Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Buschtvisten är ett chicken race

Ebba Busch och Esbjörn Bolin möts i rätten efter husbråket.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch (KD).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Esbjörn Bolin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tvisten mellan Ebba Busch och Esbjörn Bolin har blivit ett rättsligt chicken race där KD-ledaren riskerar att tvisten fortsätter in i valrörelsen.

Hennes förhoppning om en lösning i veckan riskerar att grusas eftersom målet med den förberedande förhandlingen är att nå fram till en förlikning – och det är svårt när parterna är nedgrävda i skyttegravar.

Samtidigt riskerar Esbjörn Bolin att förlora miljonerna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På tisdag är det dags för en första förhandling i Uppsala tingsrätt efter att Ebba Busch stämt Esbjörn Bolin. Hon menar att hon har ”bättre rätt till egendom” (fastigheten) efter husaffären som Bolin i efterhand ångrat.

– Nu hoppas jag att vi kan få ett slut på den här historien när vi äntligen möts under överinseendet av en domare, har hon sagt till TV4 Nyheterna.

Busch har både rätt och fel i det.

Hon har så klart rätt att som alla andra privatpersoner ta en tvist till domstol. Det är en fin rättstradition att de allmänna domstolarna hjälper till med tvistlösning och ställer upp med en eller flera domare.

I hustvisten är det uppenbart att Busch hamnat i en knepig situation efter att Bolin backat och då är det rimligt att hon låter domstolen avgöra saken.

Om hon inte vore partiledare hade det inte varit mer komplicerat än så och den komplikationen ska jag återkomma till.

Men Ebba Busch riskerar att ha fel i sin förhoppning om att det blir ett slut på historien på tisdag.

Parterna i tvisten ska bara mötas i en förberedande förhandling och efter det kommer det ingen slutlig dom – det är aktuellt först efter en huvudförhandling där olika bevis läggs fram och vittnen kallas in.

Den muntliga förberedelsen kommer att börja med att Ebba Busch genom sitt juridiska ombud förklarar varför hon har bättre rätt till fastigheten efter att ett köpekontrakt undertecknats och hon betalt handpenning. Därefter kommer Esbjörn Bolin genom sitt ombud förklara varför affären inte gått rätt till.

Rättens ordförande ska sedan, enligt praxis för hur en muntlig förberedelse går till, reda ut vad parterna är överens om.

I det här fallet kommer det sannolikt mest handla om vad de är oense om.

Bolins juridiska ombud har bland annat lagt fram läkarintyg och värderingar som ska bevisa att 81-åringen sålde för billigt på grund av att han inte förstod vad han skrev på.

Ebba Busch köpte fastigheten för 3,9 miljoner kronor. Hon har själv pekat på värderingar som säger att det förfallna huset och tomten är värt 4,2 miljoner kronor men eftersom hon tagit på sig att röja tomten och ta hand om skrot tycker hon att 3,9 miljoner var rimligt.

Det blev också summan som står i köpekontraktet.

Esbjörn Bolin har nu i tvistemålet presenterat en värdering som säger att fastighetens marknadsvärde är 4,6 miljoner kronor.

Målet med en förberedande förhandlingen är att nå fram till en förlikning – en frivillig överenskommelse mellan parterna som avslutar tvisten.

Under den förberedande förhandlingen kan rättens ordförande växelvis kalla in Ebba Busch och Esbjörn Bolin till överläggningar för att utreda om det finns möjlighet till förlikning.

Egentligen borde det inte vara så svårt eftersom det handlar om att Busch och Bolin helt enkelt får mötas mellan 3,9 och 4,6 miljoner kronor som är tvistens ramar.

Men det ser mörkt ut i hustvisten eftersom parterna grävt ned sig, alternativt grävts ned, i djupa skyttegravar.

Ebba Busch har genom sitt inlägg på Facebook förra helgen försvårat möjligheten att nå en förlikning. Hennes negativa beskrivning av motståndarsidans ombud och i hennes ögon märkliga turer under tvistens gång har sannolikt inte gjort det enklare att nå fram till en förlikning.

Samtidigt har hennes motståndarsida skickligt etablerat bilden av en partiledare, som ska vara de äldres försvarare i Kristdemokraterna, utnyttjat en gammal man. Motståndarsidan har sannolikt också stärkts av opinionsmätningar under de senaste veckorna som tolkas som att Ebba Busch skadats av tvisten.

Om rätten misslyckas med att nå en förlikning blir det en huvudförhandling i tvistemålet och det kan dra ut på tiden. I det här fallet talar mycket för att parterna vill vässa sin bevisning med nya utlåtanden och inlägg i processen och det tar tid.

Samtidigt är väntetiden i rätten lång just nu.

Coronaviruset har påverkat domstolarna och det gör att tvistemål tar längre tid att avgöra. Under pandemin har flera förhandlingar skjutits upp och även Uppsala tingsrätt har stundtals varit drabbad av hög sjukfrånvaro.

I ett pressat läge måste domstolarna prioritera mål med häktade personer och ungdomar – och det gör att Ebba Busch hamnar sist i kön.

Uppsala tingsrätt tar självklart ingen hänsyn till att hon är partiledare och har som mål att nå regeringsmakten under nästa år.

Under två veckor i februari var sammanlagt åtta tvistemål (vårdnadstvister har jag inte räknat in i den siffran) planerade att avgöras vid huvudförhandlingar i Uppsala tingsrätt. Hälften av de tvisterna började i tingsrätten under 2019. Buschtvisten började i rätten i slutet av 2020.

Det säger en del om risken för att Ebba Busch tvingas ägna en del av valrörelsen åt en tvist som inte har varit till hennes fördel, enligt opinionsmätningarna, och det är självklart motståndarsidan medveten om och hoppas att hon betalar lite extra.

Samtidigt är det ett chicken race där Esbjörn Bolin riskerar att förlora pengarna som hon ändå är beredd att betala. Om inte köparna står i kö tar han också en risk.

Ingen förlikning mellan Busch och Bolin

Hör KD-ledarens egna ord om dagens förhandling.

Efter omtalade tvisten – nu ska fastighetsbråket avgöras 

På tisdagen inleddes den muntliga förberedelsen i Uppsala tingsrätt om tvisten mellan KD-ledaren Ebba Busch, 33, och Esbjörn Bolin, 81.