Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Bos berättelse ger en tydlig bild av skräcken

Expressens Fredrik Sjöshult på plats i Vetlanda.
Bo, 63, var bara tre-fyra millimeter i från döden.
Foto: Fredrik Sjöshult

JÖNKÖPING. Hon följer efter knivmannen i Vetlanda i en kvart samtidigt som hon pratar med polisen.

När han närmar sig en skola blir hon orolig för att han ska fortsätta attackera skolbarn.

– Han väntar på någon att attackera, säger kvinnan i larmsamtalet.

– De här gångerna hade man önskat att vi hade poliser i stan.

Hennes samtal ger en stark bild av Vetlandadådet.

Beskrivningen av knivskadorna på männen vittnar också om det besinningslösa våldet – för Bo, 63, var döden bara tre-fyra millimeter bort.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Knivmannen sitter och tittar ned i golvet när åklagaren presenterar skadorna på de sju knivhuggna männen under Vetlandadådet. Det handlar om skador i bröstkorgen på vitala organ. Kniven har träffat lungor, artärer och en lever.

En man fick knivskador på en halspulsåder och hans liv räddades sannolikt av att han snabbt fick hjälp med tryckförband.

De kliniska illustrationerna av skadorna ger en tydlig bild att döden bara varit millimeter bort i flera fall.

Skadebilderna ska bevisa att det handlar om sju mordförsök – och inte den lindrigare brottsrubriceringen grov misshandel.

Hans advokat säger att han minns att han attackerade två av männen med kniv men att han inte minns resten av händelserna på grund av att psykiska problem. Han erkänner inte heller mordförsök.

Knivmannen, attacken mot Bo och gripandet.
Foto: Polisen

En sak är han dock tydlig med: Han vill lämna Sverige oavsett vad han straffas för och tycker att åklagarens krav på livstids utvisning är en bra idé.

Hans försvarsadvokat säger att mannen kände hopplöshet i Sverige och ville åka hem till Afghanistan före dådet men tillägger att det är oklart om myndigheterna uppfattade önskemålet.

Under rättegångens första dag får knivmannen lyssna på två av sina brottsoffer.

63-årige Bo är en kyrkans man i Vetlanda som ibland brukar besöka resecentrum för att prata med personerna som brukar sitta där. En medmänsklig gest som höll på att kosta honom livet när han knivhöggs bakifrån i början av mars.

Han var den första av sju män som attackerades under Vetlandadådet.

– Det var nära att jag inte överlevde. Enligt läkaren handlade det om tre-fyra millimeter, säger Bo.

Han är nu fysiskt återställd men efter knivhugget får han ibland hjärtklappning av sirenljud. Ibland kommer känslorna över honom när han tänker på hur nära det var att han dog.

När han förhörs i rätten blir det känslosamt och gråt gör att orden stockar sig i halsen.

Bo resonerar nu klokt och balanserat om motivet bakom knivdådet. Han har hört diskussionerna på stan om terror men när han nu satt sig in mer i det som hänt drar han slutsatsen att det inte finns ett sådant motiv.

– Det var nog drogerna, är hans tanke om förklaringen till knivdådet.

Rami var den andra som attackerades i Vetlanda och han berättar i rättegången om knivmannens uppspärrade ögon. Han sprang efter Rami och högg honom inför ögonen på hans sexårige son.

Nu har hans liv förändrats.

– Jag har blivit rädd för folksamlingar, säger han.

Bo och Ramis ord ger en bild av det vansinniga och slumpartade våldet som drabbade Vetlanda. I rättegången spelas också ett larmsamtal som ger en bild av skräcken i väntan på gripandet.

Kvinnan som ringer till larmcentralen ser knivmannen attackera människor vid Willys i Vetlanda och dirigerar under en kvart polisen fram till honom.

Hon följer efter mannen som knivhuggit sju män på håll i sin låsta bil och pratar samtidigt med polisens ledningscentral.

I samtalet hörs hon säga:

– Jag är på Willys i Vetlanda. Det är en man med kniv här.

– Nu går han utmed torget. Han kikar runt sig hela tiden.

– De här gångerna hade man önskat att vi hade poliser i stan.

– Han bara går. Nu är han mellan muséet och skolan. Jag blir så himla orolig.

– Han verkar förvirrad. Det är som om han väntar på någon att attackera.

Tillsammans med de som hjälpte till att lägga tryckförband och är hon en av många hjältar den här dagen när det vansinniga våldet kom till den vänliga småstaden.

Rättegången fortsätter i nästa vecka med förhör med de fem andra brottsoffren. Därefter väntar förhör med den åtalade mannen och slutpläderingar.


TV: Fredrik Sjöshult: ”Väldigt gripande att höra”

Expressens kriminalkrönikör på plats i rätten när rättegången inleddes efter dådet i Vetlanda.