Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

En felbedömning med tragiska konsekvenser

”I efterhand är det lätt att säga att poliserna borde hållit huvudet kallt och avvaktat”, skriver Expressens Fredrik Sjöshult.
Men hur hade du själv agerat om du uppfattat att ett dödligt vapen riktats mot dig?”, fortsätter han. Foto: Läsarbild
Eric Torell, 20, hade Downs syndrom och autism, och sköts till döds av poliser under natten till torsdag. Foto: Privat

En felbedömning med tragiska konsekvenser.

I efterhand går det inte att beskriva polisernas dödande skott mot Eric Torell, 20, på annat sätt.

Men tänk efter en gång innan du dömer – och försök att sätta dig in i polisernas situation.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det vore enkelt att slå fast att poliserna är skyldiga till tjänstefel och vållande till annans död efter nattens dödsskjutning i Stockholm.

Nu vet vi att mannen som sköts ihjäl hade ett leksaksvapen och att han hette Eric, blev 20 år gammal och hade Downs syndrom och autism.

Men det visste inte poliserna som vid 04-tiden på torsdagsmorgonen fick larmet om en beväpnad man som skulle hota andra människor med ett vapen i ett område där en känd våldsbrottsling ofta vistas.

Tänk er in i polisernas situation och utgå från vad som var känt när de kom till platsen.

Lägg till att det var en halvtimme före solens uppgång och att de möttes av en man med vapen. Enligt Erics mamma verkar det ha handlat om något som liknade en kpist.

I efterhand är det lätt att säga att poliserna borde hållit huvudet kallt och avvaktat.

Men hur hade du själv agerat om du uppfattat att ett dödligt vapen riktats mot dig? Hade du valt att skjuta mot benen med risk för att den hotfulla personen kan avlossa automateld?

Under årens lopp har jag varit med vid åtskilliga polisvisningar av så kallade leksaksvapen för att veta hur svårt det är att skilja dem från ett äkta vapen även i dagsljus. Polisen har varnat gång på gång för det som nu hänt.

Eric Torell var gravt funktionsnedsatt.

Borde poliserna inte förstått det?

Eric Torell. Foto: Privat

Borde de förstått det av hans rörelsemönster och oförmåga att kommunicera? Eller drog de felaktigt slutsatsen att han var påverkad?

I andra fall med poliser som avlossat sina tjänstevapen fel har det varit tydligt att de inte haft vana att hantera situationen – trafikpoliser som skjutit misstänkta i ryggen.

Poliserna som sköt ihjäl Eric Torell jobbar i Stockholms city och är därmed vana vid att hantera svåra situationer.

Eric var inget hot. Men tre poliser på plats uppfattade honom som ett hot och fattade alla tre ett beslut som fick outsägligt tragiska konsekvenser för hans familj.

Och det är ett beslut som poliserna kommer få leva med i resten av sitt liv.

Jag utgår nu från att den särskilda åklagarkammaren under ledning av Martin Tidén går till botten med vad som hände så att alla frågetecken kan rätas ut. Till skillnad från tidigare då ”polisåklagare” var en reträttpost är det bra att en relativt ung och skicklig åklagare som Tidén nu driver utredningen.

Jag utgår också från att poliserna snabbt förhördes enskilt under morgonen så att de inte kunde påverka varandras minnesbilder genom att prata om händelsen. Det har varit en brist i tidigare internutredningar inom polisen.

Och jag utgår från att dödsskjutningen blir en väckarklocka för de som säljer ”leksaksvapen” – välgjorda replikor av vapen.