Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Därför får inte Ahmad Jawad livstids fängelse

Foto: FRITZ SCHIBLI / FZ WEBBFILM

Ahmad Jawad, 28, klarar sig undan med 18 års fängelse trots att han döms för ett beställningsmord på ett vittne.

Han slipper livstids fängelse trots att Malmö tingsrätt på sex punkter anser att det finns försvårande omständigheter vid mordet.

Förklaringen är dagens straffpraxis som säger att normalstraffet för mord ska vara 14 års fängelse – en praxis som förhoppningsvis rättas till efter nyår.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mordoffret var 23 år och hade tidigare blivit vittne till ett annat mord. För polisen berättade han senare i förhör att han trodde att det egentligen var han som var det tilltänkta offret vid det första mordet.

Han fick plats på ett skyddat boende men i slutet av mars mördades han. Han stod vid en soptunna och kollade ner i sin mobil när mördarna kom klädda i mörka kläder och täckta mc-hjälmar.

Den första skytten avlossade flera skott med ett stort vapen och offret föll till marken. Den andra skytten gick då fram och sköt flera skott mot honom med en pistol.

Ahmad Jawad avslöjades efter att hans krypterade Blackberrymobil låsts upp av polisen. Enligt domen fick han en halv miljon kronor för att utföra mordet.

”Hahahahaah bror jah e nyfiken på de gick till. Gick 2 fram o peppra”, står det i ett meddelande från den misstänkta beställaren av mordet.

”Det var öppet framför barn mammor walla hahahaha”, svarar Jawad.

Hundratals tidigare krypterade meddelande i Blackberryn visade att planeringen av mordet pågått under lång tid och att flera tidigare försök att döda offret fått avbrytas i sista stund.

Ahmad Jawad hade tveklöst dömts till livstids fängelse med regeringens nya linje för lagens strängaste straff som börjar gälla från årsskiftet. Men nu blir straffet bara 18 års fängelse trots flera ”försvårande omständigheter”.

Bakgrunden är att Högsta domstolen slagit fast att normalstraffet för mord ska vara 14 års fängelse och att det krävs ”synnerliga skäl” för att straffet ska bli livstid. Det innebär att 30 procent av mördarna får livstid i dagsläget men efter årsskiftet hoppas regeringen att 50 procent av mördarna ska få livstid eftersom normalstraffet ska vara livstid. Det ska då krävas förmildrande omständigheter för att det inte ska bli livstid.

I fallet Ahmad Jawad finns sex försvårande omständigheter som listas i Malmö tingsrätts dom:

• Mordet planerades under lång tid och ”präglades av särskild förslagenhet”.

• Mördarna agerade ”särskilt hänsynslöst genom att använda automatvapen i ett bostadsområde” bland barn och vuxna.

• Även om händelseförloppet var snabbt konstaterar rätten att mordet måste ”varit mycket skräckfylld och framkallat dödsångest hos offret”.

• Flera gärningsmän attackerade offret.

• Mannen var, enligt tingsrätten, ”försvarslös”.

• Det var ett beställningsmord som utfördes i ”vinningssyfte”.

Den mördade mannens roll som mordvittne och att han var hotad tar inte tingsrätten hänsyn till i straffmätningen. Det kan tolkas som att han redan hade ett pris på sitt huvud när han blev vittne till mordet och inte mördades på grund av att han berättat om det i polisförhör.

Tyvärr motiverar inte Malmö tingsrätt varför det inte blir livstids fängelse och jag har inte lyckats nå domarna under torsdagseftermiddagen. I rättspraxis ses också brott mot närstående, om mordet sker i hemmet eller om det är ett angrepp på någon i ”tjänsteutövning” men allt detta ska normalt inte krävas för en livstidsdom.

Tingsrätten lyfter fram det faktum att Ahmad Jawad suttit häktad i ett och ett halvt år som en förmildrande omständighet men det borde inte ensamt kunna göra att han slipper livstid.

Jag är tveksam till om domen mot Ahmad Jawad håller i hovrätten – de sex försvårande omständigheterna som listas i tingsrättens dom borde vara skäl nog för livstids fängelse.

Och om så inte blir fallet visar fallet att det var nödvändigt att skärpa synen på straffet för mord.


Mordet som Ahmad Jawad döms för

Ahmad Jawad, 28, döms till 18 års fängelse för mordet på Ramels väg i Malmö i mars 2017.

Offret var en 23-årig man som bland annat har figurerat som vittne i polisutredningen av mordet på Ahmed Obaid, 16, i Malmö två år tidigare.

23-åringen berättade för polisen att han varit hotad och att han trodde att han var det tilltänkta offret när Obaid mördades. Bakgrunden ska ha varit svartsjuka.

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige:

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige.