Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Ebba Buschs framgång i rätten efter beska beskedet

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om att det inte blir någon förlikning mellan Ebba Busch och Esbjörn Bolin.
Ebba Busch med advokaten Katrin Björklund. vid tisdagens pressträff.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Esbjörn Bolin tillsammans med sitt ombud.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

UPPSALA. Ebba Busch såg plågad ut i rätten och fick direkt ett beskt besked om att hon inte kunde räkna med förtur.

Men första ronden i hustvisten blev ändå en framgång för henne eftersom Esbjörn Bolin efter månader av skyttegravskrig nu funderar på ett bud från henne.

Om han inte påverkas av dåliga rådgivare borde det luta åt att han accepterar det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Genom årens lopp har jag mött Ebba Busch i olika situationer: Efter misslyckade talmansrundor, negativa opinionsmätningar och i olika kritikstormar.

Hon brukar även i svåra stunder ha en förmåga att agera bestämt och hålla huvudet högt men det var en annan Ebba Busch som jag mötte i Uppsala tingsrätt.

KD-ledaren gav ett plågat och jagat intryck. Smet först in bakvägen i rättssalen, gick sen ut med blicken fäst i fjärran och försvann igen i tingsrätten.

Den förberedande förhandlingen i hustvisten började illa för Ebba Busch.

Uppsala tingsrätt visade sig bara ha tid för att hålla en eventuell huvudförhandling i tvistemålet under en oktobervecka. Det fick Busch att ta till orda och vädja om ett snabbare avgörande med tanke på att hennes barn behöver en fast bostad.

Rättens ordförande, tingsfiskal Per Samuelsson, avbröt henne och gav ett beskt besked om att tvisten ”inte är något förtursmål”. I domstolarna är det brottmål med häktade personer eller ungdomar som främst behandlas med förtur.

Ebba Busch.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch har självklart även påverkats av dåliga opinions- och förtroendemätningar. Mätningarna har varit en elefant i rummet under hustvisten och ett, icke nämnbart, skäl till att KD-ledaren vill ha ett avslut snarast möjligt.

Om någon blir sjuk eller det uppstår frågetecken på väg mot en huvudförhandling i oktober finns det risk för att den skjuts upp och rullar vidare in i valrörelsen med allt vad det innebär i form av negativ publicitet. Risken är också stor för att en dom överklagas till hovrätten med garanterad fortsättning under valåret.

Det gjorde att pressen på Ebba Busch att nå fram till en frivillig överenskommelse var stor när förlikningssamtalen började bakom stängda dörrar i Uppsala tingsrätt.

Tonläget i tvisten har varit rejält uppskruvad och Ebba Busch har anklagats för att ha skinnat 81-åringen Bolin på hundratusentals kronor när hon ska lurat honom att skriva på köpekontraktet.

Busch har själv pekat på att kontraktet är undertecknat, att Bolin var medveten om vad han skrev under och senare också tog emot en handpenning som han fortfarande inte har betalt tillbaka.

Esbjörn Bolin i Uppsala tingsrätt på tisdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Esbjörn Bolins ombud Johann Binninge har till och med ifrågasatt om det var meningsfullt med en förberedande förhandling eftersom det skulle vara utsiktslöst att nå en förlikning men på tisdagen lät det annorlunda.

Förlikningssamtalen blev givande: Ebba Busch har lämnat ett bud till Bolin som han nu ska fundera på. Han förkastade inte det direkt.

Efter månader i skyttegravar är det en stor framgång för henne – och även en möjlighet för Bolin att nå fram till en lösning i en tvist som han riskerar att förlora i domstol.

Busch och Bolin vill inte avslöja några detaljer om budet men jag utgår från att hon nu är beredd att betala några hundratusen kronor extra för fastigheten.

Och om Esbjörn Bolin inte vill ta risken att förlora i rätten med allt vad det innebär i form av rättegångskostnader – alternativt bli stående med huset utan att få Busch miljoner – borde det luta åt att han accepterar budet förutsatt att han inte påverkas av dåliga rådgivare.

Ingen förlikning mellan Busch och Bolin

Hör KD-ledarens egna ord om dagens förhandling.