Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Därför är det för tidigt för ASAP Rocky att andas ut

Att ASAP Rocky släpps betyder inte att han kommer frias när domen meddelas, skriver Expressen Fredrik Sjöshult.Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Rakim ”ASAP Rocky” Mayers kan inte andas ut ännu.

Att han nu släppts från häktet betyder inte att han kommer att frias när domen meddelas – och det finns fortsatt risk att han måste återvända i några veckor till svenskt fängelse.

Men tack vare ett skickligt försvarsteam riskerar han inte längre ett halvårs fängelse och kunde lämna Kronobergshäktet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hotet om ett jobbigt fängelsestraff och åklagarens krav på fortsatt häktning hängde över Rakim ”ASAP Rocky” Mayers och de två andra åtalade när tingsrätten klockan 19.15 på fredagen samlades för att meddela beslut – och det togs emot med jubel.

Men det är viktigt att påpeka att beslutet att trion inte längre ska vara häktade inte per automatik innebär att de nu kommer att frikännas.

Beslutet kan därför inte tas till intäkt för kritik mot att de tre varit häktade tidigare eller att de varit oskyldigt anklagade.

Rättens ordförande konstaterade bara att domen kommer att meddelas senare men gjorde ingen värdering i skuldfrågan.

De kan frias men också dömas till en månads fängelse för misshandel – ett straff som de redan avtjänat när de varit frihetsberövade i väntan på rättegång och därmed skulle saken vara utagerad för svenskt rättsväsende.

De kan också dömas till exempelvis två eller tre månaders fängelse och då tvingas avtjäna de veckor av straffet som återstår av straffet senare i svenskt fängelse.

Om de skulle försöka hålla sig undan går det att lösa genom en europeisk arresteringsorder – om ASAP Rocky då kommer tillbaka till Europa för en spelning grips han direkt och därmed är det ett ganska effektivt.

Och mot bakgrund av det hade det inte varit ”proportionerligt” att ha Mayers och hans vänner fortsatt häktade.

Men något längre fängelsestraff är sannolikt inte aktuellt eftersom det då hade varit försvarligt att hålla kvar dem i häkte.

Mayers i rättenFoto: Helen Rasmusen / Helen Rasmusen

Bevisningen mot Rakim Mayers sammanfattades i avslutningen av rättegången stillsamt och ödmjukt av kammaråklagare Daniel Suneson.

Det var intressant att han började med att konstatera att han också kan ha synpunkter på att målsäganden inte lämnade Mayers och hans sällskap när han blev ombedd att göra det. Åklagaren konstaterade också att det krävdes bra stödbevisning i målet för att anklagelserna ska kunna stå på ”egna ben”.

Det ska tolkas som att han tycker att målsägandens ord inte kan avgöra fallet - och att framför allt filmerna från attacken är avgörande i bevisningen.

På bilderna är det glasklart att Mayers slår, sparkar och stampar på den liggande mannen efter att ha kastat honom i marken. Det är så tydligt att inte ens Mayers ifrågasätter våldet.

Påståendet om att en krossad flaska användes kallade åklagaren ”en väldigt försvårande omständighet” men medgav att det fanns ”stora frågetecken” kring hur de tre skärskadorna uppstått. Kammaråklagare Suneson utgår från målsäganden och kamratens berättelse om att flaskan använts men pekade också på att Mayers assistent skrivit att en glasflaska använts för att misshandla målsäganden.

Därför krävde han att samtliga tre ska dömas för misshandel, även med en glasflaska, och att de begått brottet gemensamt och i samförstånd.

Mayers och de två andra åtalade hävdar att de agerade i nödvärn men åklagaren tyckte att delar av den berättelsen var närmast ”osannolik”. Han pekade på att livvakten var med, att de gick till en undanskymd gata och Mayers inte såg rädd ut på filmerna från deras väg till platsen för attacken. Våldet som användes kallade åklagaren för ”uppenbart oförsvarligt” från de tre åtalade som både var i numerärt och fysiskt överläge.

Mayers försvarsadvokat Slobodan Jovicic började med att berömma åklagaren för att ha agerat ”sobert och eftertänksamt” innan han övergick till att försöka skjuta åtalet i sank.

Han anklagade åklagaren för att ha använt ett ”smart grepp” när han anklagat Mayers för att ha gjort saker som inte syns på filmen och kräver att de åtalade inte ska dömas för att ”gemensamt och i samförstånd” ha utfört misshandeln.

Det var också uppenbart att Jovicic lade stor kraft på att slå tillbaka mot påståendet om att en flaska använts vid misshandeln. Det skulle i praktiken gjort det omöjligt för de åtalade att hävda nödvärn.

I försvarsteamet var det advokat Martin Persson som argumenterade för att det handlade om nödvärn och att de åtalade ska frias på grund av det. Den tredje av försvararna, advokat Carla Pantzar, tog sikte på målsägandens trovärdighet och hävdade att han ljuger och då bland annat om sina syften på platsen.

Det var ett skickligt försvar som sannolikt kommer fria Mayers och hans sällskap från att ha använt den krossade flaskan.

Om det handlat om en misshandel med en sönderslagen flaska hade straffet blivit så högt att det varit svårt för tingsrätten att släppa de tre från häktet.

Och även om det inte är självklart att tingsrätten lyssnat på nödvärnsinvändningen kan det ha resulterat i att tingsrätten dragit slutsatsen att målsäganden provocerade sällskapet.

En oprovocerad misshandel ska straffas hårdare och rättspraxis går tillbaka till mitten av 1980-talet då regeringen skärpte synen på så kallat gatuvåld. I vägledande avgöranden efter det har straffen för de som sparkat och slagit en liggande person i gatumiljö straffats med mellan tre och åtta månaders fängelse.

Åklagaren pekade på fem färska hovrättsfall, som han menar kan liknas vid det aktuella fallet, och som resulterat i sex till åtta månaders fängelse. Därför tyckte han att straffvärdet i det nu aktuella fallet är sex månaders fängelse.

Försvaret kontrade med en dom för misshandel där flera slag och sparkar riktats mot en liggande person efter en provokation från målsäganden. Då blev straffet en månads fängelse.

Och åklagaren medgav att det kan ha funnits med en provokation med i bilden – även om det inte gav de åtalade rätt att agera i nödvärn. Det är en förmildrande omständighet som tingsrätten ska ta ställning till i straffmätningen när domen meddelas nästa onsdag.