Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

De hyllar våld och vapen – får miljoner lyssningar

Rinkebyrapparna Yasin Byn och Jaffar Byn som dömts till långa fängelsestraff för vapenbrott - och nu sörjer sina fem ihjälskjutna vänner.

RINKEBY. I gängkrigets Stockholm odlar förebilderna polishat, vapen- och narkotikaromantik i hiphop-musik som spelats miljontals gånger på Spotify.

Bakom fasaden finns verkligheten:

Rinkebyrapparna Yasin Byn och Jaffar Byn som dömts till långa fängelsestraff för vapenbrott – och nu sörjer sina fem ihjälskjutna vänner.

Och rapparen från Dalen som sitter häktad för grovt vapenbrott. När han avslöjades fanns både mannen som i helgen mördades i Dalen och den misstänkte för mordet i bilen.

Det här är berättelsen om rapparna och gängkriget.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I musikvideon låtsas rapparen Yasin Byn sikta in i kameran med ett vapen, går och shoppar exklusiva märkeskläder i Mall of Scandinavia i Solna och tänder något som ser ut som en joint.

I en låt sjunger han:

”Om jag sitter i en bil

Minst två Glocks där bak

Yasin Byn svår att döda”

”Glocks” syftar på en pistol som blivit populär bland kriminella gäng.

Yasin Byn är från Rinkeby precis som Jaffar Byn. Deras texter är fyllda av hat mot poliser, drogromantik och hotfulla låtrader om vapen.

Jaffar Byn rappar:

”Gasa från Aina med jointen i munnen

Mannen, mannen, vi är så farliga

(…)

När 50 skott avlossas, Aina vågar inte störa

Om du skjuter, vi skjuter för att döda”

Yasin Byns största hit har spelats 12,7 miljoner gånger på Spotify. Det kan jämföras med annan svensk musik som Ulf Lundells ”Öppna landskap” som har spelats 14 miljoner gånger eller Veronica Maggios ”Jag kommer” som noterats för 58 miljoner spelningar.

Yasin Byn har två andra låtar som spelats runt fem miljoner gånger på Spotify och Jaffar Byns rekordlåt ligger på 4,7 miljoner. Rinkebyrapparna har bjudits in till Globen för att värma upp inför en kampsportsgala och deras kollektiv, Ghettosuperstars, har enligt SVT på senare år ”blivit en av svensk hiphops mest hajpade hiphopkollektiv”.

Jaffar Byn och Yasin Byn värmer upp en kampsportsgala i Globen.Foto: Youtube

I januari i år åkte Jaffar Byn, eller Jafar Sadik som han egentligen heter, till Karolinska sjukhuset efter larm om att en vän skjutits. Väl framme nåddes han av det femte dödsbudet i Rinkebykonflikten. Bakom hiphopfasaden har han och Yasin Byn, som egentligen heter Yasin Abdullahi Mahamoud, varit en del av gängkriget i västra Stockholm – Rinkebykonflikten – som krävt ett dussin människoliv.

På sin profil på Instagram listar Jaffar Byn själv fem smeknamn som han nu hoppas ”vilar i frid.”

Två av hans vänner sköts ihjäl på Mynta café i Rinkeby i december 2016, det sista namnet på listan är mannen som i januari 2018 mördades brutalt på pizzerian vid Rinkeby torg, 350 meter från Mynta. Mordet på pizzerian antogs vara en vedergällning i gängkriget och hämnd för mordet i ett garage en vecka tidigare.

Två bröder - från samma gäng som rapparna Jaffar Byn och Yasin Byn - mördades på Mynta café för två år sedan.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Jaffar Byn och Yasin Byn kopplas till det kriminella gänget ”Shottaz” i Rinkeby som på senare legat i konflikt med den så kallade ”Dödspatrullen”. När polisen sammanfattade läget i april kopplades åtta skjutningar, sju dödsoffer och två svårt skadade till konflikten.

