Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Nu ska Nyqvist pressas om sina Hitlerhälsningar

Hör krimkrönikörens ord om rättegången.
Daniel Nyqvist i häktets gröna kläder.Foto: JOHAN HALLNÄS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Nyqvist.Foto: Polisen
Mohamad Ammouri, 8.Foto: FAMMILE BILD
Anna-Lena Svensson, 56.Foto: Privat
Brottsplatsen i Linköping 2004.Foto: SVEN LINDWALL

Daniel Nyqvist går in i sig själv och behandlar brottsoffrens anhöriga med iskyla när de möts i rätten i rättegången om dubbelmordet i Linköping.

Först när han får höra att han begravt dem ”levande” reagerar han svagt.

Han vill nu slippa bli dömd för mord men det kan han glömma.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Anna-Lena Svensons make berättar i mordrättegången om hur han skiljdes från sin fru i hallen några minuter före hon höggs ner med kniv av Daniel Nyqvist. De pratade om en förlovningsfest som de skulle arrangera för dottern kommande helg.

Nyqvist tog paret Svensons sista ljuva år men när han nu möter änkemannen, dottern och familjen Ammouri kopplar han bort allt i sin omgivning och går in i sig själv.

Starkast under mordrättegången är vittnesmålet från Mohamads yngsta syster.

Hon skulle egentligen följt sin lillebror till skolan som vanligt men blev sen och han gick själv. När hon såg en skadad pojke vägrade hon inse att att det var brodern utan gick till skolan.

Oron gnagde, hon bad lärarna att ringa till Mohamads skola och fick veta att han inte kommit fram. Då rasade allt.

Orden blandas med gråt och griper tag i rättegången om dubbelmordet i Linköping 2004.

Plötsligt vänder hon sig direkt till Daniel Nyqvist som hittills mött de anhöriga med iskyla.

– Han tog vår livsglädje. Han har begravt oss levande, säger hon.

En svag reaktion kommer nu från Nyqvist. Han börjar röra mer på huvudet. Han kan inte längre sitta lika stilla och fokusera blicken ner i bordsskivan.

Daniel Nyqvist i häktets gröna kläder.Illustration: JOHAN HALLNÄS/TT

Blicken vandrar upp någon decimeter men sen kröks nacken och han tittar djupt ned.

Vad rör sig i huvudet på honom?

I en paus förklarar hans försvarsadvokat Johan Ritzer att Daniel Nyqvist känt stor press inför mötet med brottsoffren under rättegången. Alla blickar riktas mot honom på de anklagades bänk. Hans lösning blir att gå in i sig själv, konstaterar advokaten.

Beteendet känns igen. I polisutredningen berättar anhöriga att Nyqvist inte gick på föräldrarnas begravningar i slutet av 2010-talet när de dog i relativt unga år. Det var extra märkligt med tanke på att mamman stod honom nära.

– Jag sörjer på mitt vis, förklarade Daniel Nyqvist då och nu hanterar han mordrättegången på sitt vis.

I rättegången fortsätter Mohamads yngsta storasyster:

– Jag har förlorat mina minnen av Mohamad. Även det har Daniel Nyqvist tagit ifrån mig.

Han blinkar hårt när han hör det och tittar än djupare ned på häktets gröna mjukisbyxor.

Daniel Nyqvist gör ett försök att slippa bli stämplad som mördare i rättegången. Han erkänner nu bara att han gjorde sig skyldig till dråp.

Försvaret går ut på att han led av en allvarlig psykisk störning när han mördade Anna-Lena Svenson, 56, och Mohamad Ammouri, 8.

Tvångstankar drev honom att mörda två människor och det fanns inget rasistiskt motiv, enligt försvaret. Slumpen drev honom när han valde ut offren. Det skulle göra att det handlar om ett tillfällighetsdåd och att han bara ska straffas för dråp, enligt försvaret.

Det kan han glömma. Daniel Nyqvist är körd och kommer att dömas för mord.

Han kommer dömas för mord i två fall och när jag pratar med advokaten verkar det inte ens som att han tror att domen kommer att bli någon annan. Advokaten kan inte peka på något rättsfall som ger stöd för dråplinjen utan tvärtom talar tidigare praxis för att Nyqvist kan dömas för mord. 

Daniel Nyqvist åkte från sitt hem för att mörda. Det gör att det inte var någon tillfällighet.

Han beväpnade sig med en kniv för att döda, han hittade inte ett mordvapen av en slump.

I Linköping sökte han upp två offer som han utsatte för grovt våld.

Det tillsammans gör att han kommer dömas för mord.

Straffet kommer att bli sluten rättspsykiatrisk vård oavsett vad han döms för. Han var allvarligt psykiskt störd i oktober 2004 och han är det fortfarande, enligt den rättspsykiatriska undersökningen.

Att han fortfarande är störd och att återfallsrisken i grov brottslighet anses vara medelhög talar för att han kommer att sitta inlåst länge.

Själv har han sagt till sin advokat att han vill komma vidare till vården eftersom han vill ha hjälp. Därför vill han att rättegången ska vara över så snart som möjligt.

Mohamad Ammouris äldsta syster Allia kramas om av målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz efter den första rättegångsdagen.Foto: SVEN LINDWALL

Nyqvists heilande framför spegeln och rasistmotiv är frågetecken som måste redas ut på vägen dit.

Familjen Ammouris målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz kommer att ha frågor om det till ett vittne som berättat om Daniel Nyqvists udda beteende med Hitlerhälsningar framför spegeln i pojkrummet – och hon kommer även pressa Nyqvist om det när han förhörs på onsdag förmiddag.

Hör honom berätta om mötena i tingsrätten: ”Han sa alltid hej”.