Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Blodiga gängkrigen bakom skjutningarna i Stockholm

Fredrik Sjöshult om hur våldsspiralen kan stoppas.
Två bröder kopplade till Shottaz ihjäl på Mynta café i Rinkeby i december 2016. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
I januari 2018 gick en då 16-årig pojke, beväpnad med pistol, in på en pizzeria i Rinkeby och sköt ihjäl 24-årige Hamza.

15 av de 32 gängledarna på Stockholmspolisens fokuslista i Operation Rimfrost kommer från de tre blodigaste gängkrigen just nu: Vårbykonflikten, Östberga/Bredäng och Rinkebykonflikten.

Tre våldsspiraler som polisen haft svårt att stoppa – och där bakgrunden är hämnd efter hämnd efter hämnd.

 

Längre ned: De tre blodigaste konflikterna i Stockholms undre värld.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter flera dödsskjutningar och bombdåd i Stockholm under de senaste veckorna har gängvåldet och polisens Operation Rimfrost åter hamnat överst på agendan – och frågan varför det skjuts är högaktuell.

De tre konflikterna som pågått under flera år är talande för svenska gängkrig med skjutningar och bombdåd. Det handlar om tre konflikter där läget är ”rött” med tanke på risken för nya våldsdåd och som just nu ser ut att vara värst i Sverige och Stockholm.

Till en början har det funnits dunkla motiv som bottnat i en kokainstöld i Östberga och missnöje i Rinkeby efter ett rån – motiv som bleknat efterhand. När det nu smäller handlar det om hämndserier i de tre konflikterna.

Andra skjutningar ser dock ut att bottna i narkotikahandel:

• Förra helgen mördades en ung man i Jordbro och bakgrunden ska ha varit en strid om narkotikahandel. 

• I Sätra mördades tre män inom loppet av några dagar i april förra året och i den pågående rättegången pekas nu en intern maktkamp i en kriminell gruppering om narkotikahandeln i centrum ut som bakgrund till morden.

FAKTA: Skjutningar och bombdåd i Sverige

Sverige har drabbats av drygt 300 skjutningar per år från 2017 till 2019. Förra året mördades totalt 42 personer efter 334 skottlossningar.

Stockholmsregionen var värst drabbad med 87 skjutningar och 16 döda.

Under förra året inträffade 257 bombdåd och det var en ökning med 59 procent jämfört med 2018.

På Stockholmspolisens fokuslista i Operation Rimfrost, som ska slå tillbaka mot gängvåldet, dominerar gängledarna som är involverade i de tre värsta konflikterna men här finns också gängledare som varit med länge:

• I Södertälje varnar polisen för att utvecklingen går åt fel håll igen i stadens särskilt utsatta områden. Efter flera mord och ekobrottsrättegångar hamnade stora delar av Södertäljenätverket bakom lås och bom men de flesta har nu kommit ut och på Rimfrostlistan finns nu två utpekade ledare för Södertäljenätverket.

• Sollentunatrakten har länge plågats av olika våldsdåd. I somras sköts två män till döds på Malmvägen i Sollentuna. En familj har i decennier haft en central roll i konflikten och en familjemedlem finns nu också med på fokuslistan.

FAKTA: Gängen på Stockholmspolisens fokuslista i Operation Rimfrost

• Bandidos

• Botkyrkanätverket

• Brandbergennätverket

• Bredängsnätverket

• Bronätverket

• Dalennätverket

• Edsbergsnätverket

• Fagersjö-Farstanätverket

• Hagsätranätverket

• Jakobsbergsnätverket

• Lejonen

• Märstanätverket

• Rinkeby (sex grupperingar)

• Rissnenätverket

• Södertäljenätverket

• Turebergsnätverket

• Vårbynätverket

* Östberganätverket

Polisen är hårt pressad av skjutningarna och bombdåden. De senaste årens personalflykt från polisen har drabbat kriminalavdelningarna som utreder grova brott hårt. Försäkringsbolag, säkerhetsbolag och andra har kunnat locka de bästa utredarna med rejäla lönelyft.

Samtidigt har det funnits ett internt motstånd inom polisen mot civila utredare eftersom de anställs med mycket högre lön än erfarna poliser.

Det finns också intern kritik mot att grupperna med mordutredare får hantera flera grova brott samtidigt och bemannas med oerfarna utredare. Andra menar att civila utredare och färska poliser kan tänka i nya banor och därför kan vara till stor nytt i utredningarna.

Underbemanning, som det talas förvånansvärt tyst om, innebär dock att exempelvis mordförsök inte kan prioriteras. Det rapporterade DN om i höstas och det är en farlig utveckling – de tre värsta våldsspiralerna har kantats av flera mordförsök i samband med skottlossningar som följts av mord.

