Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Därför frias ”sexsomni”- mannen från våldtäkt

Kvinnans målsägandebiträde berättar att kvinnan är besviken på domen, och tycker den är orättvis.
Högsta domstolen beslutade att fallet skulle prövas på nytt i tingsrätten.
Foto: OLLE SPORRONG

Göteborgsmannen frias från våldtäkt efter att han fått diagnosen sexsomni – och Högsta domstolen rivit upp en tidigare fällande fängelsedom.

Diagnosens slutsatser om mannens ärftlighet, hans tidigare sexsomninärmanden mot andra kvinnor och sömngångarbeteende blev avgörande.

I andra fall har det inte räckt för män att övergreppen skett i sömnen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Allt handlar om uppsåt: Om en man inte varit medveten om att han utfört en sexuell handling kan han inte dömas för våldtäkt.

Det är därför Göteborgsmannen nu frias för våldtäkt. Åklagaren kunde inte motbevisa att han agerat till följd av ”sexsomni”. Därmed var det inte bevisat att han var medveten om sina handlingar.

Jag ska återkomma till varför fallet är unikt men först peka på några andra våldtäktsfall från det senaste halvåret som slutat med fällande dom trots invändningar om sexsomni.

• I Umeå friades en man först i tingsrätten men dömdes för våldtäkt i hovrätten efter att hans sömnförklaring avfärdats. I rättegångarna vittnade en annan kvinna om att mannen flera gånger närmat sig henne sexuellt i sömnen och hans pappa uppgav att sonen gått i sömnen som barn.

I hovrätten avfärdade professor Jerker Hetta den våldtäktsanklagade mannens förklaring eftersom det handlade om ett relativt långvarigt händelseförlopp och att mannen pratat med kvinnan flera gånger. Hovrätten dömde därför mannen till två års fängelse.

• I Stockholm vaknade en kvinna av att mannen som fått sova över hos henne våldtog henne. Mannen hävdade i rättegången att han måste agerat i sömnen om han haft sex med kvinnan.

Mannens flickvän hade flera gånger filmat honom när han gjorde märkliga saker i sömnen och filmerna spelades upp i rätten. Professor Hetta avfärdade dock sömnförklaringarna och mannen dömdes för våldtäkt.

• I Umeå dömdes en annan man också efter att professor Hetta även i det fallet pekat på att det handlat om ett långt våldtäktsförlopp med flera olika moment.

Hovrätten konstaterade att sömninvändningar gör det svårt för en åklagare att bevisa uppsåt vid en våldtäkt. Det är åklagaren som har bevisbördan men med tanke på svårigheterna räcker det, enligt hovrätten, med att ribban sätts något lägre än för andra beviskrav.

En sömninvändning innebär således inte per automatik att den misstänkte frias.

Om kvinnans berättelse innehåller detaljer som gör att sexsomni kan ifrågasättas – och att berättelsen får stöd av annan stödbevisning som samtal hon haft med andra, mobilmeddelande, läkarundersökning, dagboksanteckningar, etc – blir det fällande dom.

Göteborgsfallet är unikt på så vis att mannen har en diagnos om parasomni som sexsomni är en form av.

I andra rättsfall har det främst handlat om män utan diagnos som på sin höjd haft stöd av andra som vittnat om tidigare händelser i sömnen.

Göteborgsmannen dömdes i hovrätten för våldtäkt trots att han invände att han måste sovit när han hade sex med kvinnan. Han avtjänade ett drygt halvår av fängelsestraffet innan han fick sin diagnos.

Läkaren som ställde diagnosen mätte Göteborgsmannens sömnkvalitet, konstaterade att han varit sömngångare och att andra kvinnor berättat om tidigare erfarenheter av sexsomni med mannen.

Forskningen visar också på 30 procents ärftlighet inom parasomni och i rättegångarna vittnade mannens pappa om att han också haft sömnsex.

Diagnosen gjorde att Högsta domstolen beviljade mannen resning. HD konstaterade att det var ny bevisning som inte fanns med i de tidigare rättegångarna och beslutade om att fallet skulle prövas på nytt i tingsrätten.

Göteborgsmannens diagnos fick i de nya rättegångarna stöd av en överläkare specialiserad på sömnmedicin som konstaterade: ”Det är fullt möjligt att ha sex i sömnen. Hjärnan är då delvis i vakenhet och därför kan vissa handlingar utföras”.

Även professor Jerker Hetta vittnade och konstaterade att fallet var ”svårbedömt”.

Åklagaren har fortsatt krävt att mannen ska dömas för våldtäkt med stöd av kvinnans berättelse och stödbevisningen men både tingsrätt och hovrätt har nu friat mannen.

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.