljelse av tv-journalisten Jessikka Aro. Hon har infiltrerat ryska trollfabriker som sprider rysk propaganda och avslöjat kampanjerna i ett uppmärksammat reportage i tv-kanalen YLE:s motsvarighet till SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Jessikka Aro har anklagats för att vara en knarklangare, bimbo, betald av USA och fått ett falskt sms från sin "far" som varit död i 20 år där det påstods att han levde.

Brotten under rättegången kopplas till rysk informationspåverkan och ett pågående informationskrig.

 

Bäckman och Janitskin nekar till brott och kritikerna till processen menar att rättegången är ett hot mot yttrandefriheten.

Finländska Iltalehti direktsände när Janitskin (till höger) och Bäckman (längst bak till vänster) tog plats i rättegångssalen.

På den andra sidan finns Journalistförbundet i Finland som stöttar Jessikka Aro och två andra journalister som är målsägande i rättegången. Journalistförbundet menar att fallet är viktig eftersom den ”stakar ut gränsen för yttrandefriheten”.

– Hatretoriken och förföljelsen av journalister som skriver om flyktingfrågor eller invandring har lett till en situation där allt fler reportrar undviker dessa eldfängda ämnen, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.

Jessikka Aro har belönats med Stora journalistpriset i Finland för sin granskning av ryska trollfabriker. Foto: YLE

I Helsingfors går tankarna osökt hem:

Har Finland kommit längre när åklagaren sätter ned foten och kräver fängelse för Janitskin och Bäckman som anklagas för hat och förföljelse?

Eller ska vi vara fortsatt stolta över en svensk yttrandefrihet som ger alternativsajter utrymme även om de begränsas av svenska lagar om exempelvis förtal och hets mot folkgrupp?

Rättegången i Helsingfors pågår fram till midsommar. Åklagaren kräver att Janitskin döms till ett år och åtta månaders fängelse - för Bäckman är kravet åtta månaders fängelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!