Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Exflickvännen blev Abbe Alsaadis fall – därför dömdes han för mord

Han var känd som Abbe Blattelito på Instagram, Youtube och Snapchat där han hade tiotusentals följare.Foto: POLISEN
Badkaret där Abbe Alsaadi la kvinnans kropp.Foto: POLISEN

Han trodde att han hade kvinnorna i sitt grepp.

Men när hans tidigare flickvän hotade att rasera hans ”fejkfasad” i sociala medier mördades hon, enligt tingsrättens unika slutsats om mordmotivet.

I mordrättegången blev berättelsen från hans senaste flickvän avgörande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han var känd som Abbe Blattelito på Instagram, Youtube och Snapchat där han hade tiotusentals följare. Framgångarna i sociala medier har präglat mordrättegången i Solna tingsrätt där Abbe Alsaadi haft en segersäker attityd, käftat med åklagaren och följts av relativt många ungdomar på åhörarplats.

Han verkar ha trott att läget varit under kontroll och att det skulle bli en friande dom men ack så han bedrog sig. Abbe Alsaadi har misstagit sig om kvinnorna i sin närhet.

Han trodde att han kunde kontrollera kvinnan som hittades död i badkaret. Han fruktade att hon skulle gå till polisen och berätta om våld och hot som varit en del av deras tidigare relation - och som nu bekräftas i tingsrättens dom.

Dagen före mordet hotade hon i ett inspelat telefonsamtal också att rasera Abbe ”Blattelito” Alsaadis status i sociala medier genom att kräva tillbaka den bil som hon ägde och som enligt hennes ord i samtalet byggde upp hans ”fejkfasad”.

Det är bakgrunden till tingsrättens slutsats om det unika mordmotivet.

Abbe Alsaadi har också förlorat greppet om sin senaste flickvän som efter stor tvekan vittnade mot honom under rättegången. Han döms för våld och hot även mot henne men hon berättade också i rätten att hon åkte med Alsaadi hem till den tidigare flickvännens lägenhet under dödsnatten i slutet av april förra året.

En bild som Abbe Alsaadi lagt ut i sociala medier - och som blev bevis mot honom i rättegången.

Hon stannade utanför huset och lämnade sen platsen men under natten ringde Abbe Alsaadi till henne och hon hörde då att han var i kvinnans lägenhet.

Tidigare på dagen hade hon sett att han blandade en spruta med tramadol som under natten injicerades i kvinnans hals innan hon drunknade i sitt badkar. Efteråt ska Alsaadi sagt att han gett henne sprutan.

Alsaadis försvarare, advokat Leif Silbersky, har korsförhört kvinnan och lagt stor kraft vid att ifrågasätta hennes trovärdighet under rättegången men det misslyckades.

Tingsrätten konstaterar att hennes uppgifter varit ”trovärdiga och tillförlitliga” och att förklaringen till att hon inte direkt berättade allt för polisen var att hon var rädd för Abbe Alsaadi. 

Kvinnans vittnesmål om dödssprutan som han förberedde, samtalet på natten och vad Abbe Alsaadi sagt till henne efteråt avgjorde mordrättegången.

Han hade inte kunnat dömas för mord utan hennes starka vittnesmål.

Den före detta influencern har pratat mycket och länge under rättegången men hans förklaringar avfärdas i domen med motiveringen att de ”i stora delar varit svårbegripliga, ologiska och framstått som efterhandskonstruktioner anpassade efter utredningen”. 

Den döda kvinnans familj ville att Abbe Alsaadi skulle dömas till livstids fängelse men tingsrätten valde att gå på åklagarens linje och straffa Alsaadi med 18 års fängelse.

Abbe Alsaadi använde dopingmedel och har förklarat att det gjorde honom våldsam mot kvinnor.

Normalstraffet för mord är 14 års fängelse. Tingsrättens motivering till ett strängare straff är bland annat att han försökt dölja mordet genom att arrangera självmordsscen med tända ljus och jordgubbar vid badkaret.

Tingsrätten ser också allvarligt på att han attackerade en ”skyddslös” kvinna i hennes hem mitt i natten och att planerat brottet flera timmar i förväg när han preparerade en spruta med tramadol.

Straffvärdet för mordet är därför 16 års fängelse enligt tingsrätten. Han får ytterligare två år för den grova kvinnofridskränkningen av den döda kvinnan samt flera fall av våld och hot mot den senaste flickvännen och en annan kvinna.

Fortsättning följer i Svea hovrätt där fokus kommer hamna på den senaste flickvännens trovärdighet.

Om advokat Leif Silbersky återigen misslyckas med att övertyga rätten om att hon inte är trovärdig väntar många år bakom galler för den före detta influencern.