Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Den rödaste konflikten måste stoppas direkt

Skottlossning i Nacka kopplas till mordet på Ndella
Foto: Privat / Privat

Konflikten bakom två skottlossningar riktade mot en och samma person i Råcksta och Nacka har snabbt blivit blodröd och måste stoppas innan fler dödas.

Måltavlan måste sekundbevakas av polis eftersom han blivit en magnet för skottlossningar – och då spelar det ingen roll att han själv inte vill ha hjälp.

Efter automatelden i Nacka ryggar jag till över talet om ”oskyldiga offer”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Nacka står jag på måndagsmorgonen och tittar upp mot ett bostadshus och två sönderskjutna balkonger. På marken ligger glassplitter och på väg ut ur huset berättar grannar att de på morgonen fått kliva över blodrester i trappan.

Det råkade bli det här huset som träffades av besinningslös automateld från en skytt som helt verkar ha tappat kontrollen över sitt vapen – och grovt missade målet för attacken.

Scenen i Nacka vittnar om en ny hänsynslöshet. Det skjuts inte längre mot ben, det är inte uppgörelser man mot man utan det skjuts okontrollerat i bostadskvarter.

I den kriminella världen kallas det för att ”spreja” – besinningslös skottlossning som sprids över ett större område – och det var det som slet sönder trygghet i Nacka.

Det är en otäck utveckling. Stockholmspolisen klassar ett antal konflikter som röda och skjutningen i Nacka var fortsättningen på en blodröd konflikt som måste stoppas till varje pris nu. Måltavlan i konflikten har nu blivit beskjuten två gånger. Andra har träffats av förlupna kulor vid båda tillfällen.

18-åriga Ndella Jack blev det första offret i Råcksta i västra Stockholm för snart två veckor sen. Hon var tillsammans med ”måltavlan” men skotten som på natten genomborrade deras bostad dödade henne.

Polisen har misslyckats med att hitta hennes mördare.

När hennes man åkte taxi till Nacka i söndags kväll trodde han sig kunna få reda på information om mördaren men i stället var det en fälla. Han möttes av automateld som träffade taxichauffören och en boende i huset. Ingen av dem har något med konflikten att göra. 

I den kriminella världen görs egna utredningar och gängen vill inte ha hjälp av polis att klara upp brotten. Skälet är enkelt: De vill verkställa hämnd själva utan att rättsväsendet försvårar saken med häktning och rättegång.

Karolin Hakim och Ndella Jack Foto: Privat

Det spelar ingen roll hur allvarlig hotbilden är: Gängmedlemmarna tackar nej till polisens hjälp och tiger. Även måltavlan för de två attackerna i Råcksta och Nacka vägrar att samarbeta med polisen, uppgav polisen på en presskonferens under måndagen.

Ska vi då acceptera att han kanske till slut skjuts till döds? Självklart inte. Den typen av medeltida tänk hör inte hemma i ett modernt samhälle och när jag hör i en nyhetssändning på radio att ”två oskyldiga offer” skadats i Nacka ryggar jag till.

Skuld och straff avgör domstolen – det görs inte på gatan – och det finns inga ”skyldiga offer”.

Om vi accepterar det synsättet kommer hämndskjutningarna att fortsätta.

Måltavlan i Råcksta och Nacka måste sättas under sekundbevakning av polisen oavsett vad han själv tycker om det. Han är magnet för konflikter nu och risken är stor att han eller andra träffas vid en ny attack. En rejäl polisbevakning skulle ha avskräckande effekt.

Samtidigt utgår jag från att polisen har misstankar om vilka som är ute efter honom och de borde stoppas flera gånger om dagen. Om skytten stoppats på väg mot Nacka i går kunde det dådet förhindrats.

Det kommer att sluka resurser men polisen måste nu prioritera hårt – och som jag konstaterat tidigare behöver politikerna snabbt se till att polisen förstärks i väntan på att poliseleverna är färdigutbildade.

Bilder från Rinkebykonflikten.

Om den här blodröda konflikten inte stoppas riskerar den att bli en varböld i klass med konflikterna i Rinkeby och Östberga/Bredäng. Båda beskrivs fortfarande som ”röda” av polisen och så sent som i helgen inträffade ett nytt mord med koppling till Bredängsnätverket:

• Östberga/Bredängs-konflikten började 2013 efter ett bråk om ett kilo kokain och efter det har ett tiotal skjutningar krävt fem dödsoffer. Helgens mord i Haninge kopplas också till konflikten.

• Rinkebykonflikten mellan gängen Shottaz och Dödspatrullen började 2015 med ett rån där något gick snett och har därefter har krävt minst nio dödsoffer – bland annat vid dubbelmordet i Danmark i somras.

Det är inte bara Stockholm som drabbas. Mordet på läkaren Karolin Hakim i Malmö kopplas också till en annan grovt kriminell måltavla och även småstäder som Värnamo och Borlänge har drabbats av gängskjutningar som riskerar att utvecklas till hopplösa våldsspiraler.

Skjutningen i Nacka hade samma mål som mordet i Råcksta