Jaffar Byn greps strax efter mordet på pizzerian och när polisen förhörde honom i häktet svarade han bara kortfattat på frågorna. Men efter att bandspelaren stängts av började han prata och förhörsledarna sammanfattade hans budskap om vapen (gun) och automatvapnet Kalashnikov (kalle):

”Efter att ljudupptagningen stängts av och förhöret avslutats säger Jafar att kriget aldrig kommer ta slut och om dem som söker vill komma åt honom så kommer han att vänta på dem tillsammans med sin 'gun' och 'kalle'.”

Jaffar Byn och hans skyddsväst efter gripandet.Foto: Polisen

 

Övervakningsbilder från mordet på pizzerian i Rinkeby

Jaffar Byn och Yasin Byn avtjänar nu fängelsestraff för grova vapenbrott som kopplas till de kriminella gängen och tillslagen mot dem har varit en del av polisens taktik att slå ut förebilderna i gängen. Polisens specialinsats norr om Stockholm – döpt till Team2022 – har riktat in sig mot att plocka bort vapen och narkotika från gatorna och ligga så nära de ledande personerna som möjligt för att stressa dem att göra misstag.

Det fick Yasin Byn erfara när han och två andra ledande inom "Shottaz" stoppades av polis vid en bensinmack. Han lyckades springa från polisen men längs hans flyktväg hittades en skarpladdad halvautomatisk pistol.

Han nekade till brott och att ha haft något med vapnet att göra. Anledningen till att han sprang skulle varit att han blev rädd för att polisen skulle skjuta honom men det avfärdades av tingsrätten.

Yasin Byn flydde från polis när han stoppades av polis (rödmarkerad på bilden från övervakningskameran) och längs hans flyktväg hittades ett automatvapen.Foto: Polisen

”De personer som oprovocerat skjuter andra i bilar är medlemmar i kriminella grupperingar som är i konflikt med medlemmar i andra grupperingar, inte polismän”, konstaterade tingsrätten och dömde 20-årige Yasin Abdullahi Mahamoud till fängelse i två år och tre månader.

Jaffar Byns senaste bild på Instagram är en smygtagen bild från hovrätten när han sitter på de anklagades bänk under rättegången. Han är nu dömd till fyra års fängelse och friges tidigast i september 2020.

Jaffar Byn identifierades med hjälp av sitt passfoto på vapenbilderna som polisen kom över.

Skrytbilder där han poserade med automatvapen blev hans fall.

I en mobiltelefon som polisen kommit över fanns bilder på honom och en moderniserad Kalashnikov. Han nekade till att det var han på bilderna men dömdes ändå. Han dömdes också för grovt vapenbrott efter en polisjakt på E4 som slutade med att han och några kamrater stoppades. Ett vapen hade kastats ut ur bilen under flykten.

Jaffar Byn till vänster i vitt enligt domen för grovt vapenbrott.Foto: Privat

De båda Rinkebyrapparna dömdes till extra hårda straff tack vare att straffen för grovt vapenbrott höjts och att brott i gängmiljön ska öka på straffet ytterligare. I domen mot Jaffar Byn konstaterar tingsrätten att åklagaren påpekat ”att Jafar Sadik tillhör den inre kärnan av en kriminell gruppering som kallar sig Shottaz”.

Foto: Ja

 

Jaffar Byn har fortsatt skriva låtar i häktet - här från ett brev som beslagtagits i polisutredningen.Foto: Polisen

Rinkebyrapparna är inte ensamma om att kopplas till kriminella gäng. I svensk kriminalhistoria finns exempelvis hiphopgruppen Kartellen som grundades av de livstidsdömda Leo ”Kinesen” Carmona och Janne Raninen. Raninen har också tidigare dömts för mordet på maffialedaren Dragan Joksovic på Solvallas travrestaurang 1998.

