Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Den tunna blå linjen är skör men de är redo att hålla den

Polisens presstalesperson om känslorna efter förlorade kollegan.
Poliser vid Stockholms slott efter mordet i Göteborg.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Poliser i Biskopsgården efter dådet.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens presskonferens.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polismordet i Biskopsgården är en påminnelse om hur skör den tunna blå linjen är i områden där skjutningar blivit en del av vardagen.

Poliserna patrullerar med mopeder i den farliga miljön och pratar med folk trots alla faror.

Den höga polisiära närvaron väcker aggression hos de kriminella och gör poliser till måltavlor för attacker.

Samtidigt riskerar de att falla offer för gängkrigens förlupna kulor.

Tyvärr var det därför inte oväntat att en polis skulle falla offer i en skjutning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svensk polis fäster i dag en tunn blå linje över polisemblemet och bilderna från Stockholms slott och resten av Sverige skildrar hur polisen sluter upp tillsammans i sorg, ilska och beslutsamhet.

Den tunna blå linjen är en symbol för den sköra barriär mot brottslighet som varje polis har samhällets uppdrag att vara.

Nu samlas polisen – och resten av samhället – bakom den.

Polismannen som mördades i Biskopsgården var utsänd av samhället för att röra sig längst fram vid linjen i ett särskilt utsatt område för att stoppa skjutningarna som plågar Sverige.

Det som hänt är därför ingen vanlig arbetsplatsolycka.

Polismannen hade vårt uppdrag att skapa trygghet – med allt vad det innebär i form av risker.

Biskopsgården är ett särskilt utsatt område, enligt polisens senaste lägesbild.

Där konstateras det också att det är ”svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning” i den typen av område.

Trots farorna innebär det inte att poliser skickas in i bepansrade fordon i särskilt utsatta områden. Polismannen som sköts ihjäl patrullerade med moped i Biskopsgården.

Svensk polis har sedan en tid tillbaka varit noga med att det inte finns några ”no go-zoner” – och i stället förespråkat samtal med de som rör sig i områden som kriminella gäng försöker kontrollera.

Det är rätt väg att gå men den är också riskabel.

Poliser har tidigare omringats av gäng i utsatta områden. Det har handlat om uniformerade poliser som hamnat i numerärt underläge men också civilklädda spanare som kontrollerats av gängmedlemmar.

Polisernas närvaro stör de kriminella nätverken och det gör också poliserna till måltavlor.

Det är för tidigt att dra några slutsatser om motivet till polismordet i Biskopsgården men det stod klart redan på den första presskonferensen att den mördade polisen var en del av en ökad närvaro i området.

I mördarjakten utgår jag från att polisen nu också funderar över motivbilden.

Handlar det om kriminella som stört sig på polisens närvaro och medvetet öppnade eld?

Har polismannen under den senaste tiden gjort ingripande i området som kan vara motivet till skjutningen?

Enskilda poliser har vid flera tillfällen under senare år till och med blivit attackerade i sina hem efter gängoffensiver. Ett exempel är ett planerat bombattentat förra året mot en polis som jobbat med Operation Rimfrost i Uppsala.

Polishatet finns med som en mörk skugga i särskilt utsatta områden även om det inte varit lika tydligt i form av stenkastning eller upplopp på senare tid.

Men under ytan finns polishatet kvar och frågan måste ställas om polismordet i Biskopsgården var resultatet av det.

Samtidigt har andra skjutningar i gängkrigen visat på skyttars hänsynslöshet. Förra sommaren mördades tolvåriga Adriana i Norsborg.

Adriana, 12.
Foto: PRIVAT

Hon träffades av förlupna kulor i södra Stockholms gängkrig när skytten sannolikt var ute efter andra måltavlor vid McDonald's.

Det finns fler exempel på andra som hamnat i vägen för gängkrigens hänsynslösa skyttar: Petar Petrovic mördades i Biskopsgården 2014 när gängkriget klev in på Vår krog och bar.

En del av förklaringen till de hänsynslösa skjutningarna är den avtrubbade inställningen till människoliv och en låg tröskel för att börja skjuta men också våldsmän som ofta saknar kunskap om att hantera livsfarliga vapen.

Polishatet, tillgången till skjutvapen och den polisiära närkontakten med grovt kriminella i områden med grovt våld har gjort att jag länge undrat hur lång tid det skulle ta innan en polis blev offer i en skjutning.

Sverige har tidigare drabbats av fruktansvärda angrepp mot poliser i tjänst. Det är tyvärr inget nytt.

I Malexander sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjäl av ett kriminellt nätverk som rånat en bank i Kisa. Det handlade om nazister som 1999 hade rånat flera banker och beväpnat sig med automatvapen, pistoler och granater för att kunna angripa poliser som gjorde sitt jobb.

Det finns fler exempel: 1966 sköts polisen Ragnar Sandahl ihjäl av Gunnar Norgren som var ute på en inbrottsturné med Clark Olofsson.

Nu har det tyvärr hänt igen och fullt fokus i ett första skede måste vara att hitta mördaren.

Det kommer försvåras av tystnadskulturen i områden som Biskopsgården men kanske kommer den att knäckas den här gången.

Polisen kommer att vända på varje sten i området. Personer kommer att hämtas in till förhör, husrannsakningar kommer att genomföras och polisnärvaron i området kommer att öka rejält.

Det kommer förhoppningsvis störa de kriminella så mycket att mordutredarna får hjälp med att klara upp brottet. Det är en erfarenhet av tidigare massiv polisnärvaro efter grova brott.

Efter fördömanden och mördarjakt väntar också politiska slutsatser där fokus hamnar på polisens utsatta situation och den organiserade brottslighetens våldskapital.

I ett första läge ser jag ett behov av ett fortsatt fokus på det som jag som konstaterat efter tidigare skjutningar: Sverige måste ha fler poliser. Rekryteringen går för långsamt och för många poliser lämnar yrket. En del av förklaringen är usla löner för ett svårt arbete.

Det är bra att straffen för vapenbrott har höjts rejält men det krävs fler poliser för att avväpna gängen och skapa trygghet.

Här hedras den unga polisen som sköts ihjäl

En tyst minut hölls för den polis som i går sköts till döds.

Polisen om skjutningen: ”Vi kommer aldrig backa”

Ted Eriksson blev själv knivskuren på Medborgarplatsen för snart fyra år sedan.

Efter polisskjutningen: ”Mycket tårar och ilska”

Reporter Johanna Waak är på plats i Biskopsgården och berättar om stämningen på plats.