Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Cissi Wallins försvar: Virtanens egna ord

Cissi Wallin står åtalad för grovt förtal av Fredrik Virtanen.
Cissi Wallin utanför rättegångssalen under lunchpausen.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen utanför rättegångssalen.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hennes inlägg på Instagram som pekade ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman var försvarligt eftersom det blev starten för det svenska metoo-uppropet.

Och hans egna ord om kvällen används som motivering för att det var rätt att publicera.

Det är de två viktigaste punkterna i Cissi Wallins försvarslinje i förtalsrättegången.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kolumnisten Cissi Wallin sitter på sin sida i rättssalen och tittar förstrött ned eller framåt med nollställt ansikte. Hon visar inga känslor när den förra Aftonbladetkrönikören Fredrik Virtanen berättar om tiden efter att hon i oktober 2017 publicerade Instagraminlägget där han pekades ut som våldtäktsman.

Stämningen är kylig i Stockholms tingsrätt när de infekterade anklagelserna om våldtäkt och grovt förtal till slut har landat i rätten.

Cissi Wallin är åtalad för grovt förtal. Normalt driver inte åklagare mål om förtal men när det handlar om sexanklagelser som fått stor spridning gör åklagarmyndigheten ett undantag.

Men det handlar inte om att de inblandade är kändisar.

I det första förtalsmålet efter metoo-uppropet var de inblandade okända för allmänheten och i det fallet dömdes kvinnan för att ha förtalat mannen i en metoo-grupp på Facebook med anklagelser om sexövergrepp.

Kammaråklagare Daniel Suneson, mest känd på senare tid från Asap Rocky-målet, menar att det var oförsvarligt av Wallin att publicera våldtäktsanklagelserna som fick stor spridning. Om rätten håller med om att det inte var försvarligt kommer Wallin att dömas – oavsett sanningshalten i uppgifterna.

I rättegången pekade hennes försvarare, advokat Percy Bratt, bland annat på att Virtanen var en mäktig medieman som tidvis skrev om feminism på Aftonbladets ledarsida – och det ska ha gjort publiceringen försvarligt. Hennes inlägg blev också starten på det svenska metoo-uppropet, enligt hennes försvarare och en professor som ska vittna till hennes fördel.

Hennes försvar bygger på att metoo-starten var ytterligare ett skäl till att Instagraminlägget var försvarligt – och den kontexten ser ut som hennes starkaste kort.

Om tingsrätten kommer fram till att inlägget var försvarligt måste Cissi Wallin bevisa att uppgifterna var sanna eller ”skäligt grundade” som juridiken kräver.

Cissi Wallin.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen i mitten.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att bevisa åtminstone det senare läste Bratt högt ur Virtanens bok och spelade upp en radiointervju där han sagt att det kan ha varit så att Wallins minnesbild av natten var att hon utsattes för ett övergrepp – även om han själv nekar till att så var fallet och menar att de somnade med kläderna på efter några glas vin.

Virtanens egna ord – och hennes egen berättelse – är viktigast när Wallin hävdar ”skälig grund” för att hennes anklagelser är sanna.

Erfarenheten från tidigare förtalsmål pekar mot att Cissi Wallin kommer att dömas. Hon har själv varit medveten om den risken och på Instagram har hon bland annat skrivit: ”Jag må ha förtalat i lagens mening men jag har inte ljugit.”

Straffet blir då sannolikt lindriga dagsböter.

Fredrik Virtanen kräver 264 000 kronor i skadestånd av Cissi Wallin. Det är betydligt högre än rättspraxis där exempelvis filmregissören Ulf Malmros fick 60 000 kronor i skadestånd efter att ha utsatts för grovt förtal under metoo-uppropet.

Virtanen berättade själv i rätten om hur tankar om att begå självmord genom att kasta sig framför en buss dök upp, att han spydde i en busskur när han insåg kraften i spridningen av anklagelserna och att hans yrkeskarriär nu är förstörd. Även Malmros berättade i rätten om hur hans liv slagits i spillror.

60 000 kronor kan då tyckas vara en futtig ersättning för skadan av brottet.

Men det är ett lika lågt skadestånd som anhöriga till ett mordoffer får – och därmed effekten av skadestånd till brottsoffer generellt ligger på en för låg nivå i Sverige.