Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Därför kan poliserna i Eric Torell-fallet frias

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: PRIVAT

Poliser har större chans än andra att frias i rättegångar och i fallet Eric Torell talar mycket för friande domar.

Det blir svårt att bevisa att poliserna var medvetna om att han vänt ryggen mot dem när de två skotten som rättegången handlar om avlossades.

Efter att ha lyssnat på inspelningen från polisradion är jag tveksam till om ens polisbefälet som anklagas för tjänstefel under insatsen kommer att dömas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

21 av 34 polisanställda som åtalats för våld i tjänsten under de senaste fem åren har friats, enligt en undersökning som SVT gjorde i somras. Det är betydligt fler poliser som frias än andra som ställs inför rätta men det behöver inte betyda att poliser särbehandlas av domstolarna.

Tvärtom vill jag hävda att poliser särbehandlas av åklagare eftersom åtal väcks även i osäkra fall – och statistiken över andelen friade bekräftar den bilden. Polisåklagarna har en annan uppfattning och menar att beviskraven för fällande dom är högre.

En åklagare får bara väcka åtal om det finns bevisning som räcker för en fällande dom. Det gör att åklagare aldrig kan erkänna att åtal väcks i osäkra fall men mellan skål och vägg har jag hört garvade åklagare resonera att det är bättre att låta en domstol fria en person i ett uppmärksammat fall. Då slipper åklagaren kritik och all bevisning kan presenteras i det offentliga under en rättegång.

De två poliser som åtalats för att ha skjutit ett skott var i ryggen på Eric Torell kommer sannolikt att frikännas – och även om jag förstår att en rättegång är jobbig vore en friande dom mycket bättre för dem än att för alltid vara misstänkliggjorda efter att en åklagare lagt ned utredningen.

Totalt sköts 25 skott mot Eric Torell under några få sekunder men rättegången handlar bara om två av skotten.

Tre skott träffade men den kvinnliga polis som avlossade ett av de skotten har friats från brottsmisstankar av åklagaren eftersom hon ansågs ha skjutit i självförsvar i en nödvärnssituation. Det är bara de två skott som träffade Torell i ryggen som rättegången handlar om.

Polisen som sköt det dödande skottet i ryggen på Eric Torell har åtalats för vållande till annans död, alternativt tjänstefel. Den andra polisen som sköt ett skott i ryggen åtalas bara för tjänstefel.

För chefsåklagare Martin Tidén blir det viktigt att bevisa att poliserna förstod att Eric Torell vänt ryggen mot dem när de två skotten avlossades – annars är även de två skotten självförsvar enligt samma slutsats om nödvärn som gäller för de 23 andra skotten.

Polisernas försvar är att de såg Torell på håll och att sikten delvis var skymd, att det var dåligt ljus på platsen, att det gick fort och att de drabbades av tunnelseende.

– Min upplevelse att när jag skjuter mot honom så är han ju vänd mot mig, säger polismannen som sköt det dödande skottet i ett förhör.

En polisman som skjuter ett dödande skott i ryggen på en person vid ett ingripande döms inte per automatik för tjänstefel.

2001 friades en polisman i Jönköping från anklagelser om tjänstefel efter att han skjutit en man i ryggen. Mannen hade hotat poliserna med en kniv och dog av skottet i ryggen som avlossades på en meters håll. I rättegången påpekade polismannens försvarsadvokat att händelseförloppet var mycket snabbt och att skyttens hjärna inte hunnit ställa om sig på den korta tid då mannen vände sig om.

Polisbefälet i Eric Torell-fallet som åtalats för tjänstefel under insatsen har på förhand sett ut att ha sämre chans att bli frikänd men efter att ha lyssnat på åklagarens bevis i sakframställan är jag mer tveksam. Han var insatschef under det som till en början handlade om ett larm via polisradion om ”en man med pistol” och som slutade med Eric Torells död.

Polisbefälet har enligt åklagaren gjort sig skyldig till tjänstefel eftersom han inte samordnat insatsen på rätt sätt. Han kontaktades också av Eric Torells pappa på platsen men kopplade inte ihop hans uppgifter med den pågående polisinsatsen.

På inspelningen från polisradion som spelas upp under rättegångens första dag hör jag hur polisbefälet flera gånger efterfrågar mer information från ledningscentralen. Han och de andra poliserna får illavarslande svar om att mannen som de tror är aktuell har hotat att skjuta poliser och använt sprängämne tidigare.

Det är intensiv kommunikation i polisradion under drygt tio minuter när mannen söks – mot bakgrund av det får jag en annan förståelse för att polisbefälet inte var tillräckligt uppmärksam när pappan sökte kontakt.

Fokus på polisens radiotrafik under första rättegångsdagen.