Kartellen anklagades för att glorifiera våld och frontpersonen Sebastian Stakset dömdes också för flera brott. Han har nu lämnat gruppen för att ägna sig åt sin tro och familj.

 

Även i Dalen söder om Stockholm har hiphop-musiken varit central. I Dalen inträffade den senaste dödsskjutningen förra söndagen och det kriminella gänget i området har kopplats till flera skjutningar och vapenbrott liksom narkotikahandel.

En ledande gängmedlem är en känd rappare med flera låtar som spelats över en miljon gånger på Spotify. Flera av hans låtar handlar om Dalen och på Youtube finns musikvideor från Dalenrapparen med sedeluppräkningsmaskiner, vapen och hot mot de som pratar med polisen.

I fredags åtalades Dalenrapparen för grovt vapenbrott. Polisen hittade ett vapen efter att han flytt från en bil på Skogskyrkogården. I bilen satt två gängmedlemmar kvar – mannen som mördades i Dalen och deras gemensamma kamrat som nu har häktats som misstänkt för dödsskjutningen.

 

Amir Rostami forskar om kriminella gäng och har en bakgrund som kriminalkommissarie. På uppdrag av Stockholmspolisen kartlägger han nu skjutvapenvåldet i regionen och i hans senaste rapport om ”våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet” kartlades drygt 15 000 personer som kopplats till gängen de senaste åren.

– Symboler har en central del i social organisering och musik är en form av symbol, konstaterar han.

Foto: URBAN BJÖRSTADIUS
Amir Rostami och delar av gänget i Dalen som visiterades efter dödsskjutningen i Dalen i söndags.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX (tv)

– Det är bland de mjuka elementen som talar till känslor, som ramar in de subkulturella ramarna. Man försöker skapa sig en egen identitet och som allt annat sneglar man på USA där just gangsterrappen varit stark kopplad till kriminalitet.

– Den ena bygger den andra. För att vara etablerad gangsterrappare så måste du ligga nära "verkligheten" och när du fått status så närmar sig de andra dig för att få ta del av uppmärksamheten.

 

I Rinkeby har gängkonflikten kylts ned efter att Jaffar Byn, Yasin Byn och flera andra ledande inom "Shottaz" och "Dödspatrullen" låsts in. Jaffar Byn har under tiden i fängelse släppt sitt första hela album på Spotify och polisutredningen visar att han fortsatt skriva låtar under tiden i häkte.

Men hans önskan om att placeras på en anstalt med en musikstudio hörsammades inte när Kriminalvården i placeringsbeslutet bestämde att han är i behov av den högsta säkerhetsklassen eftersom risken för fritagning och fortsatt brottslighet bedöms vara hög.

 

Strax före jul pågår grönsakshandeln som vanligt på Rinkeby torg och inne på pizzerian sitter några ungdomar och skämtar. När jag går ett varv runt torget och blir vittne till ett polisingripande har jag Jaffar Byn i hörlurarna och lyssnar till den bild av Rinkeby som är en röd tråd i hans musik: 

”Barnen är beväpnade med laddade kanoner

I Sveriges farligaste 'no-go'-zoner”

I samhällsdebatten, och bland gängen, har Rinkeby och andra särskilt utsatta områden felaktigt kallats för "no-go" tidigare även om polis, ambulans och räddningstjänst inte accepterat beskrivningen av att de inte ingripit där.

Och dagarna före jul 2018 tycks polisen inte ha några svårigheter att vara i Rinkeby.

Polis och ordningsvakter tvingas ingripa mot en påverkad man och tidigare när Rinkeby betraktades som ”no-go” var det ett ingripande som kunde bli stökigt på grund av att andra runt torget lade sig i polisens arbete – små händelser kunde tända gnistan för upplopp.

Nu händer inget. Ordningsvakterna går i väg med mannen och polisen står vid torget och ett barn som passerar förbi med sin mamma hälsar glatt.