Hur påverkas akutsjukvården av skjutningarna? Inte alls är svaret från Karolinskas intensivakut som sedan något år tillbaka tar emot alla traumafall efter exempelvis skottlossningar. 

Den nya intensivakuten tar bara emot patienter som kommer med ambulans eller helikopter – andra patienter får söka sig till andra akutsjukhus och det gör att traumafallen inte tar vårdplatser från andra akutfall i Stockholm.

 

De tre blodigaste gängkrigen i Stockholm

• VÅRBYKONFLIKTEN: Fem mord

Januari 2017: Vårbygänget attackeras på hemmaplan när ledarens chaufför skjuts ihjäl med automatvapen i Vårby gård. Han körs till sjukhus av ledaren och 26-årige Hamo Boodaghian som senare ska bli aktuell i konflikten.

Vårbygängets främsta fiender har varit två män i ett löst sammansatt nätverk i södra Stockholm. De två vännerna blir under de kommande åren måltavlor för flera skjutningar i konflikten. En av de två männen är också en tid misstänkt för mordet på chauffören men han ställs aldrig inför rätta.

I polisens underrättelserapporter finns ingen förklaring till varför konflikten mellan männen, som kommer från samma område, startade.

Oktober 2018: Hamo Boodaghian mördar lärarstudenten Shayan Gaff i Segeltorp men det ska ha varit ett misstag. Shayan beskrivs som en dubbelgångare till en av de två verkliga måltavlorna på Vårbynätverkets fiendesida. Boodaghian döms för mordet på Shayan Gaff.

Hamo Boodaghian, en övervakningsbild från mordet och Shayan Gaff.

November 2018: Den egentliga måltavlan för skjutningen i Segeltorp – Shayans dubbelgångare – och ytterligare en man skjuts till döds i en bil i Hallonbergen. Dubbelmordet är ouppklarat.

Januari 2020: Vårbygängets andra måltavla – mannen som var misstänkt för mordet på chauffören – blir beskjuten när han sitter i en bil på en bensinmack i Kungens kurva. Han klarar sig oskadd men hans flickvän skadas svårt av skotten och en vän till den utpekade måltavlan skjuts till döds. Även det mordet ser ut som ett misstag.

Den beskjutna bilen i Kungens kurvaFoto: Alex Ljungdahl / Alex Ljungdahl

Efter skjutningen i Kungens kurva har två misstänkta mördare häktats och de beskrivs som två underhuggare i Vårbygänget. Även den utpekade måltavlan har gripits efter skjutningen. Han är misstänkt för vapenbrott och förhoppningsvis har det gripandet en viss avkylningseffekt i Vårbykonflikten.

I polisens Operation Rimfrost i Stockholm var han en av 32 gängledare på den så kallade fokuslistan.

På listan finns också ledaren för Vårbygänget och hans närmaste man – en ung man som varit aktuell efter flera skjutningar men också har varit omskriven som en av Sveriges främsta fotbollstalanger i sin ålder.

 

• RINKEBYKONFLIKTEN: Tio mord

Den 8 januari 2018 stormade en då 16-årig pojke, beväpnad med pistol, in på en pizzeria i Rinkeby. Där sköt han ihjäl 24-årige Hamza som satt och åt. 16-åringen kopplas till Dödspatrullen, offret till Shottaz.Foto: Polisen
Den 2 december 2016 sköts två bröder kopplade till Shottaz ihjäl på Mynta café i Rinkeby. När de maskerade mördarna kom in på kaféet flydde bröderna ut i köket där de sköts i vad som beskrivits som en avrättning.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Maj 2015: En guldsmed rånas i Kista och flera av de som döms hamnar senare på olika sidor av konflikten och två av dem mördas.

24 juli 2015: En man skjuts ihjäl i ett skogsområde i Rinkeby natten efter ett miljonrån mot Forex. Enligt polisen hade mordoffret planerat rånet och han ska ha mördats av ”personer som inte fick vara med”.

Den mördade mannen kopplas till Shottaz och har senare blivit något av en ikon i den grupperingen. Medlemmar i gänget som senare kommer att kallas Dödspatrullen misstänks ha legat bakom skjutningen men ingen döms för mordet.

25 juli 2015: En ung man skjuts ihjäl på en bensinmack i Bromma. Enligt polisens underrättelseinformation är det Shottaz hämnd för mordet dagen före men ingen är dömd för skjutningen.

2 december 2016: Två bröder som tillhört Shottaz toppskikt skjuts ihjäl på Café Mynta i Rinkeby. Flera medlemmar i Dödspatrullen grips senare för dubbelmordet men släpps efter några dagar.

13 december 2016: Ett 40-tal skott skjuts mellan två bilar i Hjulsta och en av de fyra ledarna för Dödspatrullen skadas svårt. Hans liv räddas sannolikt av en skyddsväst som stoppar flera skott. Samma dag mördas en Shottaz-medlem i Tensta.

