Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Därför utvisas han inte efter våldtäkterna

Mohamed Alothman, 35, började med att blotta sig – sedan följde våldtäkterna.
Foto: Polisen
Han stal kvinnors trosor och dömdes vid sidan av våldtäkterna för inbrott.

Mohamed Alothman är dömd för fyra sexualbrott under sin tid i Sverige.

Senast två våldtäkter efter att han brutit sig in hos kvinnor i Motala.

Han slipper utvisning eftersom han varit i Sverige i nio år och tingsrätten inte anser att brotten är allvarliga nog för att utvisa honom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mohamed Alothman, 35, sökte asyl i Sverige från Syrien för nio år sedan. Han uppgav att han riskerade att dödas av regimen i hemlandet eftersom han inte inställt sig till militärtjänstgöring. Alothman sökte också skydd eftersom hans hemort i Syrien drabbats av inbördeskrig.

Migrationsverket gav honom året efter permanent uppehållstillstånd på grund av hans ”politiska ställningstagande rörande militärtjänsten” och att det saknades ”relevant internt flyktalternativ inom Syrien” undan inbördeskriget.

Sommaren 2019 började han begå sexualbrott mot flickor.

Hans första offer – en flicka som skulle sluta nionde klass och var på väg till skolbalen – smög han upp bakom i en trappuppgång i Motala. Alothman förde upp sin hand under hennes kjol och tog på hennes underliv.

Senare under sommaren blottade han sig för en flicka vid en badplats.

Han dömdes till böter för två fall av sexuellt ofredande och frågan om utvisning var då inte aktuell.

Nu har han dömts för nya sexualbrott och inbrott hos kvinnor där han bland annat stulit trosor:

I juni våldtog han en kvinna, som han erbjudit bärhjälp, i hennes hem i Motala.

 – Man tänker att en våldtäkt kan ske på en nattklubbstoalett. Eller att man blir indragen i ett mörkt skogsparti. Men inte i ens eget hem mitt på blanka dagen, berättar kvinnan för Expressens Kim Malmgren. 

Kvinnan som våldtogs av Alothman: ”Det var som i en skräckfilm.”
Foto: LISA MATTISSON

En natt senare i juni klättrade Alothman in i en annan kvinnas lägenhet och våldtog henne.

I juli bryter han sig in hos två andra kvinnor. De är inte hemma och Alothman stjäl då bland annat trosor hos dem.

När han försöker bryta sig in i en av lägenheterna igen larmas polis och han kan gripas.

Mohamed Alothman har nu dömts till 4,5 års fängelse av Linköpings tingsrätt men slipper utvisning.

Inför rättegången gjordes en personutredning som visade att han försörjts av socialtjänsten och på senare tid gått språkutbildningen SFI.

Migrationsverket konstaterade inför huvudförhandlingen i tingsrätten att Alothman fortfarande har flyktingstatus på grund av att han inte gjort militärtjänst i Syrien och att hans hemort är drabbad av en ”inre väpnad konflikt”.

Mohamed Alothman
Foto: Polisen

Tingsrättens beslut att inte utvisa Mohamed Alothman är inte helt enkelt att förstå. Senioråklagare Helene Gestrin krävde utvisning men Alothman protesterade mot det.

I domen står det först:

”Tingsrätten bedömer att brotten som Mohamed Nour Alothman har gjort sig skyldig till, med hänsyn till den skada och kränkning som de har inneburit för målsägandena, är så allvarliga att han inte bör få stanna kvar i Sverige.”

I nästa mening konstaterar Linköpings tingsrätt dock att Alothman har ”flyktingstatus” och ”för att han ska kunna utvisas krävs därmed att han gjort sig skyldig till ett synnerligen allvarligt brott och att det skulle medför allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet att låta honom stanna i Sverige”.

Ett annat skäl att inte utvisa honom, som lyfts fram i domen, är att det ”krävs synnerliga skäl för att utvisa honom eftersom han haft permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan minst fyra år”.

Det konstateras också att det ska tas hänsyn till om det finns verkställighetshinder.

Linköpings tingsrätt avslutar resonemanget abrupt med att konstatera:

”Sammantaget bedömer tingsrätten att omständigheterna inte är sådana att utvisning av Mohamed Nour Alothman kan ske.”

Beslutet väcker frågor:

Är den serie av våldtäkter och sexualbrott mot kvinnor samt kränkande inbrott som Alothman gjort sig skyldig till 2019 och 2022 inte ”synnerligen allvarliga”?

Och är det inte synnerliga skäl för att strunta i det faktum att han varit här längre än fyra år?

Varför tar tingsrätten hänsyn till att det finns verkställighetshinder just nu?

Högsta domstolen har slagit fast att det inte ska påverka ett utvisningsbeslut. Efter att en person avtjänat ett straff kan ju läget i ett land förändras och faktum är att läget ändrats i just Alothmans hemort enligt en ny bedömning från Migrationsverket.

Rättens ordförande, rådmannen Ylva Brämberg, vill inte närmare förklara beslutet utan konstaterar kort: ”Det var en sammanvägning av skälen.”

Senioråklagare Gestrin har nu överklagat domen till Göta hovrätt och kräver både hårdare straff och utvisning för Alothman.

Hon vill att Migrationsverket på nytt yttrar sig i fallet med tanke på den nya bedömningen av läget i hans hemort där ”alla och envar” riskerar att utsättas för våld.

Om Mohamed Alothman begått våldtäkterna några veckor senare hade han sannolikt utvisats.

En del av de skäl som gjorde att tingsrätten inte dömde till utvisning rättades till i ett riksdagsbeslut i juni. Reglerna började dock gälla först i augusti vilket gör att Alothman inte kan dömas enligt de skärpta reglerna eftersom hans brott begicks före augusti.

I hans fall hade det handlat om att domstolen inte skulle tagit hänsyn till att han varit längre i Sverige än fyra år. Tingsrätten skulle också vägt in hans svaga ”etablering i det svenska samhället”.

I nästa steg har den nya regeringen och Sverigedemokraterna i Tidöavtalet aviserat än mer skärpta regler för utvisning på grund av brott som gör att tingsrättsdomen mot Alothman snabbt blivit passé.