Fredrik Sjöshult

Det finns inga tecken på rysk valpåverkan

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har det senaste året varnat för rysk valpåverkan i Sverige.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns inga tecken på rysk valpåverkan just nu.

Inför valet var ämnet superhett - nu möts det med en gäspning.

Och de som tidigare varnat för Putin förklarar det med att han redan fått som han vill när Sverigedemokraterna går mot ett succéval och Nato-kritikerna i riksdagen sannolikt blir fler efter valet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson, regeringen med statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist i spetsen, Säpo, Must, FRA och Försvarsmakten - alla har de under det senaste året varnat för rysk valpåverkan i Sverige.

Ryska hackerattacker och dold propaganda i bland annat de amerikanska och franska valen och i Brexit-omröstningen har skapat oro.

Inför årets val hölls det flera gånger i veckan konferenser och seminarier med varning för den lede fi i öst.

Morgan Olofsson har tidigare rapporterat från Moskva för SVT – inför valet lanserade han sin personvalskampanj från Moskva.

Den förre SVT-profilen Morgan Olofsson har gjort kampen mot rysk informationspåverkan i sin personvalskampanj för en plats i riksdagen för Liberalerna.

Med tolv dagar kvar till valet lovade Olofsson att på en presskonferens berätta om "konkreta exempel på ryska påverkansoperationer mot det svenska politiska systemet före och under den svenska valrörelsen". Vid hans sida fanns underrättelseexperten Joakim von Braun och Patrik Oksanen, som skrivit en bok om informationspåverkan.

Jag var ensam journalist på plats.

De konkreta exempel som presenterades var att två troll skrivit på Olofssons Facebooksida samt att en majoritet av artiklarna i ryska statskontrollerade medier som RT och Sputnik handlar om svenska migrationsproblem. I Ryssland har det också påståtts att Liberalerna vill upplösa den svenska staten.

Samstämmigt konstaterade de tre på den något sömniga presentationen att det inte finns några tecken på ryska påverkanskampanjer riktade mot Sverige just nu.

Samma slutsats går att dra av nyhetsbyrån TT som i förra veckan rapporterade om påverkan främst i form av nedrivna affischer och att Socialdemokraternas hemsida slagits ut i överbelastningsattacker där spåren går till allt från Ryssland och Nordkorea. Ryssarna lär inte riva ned affischer och hackerattackerna kan lika gärna ha iscensatts via en VPN-tunnel från Växjö.


Före sommaren pratade jag med en Rysslandskännare som var skeptisk till att Putin hade något intresse av att lägga sig i det svenska valet med tanke på läget i svensk inrikespolitik och samma slutsats drar nu Morgan Olofsson:

Ryssland har redan lyckats i Sverige eftersom Sverigedemokraterna ser ut att gå mot ett succéval och motståndet mot Nato i form av V och SD ser ut att öka i riksdagen.

Därför ligger Ryssland lågt just nu.

En annan version från Dan Eliasson, MSB, med flera skulle kunna vara: Sverige vaccinerades från valpåverkan tack vare de massiva varningskampanjerna.


Samtidigt är Olofsson, Oksanen och von Braun noga med att faran inte är över. Ryssland vill skicka valobservatörer och Oksanen varnar för att det kan sluta med att det sprids en bild av ett svenskt valsystem som inte fungerar – det är inte svårt att arrangera en bild där ett partis valsedlar saknas i röstningslokalen.

Och efter valet pekar allt mot en svår regeringsbildning där det skulle kunna finnas ett ryskt intresse av en svag regering som inte kan höja rösten mot Kreml i EU eller närma sig Nato.