Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

En hallick med total insyn vore Rysslands drömspion

Mannen är välkänd inom svenskt antiterrorarbete.
Säpo har informerats om utredningen.

Ryssland och 14 andra stater ägnar sig åt fientlig underrättelseinhämtning i Sverige – deras drömrekrytering som spion är en toppchef inom Försvarsmakten och svensk terrorbekämpning.

För svensk del vore det en katastrof om en säkerhetsklassad person avslöjas som hallick och utsätts för ett värvningsförsök.

Det gör att historien om mannen som misstänks för grovt koppleri samtidigt som han varit ledande inom svensk terrorbekämpning extra allvarlig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så här ser ett – inte otänkbart – mardrömsscenario ut för rikets säkerhet:

Ryssland har sedan fler år tillbaka underrättelseofficerare på plats i Sverige. Målet är att spionera på Sverige och rekrytera centralt placerade personer inom svenskt försvar och säkerhetstjänst som spioner.

Den nu häktade mannen har naturligtvis varit högvilt för Ryssland. Han har rört sig i de mest hemliga rummen hos Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och varit en frekvent besökare i regeringshögkvarteret. Han har haft tillgång till topphemlig information genom sin centrala roll i svensk terrorbekämpning och inom försvaret.

Att rekrytera honom som spion vore en rysk dröm.

Utpressning är en klassisk metod för att värva spioner. Om rysk underrättelsetjänst hade kartlagt den nu häktade mannen och upptäckt att han höll på med koppleriverksamhet hade det öppnat dörren för en värvningsoperation med en agent som dokumenterat verksamheten genom ett sexköp.

Han misstänks för koppleri under sex års tid – från 2012 till 2018. Under de här åren har han haft några av de tyngsta befattningarna inom svenskt försvar och terrorbekämpning.

Exakt vad misstankarna går ut på är hemligt men det står klart att han misstänks ha främjat sexhandel. Han misstänks också ha våldtagit kvinnan i fråga flera gånger under 2012. Det handlar inte om en härva med trafficking och människohandel med utländska kvinnor.

Ett koppleribrott kan exempelvis gå ut på att en man sätter ut sexannonser och tar betalt för en gruppsexträff med en kvinna. Det spelar ingen roll om kvinnan ställt upp frivilligt och att betalningen enbart täckt kostnaden för exempelvis resa och hotellrum – det är ändå brottsligt och skulle kunna användas i utpressningssyfte av en fientlig underrättelsetjänst som dokumenterat sexhandeln.

Det är den här typen av rekryteringsförsök ska stoppas genom säkerhetsprövning av personer som tar del av uppgifter om rikets säkerhet.

Den nu häktade mannen har tillhört den högsta säkerhetsklassen. Det innebär att han också ska kallas till återkommande samtal om sitt privatliv och annat som skulle kunna göra honom till ett möjligt utpressningsoffer. Hans privatekonomi ska också kontrolleras.

Försvarets säkerhetstjänst kritiserades för drygt tio år sedan för luckor i säkerhetsprövningen efter att en general med en roll nära överbefälhavaren avslöjats med ett vidlyftigt sexliv och anklagats för sexbrott.

Slutsatsen var då att säkerhetsklassade personer skulle kontrolleras mer noga.

Avslöjandet om häktningen kom samtidigt som Säpochefen Klas Friberg beskrev ett ökat säkerhetshot från Ryssland på en presskonferens om den senaste årsboken från Säkerhetspolisen. Han var också informerad om kopplerihäktningen och det visar att ärendet tas på största allvar och att Säpo redan funderar över luckor i säkerhetskontrollen tillsammans med Försvarsmakten där mannen varit anställd.

Friberg avslöjade också att 15 stater just nu bedriver underrättelseinhämtning i Sverige – och det understryker allvaret i hotet mot Sverige och att säkerhetsklassade personer inte får ta risken att hamna i en utpressningssituation.