Fredrik Sjöshult

Han var dömd redan innan våldtäktsrånet

Nya uppgifter om skräcknatten i Solna.
Norra begravningsplatsen i söndags.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
21-åringen misstänks för att ha rånat, våldtagit och torterat två pojkar på en kyrkogård i Solna.

Unga män som urinerar ett rånoffer i munnen och en annan tonåring som tvingas kyssa rånarens fötter.

Två tonåringar som torteras, rånas och våldtas på en kyrkogård en hel natt.

De vidriga förnedringsbrotten återkommer nu gång på gång.

Bakom brotten finns också samhällets misslyckade försök att stoppa unga kriminella karriärer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kidnappningen av de två tonåringarna på Norra begravningsplatsen i Solna natten mot söndag sticker ut med sin grymhet. Det handlar inte bara om ett rån som spårade ur, det handlar också enligt åklagaren om våldtäkt och tortyr som pågick i nio dryga timmar.

Poliser som var på plats under söndagen var svarta i ögonen och talade om att det var något av det värsta som de varit med om.

Den grymma behandlingen av brottsoffren påminner om andra förnedringsbrott på senare tid:

• I södra Stockholm rånades en tonåring av unga återfallsförbrytare som också urinerade i munnen på offret. Förnedringen filmades och spreds på Snapchat.

• Ett klipp från ett rån vid köpcentret Emporia i Malmö spreds också på Snapchat. Offret tvingades – precis som i flera andra fall – kyssa rånarens fötter. Han var en ung återfallsförbrytare.

Rånaren vandrade ut från Emporia med armarna runt sina offer.
Foto: Polisen

Det mest extrema fallet med bilder på Snapchat från ett brott såg jag i förra veckan i rättegången mot Dödspatrullen efter dubbelmordet i Köpenhamn. Mördarna tog bild på ett av mordoffren och bilden spreds på Snapchat. Flera konton med koppling till Dödspatrullen hyllade också dubbelmordet.

Två kända artister har också filmats när de kidnappats och utsatts för grova våldsbrott – bilder som spridits i sociala medier.

Så ser en del av den nya ungdomsbrottsligheten ut.

Brottsoffer förnedras inte bara på brottsplatsen – det fortsätter i sociala medier.

Och det är mot bakgrund av den här typen av maktdemonstrationer som tortyrdådet på kyrkogården måste ses.

Hittills är uppgifterna om vad som hände på Norra begravningsplatsen knapphändiga och det är inte känt om det spreds bilder från händelsen.

Det står dock klart att den äldre av de två misstänkta borde suttit inlåst.

Han dömdes i juli till 1,5 års fängelse för mordbrand efter att ha fått ett halvårs ungdomsrabatt. Han hade utfört ett brandattentat på en bilfirma.

Tyvärr släpptes han i samband domen och fick inte börja avtjäna straffet direkt. Den luckan misstänks han nu ha utnyttjat till att begå ett grovt våldsbrott.

Att samhället släpper ut unga kriminella i samband med att de döms är mycket olyckligt.

Insatserna som krävs i form av kriminalvård måste sättas in direkt – om inte annat för att skydda andra från en person som befinner sig i en dålig period i livet.

Nu har han häktats mot sitt nekande för människorov, grov misshandel, grovt rån och våldtäkt.

21-åringen har också gett ett förhärdat intryck i en tidigare rättegång där han vägrat att svara på frågor och i den domen konstaterar tingsrätten att ”han vill upprätthålla en tuff attityd inför myndigheter”. 

Den yngre av de två misstänkta är 18 år gammal och dömdes förra året efter ett skolinbrottsförsök till ungdomsvård.

I ett ungdomskontrakt fick tonåringen intyga att han skulle ”få en fungerande skolgång, inte hamna i situationer där han blir inblandad med polis samt få stöd i hur han ska kunna hantera sina starka känslor”.

Tidigare har han varit omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU, på grund av att han varit med om flera rån och andra våldsbrott. Tidigare vårdinsatser hade misslyckats på grund av han eget beteende och därför placerades han på ett ungdomshem.

Samhällets misslyckande med de två ungdomsbrottslingarna påminner om flera andra fall:

• Förnedringsrånarna som urinerade i munnen offret i södra Stockholm hade länge varit aktuella hos socialen. De fick ungdomsvård men en av dem rymde direkt och misstänks för nya rån.

• I gängkonflikternas Rinkeby finns flera ungdomar som varit LVU-placerade. Det mest häpnadsväckande fallet handlar om en ung pojke som fick ”LVU i hemmet” och som senare rekryterades som narkotikakurir av Dödspatrullen.

• Vansinnesföraren som i början av året i hög fart körde ihjäl en familjefar i en vägkorsning är ett annat exempel på samhällets misslyckande med ungdomsvård och LVU.

Två frågor dröjer sig kvar hos mig efter tortyrdådet på kyrkogården i Solna:

Inspireras unga kriminella av bilder från förnedringsbrott som sprids i sociala medier? Är det förklaringen till att nu händer gång på gång?

Och när ska samhället bli bättre på att ingripa med kraft mot ungdomsbrottslingar?

Fler krönikor om förnedringsbrott, ungdomsrån och misslyckad ungdomsvård

Hör inrikesminister Mikael Damberg kommentera kidnappningen av två unga personer i Solna.