Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Därför frias han trots sitt medgivande i polisförhör

SportExpressen har träffat Östersund FK:s före detta ordförande i hemmet i Östersund.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg har anklagats för att ha dopat kometlaget ekonomiskt med miljontals kronor i ett brottsupplägg med falsk karusellfakturering.

Hans egna ord i tidiga polisförhör om ”saltade” fakturor gjorde att han dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Nu frias han eftersom hovrätten tycker att medgivande i polisförhör inte räcker.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Våren 2018 slog Ekobrottsmyndigheten till med full kraft mot Daniel Kindberg och de som misstänktes ha ingått i ett brottsupplägg. Under tiden som ordförande i Östersunds FK hade han mot alla odds etablerat laget i den allsvenska toppen och till och med öppnat Norrlandsfönstret för spel i Europa.

Ekobrottsmyndighetens razzia blev början på slutet för ÖFK:s allsvenska resa. På lördag spelar de sista matchen i den högsta serien för den här gången.

Kindberg anklagades för att ha organiserat en ekonomisk doping av klubben under sina år som ÖFK-ordförande och vd för Östersundshem.

Tillsammans med en chef på byggbolaget Peab misstänktes han ha godkänt falska fakturor från en Sollefteåföretagare. Det handlade om räkningar för 20 000 timmars arbete och totalt misstänktes de tre ha saltat fakturor med 15 miljoner kronor.

I fakturakarusellen hamnade en del av pengarna till slut hos Östersunds FK, enligt misstankarna.

Kindberg, Peabchefen och Sollefteåföretagaren som greps i razzian medgav direkt efter gripandet att det fanns saltade fakturor.

De satt då inlåsta i en cell och förhördes flera gånger utan att kunna snacka ihop sig – och höll fast vid uppgifterna om de oriktiga fakturorna.

Det blev avgörande när tingsrätten dömde Daniel Kindberg till tre års fängelse för den ekonomiska brottsligheten. 

Även Peabchefen och Sollefteåföretagaren dömdes för ett gemensamt brottsupplägg tillsammans med Kindberg.

I rättegången backade de misstänkta från sina medgivanden i polisförhören och uppgav att de lämnat uppgifterna för att få komma hem. Den förklaringen var tingsrätten skeptisk till.

Bland bevisen fanns också mejl där Kindberg instruerat vad som skulle stå på fakturorna som enligt åklagaren var falska. Det talades om trick och i ett mejl skrev Kindberg att det handlade om att ”få in slantar” till ÖFK.

Daniel Kindberg frias nu av hovrätten och förklaringen är att hovrätten slår fast att medgivande i polisförhör inte räcker för en fällande dom utan kräver ytterligare bevisning.

Det här är ett problem inom svenskt rättsväsende. Den så kallade omedelbarhetsprincipen innebär att uppgifter i polisförhör väger lätt i relation till det som sägs under rättegången.

Det innebär att åtalade har möjlighet att anpassa sina uppgifter när de ställs inför rätta och har tagit del av hela polisutredningen och ibland även haft möjlighet att prata ihop sig med andra inblandade.

Problematiken är samma i långa ekobrottsutredningar som gängrättegångar och därför är det bra att regeringen nu tagit fram förslag om att uppgifter i tidiga polisförhör ska få större betydelse i en rättegång.

Daniel Kindbergs försvarsadvokat Olle Kullinger lyckades under rättegången i hovrätten smula sönder åklagarsidans bevisning som skulle stärka upp de medgivanden som gjordes tidigt i förhör.

Till skillnad från tingsrätten väljer hovrätten att granska varje påstådd falsk faktura för sig och inte bedöma helheten i åklagarens bild av brottsupplägget.

Det gjorde att hovrätten landar i slutsatsen att det inte går att utesluta att Sollefteåföretagaren utfört arbete, men konstaterar också att det finns ”besvärande uppgifter som talar för att X (Sollefteåföretaget) inte utfört arbete i den omfattning som fakturerats”. Det senare räcker dock inte för en fällande dom när varje faktura granskats för sig.

Kindbergs mejl med instruktioner om fakturering kallas också för ”besvärande” av hovrätten, men inte heller det räcker.

Ett annat problem har varit den långa tiden som gått mellan brott och rättegången i hovrätten. 

En av de åtalade – Peabchefen – har under tiden gått bort och alla förhör från tingsrätten raderades av misstag.

Normalt spelas förhören från tingsrätten upp under hovrättsförhandlingen men nu fick alla förhöras på nytt och flera har haft svårt att minnas händelser flera år tillbaka i tiden. Enligt åklagaren började brottsligheten för åtta år sedan.

Samtliga åtalade frias nu av hovrätten.

Daniel Kindberg: ”Tingsrätten har otur när de tänker” (Inslag från 5 november)

Tidigare ÖFK-ordföranden om domen på tre års fängelse.