Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Dödsförarens advokat glömde att överklaga

Se filmen från polisjakten: ”Kräma på!”
Ali Arrach på bild från en tidigare polisutredning.Foto: Polisen
Bilen som Arrach körde på i Bandhagen.Foto: Läsarbild

Vansinnesföraren Ali Arrach var missnöjd med straffet efter dödskörningen i Bandhagen, men hans advokat skickade aldrig in någon överklagan.

I ett handskrivet brev klagade han själv till domstolen över att advokaten ”glömt” och att ingen ville hjälpa honom.

Men den här gången fick Arrach inte en andra chans av rättsväsendet – i stället skickades han till Kumla.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Återfallsförbrytaren Ali Arrach, 20, har gång på gång fått frikostiga ungdomsrabatter av domstolarna och insatserna från socialtjänsten har varit slapphänta. Det slutade med att han nu körde ihjäl en familjefar i en korsning i Bandhagen i södra Stockholm i januari när han var villkorligt frigiven.

Ali Arrach har bland annat uppmärksammats i SVT:s ”Uppdrag Granskning” och efter dödskörningen har jag uppmärksammat samhällets misslyckande med honom i flera krönikor. 

Södertörns tingsrätt dömde honom i mars till tre år och tre månaders fängelse för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och grov stöld.

”Tingsrätten anser att Ali Arrach i det närmaste har varit helt likgiltig för andra människors liv genom sitt agerande att framföra en personbil i närmare 200 kilometer i timmen mot rött ljus i en trafikfarlig fyrvägskorsning varvid han i korsningen med full kraft körde in i en annan personbil”, står det i domen.

Straffet känns stötande lågt men är resultatet av rättspraxis från Högsta domstolen som säger att ett ”extra hårt” straff för en dödskörning är tre års fängelse.

Ali Arrach straffades också extra för att han återfallit i brott men tingsrätten var tvungen att ge honom viss ungdomsrabatt.

Bilder på Ali Arrach från tidigare polisutredningar om bland annat vansinneskörningar.Foto: Polisen
Bilder på Ali Arrach från tidigare polisutredningar om bland annat vansinneskörningar.Foto: Polisen
Bilder på Ali Arrach från tidigare polisutredningar om bland annat vansinneskörningar.Foto: Polisen

Eftersom Arrach begick de nya brotten efter att tidigare blivit villkorligt frigiven från ett annat straff dömdes han att avtjäna även den tiden vilket gjorde att straffet sammanlagt blev drygt fyra års fängelse.

Tingsrätten gjorde verkligen sitt yttersta för att straffa Ali Arrach så hårt som möjligt enligt gällande rättspraxis – och det var han inte nöjd med.

Han ville överklaga, men när tidsfristen gått ut hade domen inte överklagats. Enligt Arrach kom advokaten senare på besök på häktet och berättade att han hade glömt att överklaga.

Ali Arrach överklaganFoto: Faksimil

Advokaten meddelade också under häktesbesöket att det var utsiktslöst att överklaga för sent eftersom domstolarna inte tar ”slarv” som en godtagbar ursäkt. Advokaten har själv inte svarat när jag frågat om han glömde att överklaga.

Ali Arrach vädjade därför själv om en andra chans i ett handskrivet brev till domstolen:

”Det är jag som hamnat i kläm utan att kunna påverka detta. Jag känner mig totalt utlämnad och det känns som om ingen vill hjälpa mig.”

Svea hovrätt har nu kommit fram till att Ali Arrach inte ska få överklaga tingsrättsdomen:

”Det Ali Arrach har anfört om att hans offentliga försvarare av misstag inte överklagat domen i rätt tid utgör inte laga förfall”, skriver hovrätten i beslutet.

Ali Arrach får därmed ingen andra chans av rättsväsendet den här gången. Han har i stället skickats till Kumlafängelset med tingsrättens hårda ord från domen i bagaget:

”Tingsrätten finner att Ali Arrachs återfall (lagtrots) visar att han varit likgiltig för samhällets grundläggande värden.”

Fler krönikor om återfallsförbrytaren Ali Arrach:

 

LÄS MER: Så köps och säljs ungdomsmorden i Sverige (PREMIUM)