Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

C lyckades inte mörka sex- anklagelser mot ex-ministern

Målsägandebiträde om Erlandssons förklaring: Inte sett någon manlig målsägande
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets metoo-rutiner fungerade inte när den förra landsbygdsministern Eskil Erlandsson anklagades för sexuellt ofredande mot en partikollega.

Försöket att sopa sexanklagelserna under mattan slutade med att han nu står inför rätta för att ha sexofredat ytterligare två riksdagsledamöter från Moderaterna.

Hans försvar bygger på att det kan ha varit en hämnd efter att Centern valde Löfven som statsminister och om hans hand rört vid någons lår kan det förklaras av att han lider av ”vikingasjukan”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Centerpartiet och Annie Lööf tog under metoo-uppropet under hösten 2017 fram rutiner för att hantera uppgifter om sexuella trakasserier inom partiet och riksdagsgruppledaren Anders W Jonsson fick uppdraget att hantera eventuella ärenden.

Om rutinerna fungerat hade partiets ex-minister Eskil Erlandsson nu inte suttit på de anklagades bänk i Stockholms tingsrätt åtalad för sexuella ofredanden mot tre kvinnor.

Det första larmet om Eskil Erlandsson kom redan i december 2017 från Camilla Andersson Sparring, vice C-ordförande i Falun. Hon berättade att Erlandsson utsatt henne för sexuellt ofredande genom att smeka henne på låret i samband med en partistämma under hösten. Den händelsen finns nu med som en av åtalspunkterna i rättegången mot Erlandsson men den tystades först ned inom Centern.

Gruppledaren Anders W Jonssons kontaktade Eskil Erlandsson i januari 2018 och förklarade att uppgifterna var oacceptabla och uppmanade honom att inte kandidera i det kommande riksdagsvalet. Camilla Andersson Sparring ville då inte polisanmäla och C-ledningen utnyttjade tillfället att använda valet för att lösa problemet i tysthet.

Camilla Andersson Sparring, Cecilia Magnusson och Cecilie Tenfjord Toftby.

Eskil Erlandsson petades också ned på valsedeln i sitt hemlän Kronoberg men enligt Jonsson var det inte på grund av sexanklagelserna. Erlandsson valde då att starta en personvalskampanj och blev inkryssad i riksdagen med bred marginal.

Anders W Jonsson har i polisförhör berättat att han då tänkte ”att Eskil efter den skarpa tillsägelse och varning han fått aldrig någonsin mer skulle komma i närheten av något som liknade det som han hade utsatt Camilla för”.

I den pågående rättegången ser det ut som ett stort misstag att försöka sopa anklagelserna under mattan.

Det slappa agerandet gjorde att anklagelserna kom tillbaka som en bumerang och nu slutat i tingsrätten.

Mitt under pågående regeringsförhandlingar förra hösten anklagades Eskil Erlandsson för att ha utsatt Moderaternas riksdagsledamot Cecilie Tenfjord Toftby för sexuellt ofredande i riksdagsrestaurangen Strömmen. När det blev känt inom Moderaterna berättade M-riksdagsledamoten Cecilia Magnusson om samma erfarenhet från en middag år 2016.

I rättegången mot Eskil Erlandsson berättade moderaterna Tenfjord Toftby och Magnusson med stadiga stämmor om det som åklagaren rubricerat som sexuellt ofredande: Erlandssons oönskade hand som rört vid deras lår.

Advokat Johan Eriksson och Eskil Erlandsson.Foto: JESSICA GOW/TT

Den förra landsbygdsministern Eskil Erlandssons försvar i rättegången är att anklagelserna blev offentliga efter att Centern röstat för Stefan Löfven som statsminister och därmed lämnat alliansen och Moderaterna. Hans försvarsadvokat Johan Eriksson ställde flera frågor till målsäganden om partierna var ”i luven” på varandra när skandalen briserade i början av 2019

Ett problem för åklagaren har varit att fastställa tidpunkten för brotten. Händelsen i riksdagsrestaurangen med Cecilie Tenfjord Toftby ska ha inträffat under oktober eller november förra året och middagen med Cecilia Magnusson har åklagare och polis misslyckats med att hitta ett datum för. Eskil Erlandsson menar därför att det är svårt för honom att svara på anklagelserna.

Problem med ”vikingasjukan” lyfter han och Eriksson ändå fram som en förklaring om något har hänt. Erlandsson berättade att han har problem med stela händer och att han därför på olika sätt rör på sina händer: ”Spelar piano” mot benet, kramar kanten på en bordsduk eller gnuggar händerna.

Det skulle kunna vara en förklaring till att han av misstag rört vid kvinnorna under bordet och för att övertyga tingsrätten demonstrerade Erlandsson själv på sin advokat hur det kunde gå till.

På onsdag avslutas rättegången och därefter ska Stockholms tingsrätt avgöra om kvinnornas berättelser, som också får stöd av flera vittnen, räcker för att döma Eskil Erlandsson för sexuellt ofredande.