Fredrik Sjöshult

De bryr sig inte om vilka de träffar när de ”sprejar”

Expressens Johan Ronge har träffat mamman till de skottskadade barnen
Två barn skadades i skottlossningen i Flemingsberg.
Foto: BLALJUSBILDER
Nu måste politikerna öppna plånboken, skriver Expressens Fredrik Sjöshult.
Foto: BLALJUSBILDER
En av de gripna.

Kulor som viner i gängkrigens Sverige där ”sprejandet” blivit ett begrepp.

Kulor som missar sina mål och träffar två syskon som är ute och leker en sommarkväll eller en tolvårig flicka vid en snabbmatsrestaurang.

För att stoppa dessa hänsynslösa skyttar krävs att politikerna omsätter plakatpolitiken i sociala medier i praktisk politik – och öppnar plånboken för att på allvar satsa på polisen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I gängkrigens Sverige pågår ett vansinne som döpts till ”spreja”. Det handlar om skjutningar där hänsynslösa och vapenfixerade unga män öppnar eld utan att bry sig om att fler än de som är måltavlor kan träffas av kulorna som sprejas ut från automatvapen och pistoler.

Det handlar om kulor utom kontroll och på lördagskvällen träffade de två syskon – fem och sex år gamla – som lekte i Flemingsberg.

Det är ett område som i decennier plågats av mord, skjutningar och utanförskap och nu har flera kända gängkriminella från Flemingsbergsnätverket gripits.

Skjutningen i Flemingsberg är samma vansinne som förra sommaren tog tolvåriga Adriana liv vid McDonalds i Norsborg – en annan problemtyngd del av södra Stockholm som plågas av olika gängkonflikter.

Männen som hanterat bland annat mordvapnet i en videoinspelning för gangsterrapp dagarna före Adrianamordet har nu åtalats.

Flera av de misstänkta mördarna finns också med i videon – och har häktats respektive efterlysts.

De misstänks ha skjutit ihjäl Adriana när inspelningen var klar och polisens nakna beskrivning av mordet ger en bild av gängkrigens vansinne.

Vansinnet beskrivs naket i polisutredningen om mordvapnet – ett automatvapen av typen kalashnikov:

”Adriana stod på ett ganska långt avstånd ifrån gärningspersonerna. Ett tiotal meter längre bort på parkeringen stod två unga män kända för kriminalitet i Norsborgsområdet. Utredning tyder på att dessa unga män var de egentliga måltavlorna för skjutningen. Adriana hade inget samröre med dessa män.

Gärningspersonerna har skjutit automateld urskillningslöst från ett fordon i rörelse rätt över McDonalds parkering där flera personer har riskerat att bli träffade och Adriana blev träffad.”

Vansinnet är detsamma bakom Adrianamordet och skjutningen i Flemingsberg – skott avlossas hänsynslöst utan att de unga männen bryr sig om konsekvenserna för alla andra som finns i området.

Det finns tyvärr åtskilliga fler exempel:

• Efter mordet på Ndella Jack i Vällingby sprejades flera våningar i ett hus i Nacka när skyttarna fortsatte jaga den egentliga måltavlan. En musikstudent långt upp i huset träffades i ögat och en taxichaufför i ryggen.

• Exakt hur mordet på polismannen Andreas Danman i Biskopsgården i juni gick till är fortfarande okänt men mördaren var sannolikt ute efter en annan person.

• Trippelmordet vid ett internetcafé i Malmö och skjutningen på Vår krog och bar på Vårväderstorget i Göteborg, där Petar Petrovic som skulle kolla på fotboll dödades, är andra exempel på vansinniga skjutningar i olika gangsterkrig.

I Flemingsberg var det bara tur att det inte slutade värre för de små barnen som träffades. Skillnaden mellan liv och död är hårfin när kulorna viner.

Tunga vapen och sprejande finns med som en röd tråd inom den gangsterrap som nu har blivit en del av rättegång efter rättegång i gangsterkrigets spår.

I videon med automatvapnet som dödade Adriana, 12, rappar artisten:

”Jag bär Kalash och Uzi (Kalash och Uzi)

Livet är helt otroligt, livet är som på movies”

Några timmar efter att orden rappades i musikvideon dog Adriana.

I andra rapptexter av artister som varit aktuella både i rättegångar och i samband med Grammis, P3 Guld och Netflixsuccéer ofta återkommit till sprejandet.

Några exempel:

”Har Kalashen, sprejar ned er.”

”Sprejar festen, ingen hårsprej, fingrarna har låst sig.”

”Benim står här och sprejar.”

De vansinniga skjutningarna och sprejandet, ibland från fordon som kör förbi, drabbar inte bara de tänkta måltavlorna i gängkrigen.

Jag har genom åren varit så innerligt trött på alla mejl om självsanering och ett samhälle som ibland tycks ha blundat för skjutningar i utsatta områden.

Det har varit självklart att fler än de som är direkt inblandade i konflikterna också kommer att träffas.

Men det har varit först i samband med morden på Adriana, Ndella och Karolin Hakim som politiken vaknat på allvar.

Länge har jag undrat hur lång tid det skulle ta innan en polis skulle träffas i gängkrigen och tyvärr besannades mina farhågor denna sommar.

Nu undrar jag vad som händer om hänsynslösa skyttar sprejar på Stureplan i Stockholm, Avenyn i Göteborg eller Lilla torg i Malmö där gängmedlemmar också gillar att hänga.

Sprejandet kommer inte bara vara något som drabbar Flemingsberg, Biskopsgården eller Rosengård.

För att slå tillbaka mot de vansinniga skjutningarna i gängkrigens Sverige krävs att politikerna plockar ned plakaten i sociala medier och omsätter orden till praktisk politik.

En del bra har gjorts: Det var bra att regeringen skärpte straffen för grova vapenbrott, har öppnat för en slopad ungdomsrabatt för grova brott och skärpt kriminalpolitiken på flera punkter.

Det som återstår är att öppna plånboken och på allvar förstärka polisen.

Polislönerna är fortfarande usla och de riktade lönesatsningar som görs nu riskerar att skapa motsättningar eftersom pengarna bara går till vissa grupper, i huvudsak uniformerade poliser.

En grupp som blivit utan är spanarna som har uppdraget att ligga nära de grövsta brottslingarna och bland annat stoppa skjutningarna innan det är för sent. Där finns i dag ett stort missnöje bland spanarna som går på tvärs med politikernas påstådda satsningar på polisen.

Det är bra att fler civilanställda anställts men det går att göra mer för att de riktiga poliserna ska få vara just poliser – och kontrollera bilar där det kan finnas vapen som ska användas vid nästa skjutning.

Det går inte att skrapa på ytan längre med straffskärpningar och lagändringar. Det krävs en riktig satsning på polisen för att stoppa det vansinniga sprejandet.


Polisen: ”Finns nätverkskoppling till de anhållna”

Nio personer anhållna efter skottlossning i Flemingsberg.