Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Bra om poliser åtalas efter dödsskjutningen

Platsen i Vasastan i Stockholm, där Eric sköts ihjäl av polisen.
Foto: Elin Jönsson
Eric Torell blev 20 år gammal.
Foto: PRIVAT

Allt talar för att flera poliser kommer att åtalas efter att Eric Torell, 20, sköts till döds.

Det är bra.

Men det ska också påpekas att poliser frias oftare än andra i rättegångar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I början av augusti dog Eric Torell på en innergård i Vasastan i Stockholm efter att tre poliser öppnat eld mot honom. De tre polisernas fattade fel beslut när de sköt mot Eric – en felbedömning som fick tragiska konsekvenser.

Eric Torell var inte den farlige person som de fått information om kunde finnas på platsen. Han var inte en farlig vapenman som de skulle ingripa mot. Han var en ung man med Downs syndrom och ett leksaksvapen. Den farlige personen var redan inlåst.

I sex månader har Särskilda åklagarkammaren och polisens avdelning för särskilda utredningen genomfört en förundersökning om misstänkt tjänstefel under ledning av chefsåklagare Martin Tidén.

Förundersökningen är nu klar och fyra poliser ska vara misstänkta för brott, enligt Anton Strand som är en av försvarsadvokaterna i fallet

Att de fortfarande är misstänkta för brott när utredningen är klar talar för att de också kommer åtalas och ställas inför rätta.

Det är mycket ovanligt att misstankar skrivs av först efter att en förundersökning är klar och har lämnats över till de misstänktas försvarare för synpunkter. En misstänkt frias normalt innan utredningen skickas ut för delgivning.

Eric Torells död har väckt starka känslor
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Förundersökningen har dragit ut på tiden eftersom den varit mycket omfattande och besked från tekniska undersökningar har dröjt eftersom NFC fick prioritera andra mer akuta fall före jul.

Polisens radiotrafik under den aktuella natten har granskats i detalj, poliser i tjänst har förhörts och omfattande tekniska undersökningar har gjorts på platsen för att kartlägga de tre polisernas avlossade skott på platsen. Träd har sågats ned för att spåra kulbanor och ljusförhållande på platsen har undersökts.

Slutsatsen är att fyra poliser misstänks för brott, enligt advokat Anton Strand. Det innebär att minst en polis som inte var på plats misstänks för brott och det ska handla om ett befäl.

Det visar att förundersökningen också handlat om den felaktiga informationen som poliserna fick på väg till platsen. Larmet handlade om en beväpnad man i kvarteret och de fick också veta att en farlig våldsman fanns på adressen. Först senare visade det sig att han redan var inlåst.

Fallet har varit mycket infekterat och i sina mörkaste stunder har polishatet frodats med krav på att skyldiga ska straffas för mord.

Det gör att det vore bra med ett åtal som också leder till offentlighet kring polisutredning och rättegång – även för de misstänkta polisernas skull. Om utredningen läggs ned utan att åtal väcks och fallet sekretessbeläggs kommer dammluckorna öppnas för mer polishat och anklagelser om att poliser skyddas av rättsväsendet.

Poliser på plats efter att Eric Torell skjutits till döds.
Foto: LÄSARBILD

Särskilda åklagarkammaren driver förundersökningar mot poliser, åklagare, domare, och regeringen. Polisärenden dominerar bland de 9 000 anmälningar som varje år kommer dit och bara 3,5 procent av dem leder till åtal. Bland de fall som går till åtal slutar 30 procent med en friande dom och det är något fler än genomsnittet i domstolarna, enligt Särskilda åklagarkammaren.

Det ska inte tolkas som om poliser särbehandlas av domstolarna.

Min slutsats efter att ha läst otaliga friande domar är att det handlar om svåra fall där åklagarna i något större utsträckning väljer att väcka åtal även om utgången inte är given.

Och det är bra.

Om poliserna är oskyldiga till brott är det bättre för dem att frias i en rättegång än av ett åklagarbeslut i slutet av förundersökningen.