Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Därför sparkas toppadvokaten: Inkompetens och fel i räkningar

Neo Barstedt har anmälts av poliser och domstolar som anser att Barstedts klienter inte fått den hjälp som de ska ha av en offentlig försvarare.
Foto: Advokatfirman Onyx

Förra lördagen sparkades toppadvokaten Neo Barstedt av Advokatsamfundet.

Nu kommer Advokatsamfundets förklaring till uteslutningen.

Han fälls för felaktigheter på åtta punkter och flera bedöms som allvarliga.

Det har handlat om att han försökt ta för mycket betalt av domstolar, agerat inkompetent och inte haft tid att ta hand om sina klienter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Neo Barstedt har varit advokat sedan 2018 och har snabbt etablerat sig som en av Sveriges mest anlitade offentliga försvarare.

Han har varit med i toppen av advokaternas inkomstliga efter att förra året ha fakturerat domstolar 9,8 miljoner kronor efter olika rättegångar.

Men han har också varnats av advokatsamfundet två gånger – och efter att han anmälts på nytt fattade Advokatsamfundets disciplinnämnd förra lördagen beslut att utesluta honom.

Det innebär bland annat att han inte får ta uppdrag som offentlig försvarare.

Advokatsamfundet meddelade samtliga svenska domstolar beslutet direkt.

Totalt fälls han på åtta punkter av disciplinnämnden och i flera fall har han ”allvarligt brutit mot god advokatsed”.

Anklagelserna som riktats mot Neo Barstedt kommer från flera domstolar som upptäckt felaktigheter i hans räkningar efter olika rättegångar. Han har anklagats för att ha försökt ta för mycket betalt – och Advokatsamfundets disciplinnämnd håller med om att det handlar om upprepade felaktigheter.

Barstedt har också vid flera tillfällen inte haft tid att vara med på polisförhör och då skickat ersättare. Det har anmälts av poliser och domstolar som anser att Barstedts klienter inte fått den hjälp som de ska ha av en offentlig försvarare.

Disciplinnämnden håller med och anser att han även där gjort fel.

Neo Barstedt på väg till mötet i Advokatsamfundets disciplinnämnd.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I två fall har han också anklagats för inkompetens i samband med olika tvistemål och även där konstaterar Advokatsamfundet att Neo Barstedt brutit mot god advokatsed.

”Neo Barsoum Barstedt har varit advokat i mindre än fyra år. Han har redan tidigare fått allvarliga påföljder i disciplinnämnden – bland annat varning med straffavgift, två gånger – för brott mot god advokatsed, delvis för motsvarande förseelser som nu är aktuella”, konstaterar Advokatsamfundets disciplinnämnd och fortsätter:

”Sammantaget finner nämnden att de brott mot god advokatsed som Neo Barsoum Barstedt nu gjort sig skyldig till, innebär att han på ett allvarligt sätt har åsidosatt sina plikter som advokat. Neo Barsoum Barstedt har inte bedrivit sin advokatverksamhet på ett sätt som främjar det goda rättssamhället utan hans verksamhet har i stället kommit att allvarligt äventyra advokatens kärnvärden.”

Efter beslutet om uteslutning förra lördagen har Neo Barstedt lämnat över flera uppdrag till sin bror, advokaten Gabriel Barsoum, och Barstedt har skickat kostnadsräkningar för det arbete som han utfört.

En räkning underkändes direkt av Södertälje tingsrätt efter att Barstedt avslöjats med att ha tagit betalt för att ha varit med på ett polisförhör som inte ägt rum, har Smålandsposten rapporterat i veckan.

Expressen söker Neo Barstedt och hans ombud, advokat Björn Hurtig.