Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Därför kan Akilov släppas efter 20 år – och slippa utvisning

Allt pekar på att Rakhmat Akilov på torsdagen döms till livstids fängelse och utvisning efter terrordådet på Drottninggatan i april 2017. Foto: POLISEN

Rakhmat Akilov kan släppas fri från ett livstidsstraff redan om 20 år – och även om han döms till utvisning kan han få stanna i Sverige.

Det visar fallet Abo Talb – den senaste terroristen som dömdes till livstids fängelse och utvisning i Sverige. Han släpptes efter 20 år i fängelse och har fått stanna i Sverige trots utvisningsbeslutet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rakhmat Akilov, 40, dömdes på torsdagen till livstids fängelse och utvisning efter terrordådet på Drottninggatan i april 2017.

När SVT:s ”Uppdrag Granskning” tog upp Akilovfallet avfärdade både åklagare och försvarsadvokaten Johan Eriksson dramatikern Stina Oscarsons tankar om försoning och vision om att Akilov en dag skulle sitta i kassan på Coop i Stockholm.

– Kassan på Coop kommer inte bli aktuellt eftersom han kommer utvisas ur det här landet när han avtjänat sitt straff, slog Eriksson fast.

– Mitt mål är att han aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, säger åklagaren Hans Ihrman.

Men riktigt så enkelt är det inte.

 

Mohamed Abo Talb var ledande inom en palestinsk terrorgrupp och bosatt i Sverige där han planerade och förberedde flera terrordåd. Han dömdes 1989 till livstids fängelse och utvisning för tre terrordåd med gödselbomber i Köpenhamn och Amsterdam som dödade en person och skadade 26 personer.

2008 omvandlade Örebro tingsrätt hans straff till 30 års fängelse och han släpptes ut efter 20 år eftersom svenska fångar regelmässigt friges efter två tredjedelar av strafftiden. Hans terrorkumpan Marten Imandi fick också livstidsdomen omvandlad till 30 år av Örebro tingsrätt.

 

Under tiden i svenskt fängelse erkände Abo Talb senare fler terrordåd i Stockholm och Amsterdam för Säpo.

Han blev också misstänkt för sprängningen av Pan Am-flygplanet över Lockerbie som krävde 270 dödsoffer i luften och på marken. Han friades senare och blev i stället åklagarens vittne i Lockerbierättegången.

Abo Talb och det kraschade flygplanet i Lockerbie 1988. Foto: Okänd/MARTIN CLEAVER / AP

I prövningen i Örebro tingsrätt uppgav Migrationsverket att det inte fanns hinder mot att utvisa Abo Talb till hemlandet Libanon.

Men efter att han frigavs 2009 fick han stanna kvar i Sverige. Han har fått uppehållstillstånd ett år i taget och så sent som i februari förlängdes det av Migrationsdomstolen i Stockholm med ytterligare ett år eftersom det finns risk för att han skulle råka illa ut om han utvisades till Libanon.

 

Det finns både skäl som talar för och emot Akilov i jämförelsen med Abo Talb:

Rakhmat Akilov har dödat fler personer än Abo Talb, men Akilov har å andra sidan inte utfört en serie terrordåd.

Abo Talb var ledande i en terrorgrupp, Akilov bekänner sig till IS men terrorsekten verkar inte vilja kännas vid honom.

Abo Talb fick sitt livstidsstraff omvandlat för nio år sedan och praxis var då något mildare.

Mattias Flink och Leif Axmyr. Foto: JENNY LUNDBERG/SCANPIX/CORNELIA NORDSTRÖM

Efter honom har exempelvis Mattias Flink, med sju mord på sitt samvete, också fått sitt straff omvandlat till 30 år men dubbelmördaren Leif Axmyr fick sitt straff tidsbestämt till 51 år. Han begick nya brott i fängelse och återfallsrisken – som är avgörande för att en livstidsdom ska tidsbestämmas – ansågs länge vara mycket hög.

 

Och att Rakhmat Akilov skulle utvisas till Uzbekistan i dagsläget är helt uteslutet.

Uzbekistan är ökänt för att till och med koka fångar levande och tortera misstänkta terrorister. Eller som hans försvarare Johan Eriksson uttryckte sig när jag frågade om han verkligen tror att det skulle gått att verkställa en utvisning av Akilov i dagsläget:

- Jag tror att om han skulle vara misstänkt för ett brott av något mindre allvarligt slag så tror jag att man skulle komma fram till att det förelåg hinder för utvisning i dag.