Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Ett brutalt överfall som ska straffas med livstid

Dulijano Saciri knivmördade ex-frun: ”Får hårdast möjliga straff”.
Dulijano Saciri under gripandet.

Livstids fängelse och livstids utvisning – straffet för Dulijano Saciri blev hårdast tänkbara efter det brutala mordet på Sanije Dubrani.

Det är en viktig markering även om samhället reagerade för sent.

Hon klev av tåget i Linköping oskyddad trots att hon var rädd för ex-mannen och hade anmält honom flera gånger.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dulijano Saciri och Sanije Dubrani kom till Sverige i början av 2000-talet som flyktingar och deras liv kom att kantas av problem.

2015 föds parets nionde barn. Precis som de andra syskonen blir barnet omhändertaget och placerat i ett familjehem.

Socialtjänsten förstår att Sanije är utsatt och hjälper henne att lämna Dulijano Saciri. Hon får också hjälp av socialtjänsten att söka sig till en kvinnojour.

Samtidigt är hon rädd för att hennes bror ska råka illa ut på grund av att hon lämnat Saciri. Hon upplever att det finns en hotbild mot brodern.

Fyra år senare dog ett av Sanije Dubrani och Dulijano Saciris barn och efter det blir han hatisk mot Sanije. Hans anklagelser saknar helt verklighetsförankring och sjukvården får ägna stor kraft åt att förklara för honom vad som hände.

På vintern anmäler Sanije ex-mannen för olaga hot men anmälan läggs ned.

I början av 2020 anmäler Sanije att han spärrat in henne i en lägenhet och hotat att plåga henne. Han är upprörd över att barnet dog. Även den anmälan läggs ned.

En person hör också att Dulijano Saciri pratar med en släkting om att ”sprätta upp” Sanije.

Övervakningsbilder på Dulijano Saciri med kniven.
Dulijano Saciri vid mordet och direkt efter gripandet.
Foto: Polisen

Han gör även utfall mot Sanije i flera mobilmeddelande, kallar henne ”hurra” och lägger till:

”Min dag kommer…”

I mars i år skickar han en bild till släktingen på en stor kniv. Det är samma kniv som han senare kommer att använda vid mordet. På bilden lägger han till hjärtan och en kaffekopp.

Under våren vårdas Dulijano Saciri för psykiska problem och en vän till honom ringer till sjukhuset och är orolig för att han ska släppas ut för tidigt. Vännen säger att hon är orolig för att det ska ”smälla”.

Sanije Dubrani
Foto: Privat

Sanije Dubrani har gjort paket till barnen när hon kliver på tåget till Linköping i mitten av april. Hennes liv är på väg att vända och hon har fått jobb på en förskola.

Hon har bett socialtjänsten att slippa träffa barnen ihop med ex-mannen.

Men när hon kliver av tåget i Linköping är hon oskyddad.

Samhällets skyddsnät har inte fångat upp hotbilden trots alla varningar.

Dulijano Saciri har samma morgon tagit med sig kniven från hemmet i Mariannelund och åkt till Linköping.

När Systembolaget öppnar köper han vodka och extra starka starköl som han dricker på resecentrum samtidigt som han tittar på ankomsttavlorna när han väntar på Sanijes tåg från Stockholm.

Han går till attack med kniven direkt när hon kommer ned i gångtunneln under järnvägsspåren och dödar henne med ett 40-tal hugg.

Straffet blir nu livstids fängelse och livstids utvisning. Straffet motiveras av Linköpings tingsrätt med att det var ett planerat dåd, att det var ett överfall på en offentlig plats och att mordet måste orsakat svårt lidande och dödsångest.

Även om det är för sent är det en viktig markering från rättsväsendet. Den här typen av brutala och planerade kvinnomord ska straffas med längsta möjliga straff.

Det är också bra att tingsrätten inte låter skäl som att Saciri varit länge i Sverige gör att han får stanna. Hans anknytning till barnen är inte heller tillräckligt stark, konstaterar tingsrätten, och utvisar honom till Kosovo ”av hänsyn till allmän ordning och säkerhet” i Sverige.

Här går Dulijano Saciri till knivattack mot exfrun

Döms till livstids fängelse och utvisning för mordet på Sanije Dubrani: ”Jag slog henne bara”.