Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Det talar för att mordet utfördes av ”sicarios”

Under juldagen sköts Mehdi "Dumle" Sachit till döds i Rinkeby utanför Stockholm. I en intervju med Expressens Nina Svanberg 2021 berättade han om hur han levde under konstant hot och att han inte trodde han skulle överleva sin 25-årsdag.
Mehdi ”Dumle” Sachit.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mehdi ”Dumle” Sachit sköts ihjäl på juldagen i Rinkeby.
Foto: Thea Mossige Norheim
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han hade svårt att välja sida mellan barndomskamraterna som skjutit på varandra i Rinkebykonflikten.

På sista tiden har han kopplats till ”Dödspatrullen” men hållit sig på sin egen kant märkt av gamla konflikter.

Platsen, tiden och det brutala våldet gör att mordet på Mehdi ”Dumle” Sachit, att döma av det som nu är känt, ser ut som ett beställningsmord utfört av områdets unga ”sicarios”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mehdi ”Dumle” Sachit fanns under åren med skjutande i Rinkeby alltid i närheten av konflikterna, men hans roll har varit diffus.

Han var ett tydligt exempel på att den konflikt som krävt så många liv hade en karaktär av ett inbördeskrig med suddiga fiendelinjer mellan grupperingarna ”Shottaz” och ”Dödspatrullen”.

Efter mordet på rapparen Rozh, som kopplades till Shottaz, figurerade han i polisutredningen eftersom det kom uppgifter om att han stämt träff med Rozh vid tidpunkten för mordet i juni 2019.

Flera personer berättade om det planerade mötet och att ”Dumle”, som då hette Abdulmahdi Hedi, var en person som ”hoppar mellan Shottaz och dödspatrullen och inte är lojal”. 

I en tidigare mordutredning, efter dödsskjutningen på pizzerian vid Rinkeby torg i januari 2018, fick han själv frågor om konflikten och Dödspatrullen.

– Det är ju mina vänner eller jag menar barndomsvänner, svarade han.

– Shottaz, vad känner du till om dem, frågade förhörsledaren.

– Det är också mina barndomsvänner. Min förra volta så satt vi alla tillsammans.

Mehdi ”Dumle” Sachits skiftande lojaliteter genom åren gör det svårare att nu hitta motivet bakom juldagsmordet i Rinkeby.

Han har på senare år kopplats till Dödspatrullen i polisens gängkartläggningar men de som har en djupare kunskap om grupperingarna menar att bilden är mer komplex.

Sachits främsta kontaktyta i Dödspatrullen var det äldre ledarskikt som försvunnit från Rinkeby efter polisens framgångar i mord- och narkotikautredningar.

När nätverkets yngre klivit fram – och kallats för ”Dödspatrullen 2.0” eller ”Hjulstabarnen” – uppges han ha tagit ett steg åt sidan.

– Han har hållit sig på sin kant de senaste åren, konstaterar en Rinkebypolis med god insyn när jag ber om hans bild efter juldagsmordet.

Samtidigt har också Dödspatrullens fiendesida förändrats. Flera ledande aktörer i Shottaz försvann av olika anledningar och en yngre falang som kallats ”Filterlösa grabbar”, FLG, växte fram i Rinkeby.

Men FLG drabbades av flera mord och svåra skjutningar i nya konflikter. Polisen lyckades också slå ut flera FLG-medlemmar i större brottshärvor. Det gjorde att FLG försvagades.

Samtidigt har försök gjorts att bilda en ny gruppering som döpts till SSA, ”Same Side Always”, av äldre och yngre inom Shottaz.

På senare tid har också yngre grupperingar som ”Skorpionerna” och ”Ripa” dykt upp i Rinkeby med omnejd.

Den röriga konfliktkartan i området gör det än svårare att hitta ett givet motiv till de senaste morden i området.

Juldagsmordet är årets andra dödsskjutning i Rinkeby. I januari sköts en ung man ihjäl och det mordet är ouppklarat. Tänkbara motivbilder spretade även där men en teori har varit att det handlade om en internkonflikt inom Skorpionerna.

Motivet till mordet på Mehdi ”Dumle” Sachit tycks också hittills vara höljt i dunkel.

Han var fram till sin död misstänkt för inblandning i mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg men det bedöms inte vara det självklara motivet.

De umgicks före mordet och misstankar har funnits om att Grönberg lockades i en mordfälla av någon i hans närhet.

Misstankarna mot Sachit har dock varit så svaga att åklagaren valt att inte begära honom häktad. Det hade varit normalt om det funnits tillräckligt stark bevisning.

På fri fot har Mehdi ”Dumle” Sachit försökt sig på en karriär som rappare men bara lockat blygsamma 25 000 lyssningar på Spotify. Hans konto på Instagram har noterat 13 500 följare.

Samtidigt har han på sin egen kant i Rinkeby inte varit tydligt involverad i några nya konflikter, uppger poliser med koll på det som händer i området.

– En hel del äldre givetvis men ingen färsk konflikt som är känd, summerar Rinkebypolisen.

En annan spanare i samma område svarar på frågan om bakgrund till mordet:

– Svårt att hitta någon med mer bakgrund.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bakgrunden är nyckeln till att klara upp mordet. Det finns förvisso gott om kameror i Rinkeby så jag utgår från att chanserna till att det finns bilder på skytten före eller efter dådet är ganska stora – men kameror avslöjar inte de som eventuellt finns i bakgrunden.

Det vi vet hittills om dödsskjutningen talar för att det var ett beställningsmord.

I gängkonflikterna i Rinkeby och runt Järvafältet – och på flera andra håll i Sverige – har beställningsmord varit dominerande.

Unga män har fått uppdrag som utförare av beställare med motiv. Utförarna – inom gängen och gangsterrappen har de kallats för ”sicarios” med anspelningen på filmen om kontraktsmördare – har själva saknat andra motiv än pengar eller ökad status i de kriminella nätverken.

Flera omständigheter vittnar om att mordet var välplanerat och inte stundens ingivelse.

Mehdi ”Dumle” Sachit sköts på en plats där en skytt kunde förväntas hitta honom.

Mordet ägde rum på morgonen och det talar för att skytten väntat på honom.

Tiden och platsen talar också för att det inte var ett spontandåd. Det var inte stundens ingivelse på torget mitt i natten. Tid och plats var väl valda för att lyckas.

Den brutala skjutningen vittnar också om att målet var att döda – att bara skada eller skrämmas var uppenbarligen inte ett alternativ.

Han blev skjuten där en skyddsväst inte skyddar.

I intervjun som Expressens Nina Svanberg gjorde med Mehdi ”Dumle” Sachit berättade han själv att han ständigt bar skyddsväst.

– Mitt mål var att bli 25. Jag är snart 26. Nu är målet 30. Lever jag tills dess är det chill, sa han i intervjun förra hösten.

Han blev 27 år gammal.

Gängkriget inifrån: Skjutningarna • Striden mot Shottaz: ”Folk måste bort”.