31 december 2017: En ledande medlem av Dödspatrullen mördas i ett garage i Rinkeby.

Januari 2018: En ung man med vag koppling till Shottaz skjuts ihjäl på en pizzeria i Rinkeby centrum. En tonåring under Dödspatrullens ledarskikt döms för mordet.

Juni 2019: Två Shottaz-medlemmar skjuts ihjäl i Danmark. Flera män som kopplas till Dödspatrullen, bland annat en av de fyra ledarna, har häktats efter dubbelmordet.

31 december 2019: En man som länge varit med i Shottaz skjuts ihjäl i Rinkeby. Efter mordet har flera personer med koppling till Shottaz häktats. En av de häktade är rapparen Yasin Byn som varit en av Shottaz frontfigurer och dömts för vapenbrott tillsammans med andra gängmedlemmar.

Listan kan göras längre. En rad andra mord, skjutningar och grova våldsbrott misstänks också ha koppling till Rinkebykonflikten men motivbilderna är mer diffusa. På senare år har också en del av konflikten flyttat norrut i Stockholm. I centrum för den konflikten står en våldsam gruppering som kallats för Headshotligan och har haft kopplingar till Dödspatrullen.

På Stockholmspolisens fokuslista över de 32 värsta gängledarna kommer åtta från Rinkeby. Shottaz och Dödspatrullen har dock drabbats hårt av att flera ledare dömts till fängelse för olika brott på senare tid och det har gjort att nya grupperingar har vuxit fram.

De åtta gängledarna i Rinkeby på Operation Rimfrosts fokuslista är därför uppdelade i sex olika grupperingar.

 

ÖSTBERGA/BREDÄNG – fem mord

En av Östberganätverkets "kaptener" blev beskjuten under en bilfärd med sin flickvän i juli 2016. När bilen kraschade sköt förövarna på den med automatvapen.Foto: POLISEN
Statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson på besök i Östberga tillsammans med representanter för polisen.Foto: Socialdemokraterna
Bredängnätverkets ledare mördades efter en vild biljakt i Mariehäll i november 2017.Foto: POLISEN

Juni 2013: En man som anklagas för att ha stulit kokain skjuts i benet i Bredäng. Flera vänner till honom från Östberga är på plats vid skottlossningen och en man som senare blir ledaren för Bredängsnätverket döms senare för skjutningen.

September 2013: En av fyra släktingar i kärnan av Östberganätverket skjuts ihjäl i Örby. Bredängsledaren misstänks för mordet men döms aldrig.

Dagen efter hämnas Östberganätverket med ett mord på en man med koppling till Bredäng.

Oktober 2013: Två ledande personer inom Bredängsnätverket blir beskjutna i en bil och en av de fyra Östbergasläktingarna döms för mordförsöket.

Augusti 2015: En vän till Bredängsledaren skjuts i benen i en trappuppgång.

Mars 2016: En man som var tillsammans med Bredängsledarens syster skjuts ihjäl med automateld i närheten av sitt hem i Bredäng. Ingen är dömd för mordet.

Juli 2016: En man i Östberganätverkets inre krets och hans flickvän blir beskjutna med automateld när de åker i en bil i Enskede. En av Bredängsledarens närmaste vänner åtalas men frias för mordförsöket.

Augusti 2017: En annan av de fyra släktingarna skjuts ihjäl i ett garage i Östberga. Två andra gängmedlemmar blir också beskjutna men klarar sig. En man som saknar koppling till Bredängsnätverket åtalas men frias efter mordet.

November 2017: Bredängsledaren mördas efter en biljakt där han blir beskjuten med automatvapen. Flera inom Östberganätverket åtalas men frias för inblandning i mordet. Bland de misstänkta finns den fjärde släktingen i Östberganätverket och två från den inre kärnan som tidigare blivit beskjutna.

September 2018: Tre män stoppas på väg mot Östberga eftersom de misstänks vara ute för att hämnas mordet på Bredängsledaren. De frias senare men polisutredningen visar att de haft nära kontakter med kvinnan som förlorat både sin bror och pojkvän i konflikten. De misstänkta attentatsmännen hade bland annat fått nyckelringar med bilder på mordoffren före gripandet.

Mannen som misstänks för bombattacken på Östermalm.Foto: POLISEN
Förödelse efter sprängningen.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

En av de friade männen från Bredängsnätverket, som också tillhör mc-gänget Bandidos, har nu häktats efter bombdådet på Östermalm.

September 2019: En högt uppsatt medlem i Bredängsnätverket skjuts ihjäl i Haninge. 

På Stockholmspolisens fokuslista i Operation Rimfrost är fyra av 32 gängledare kopplade till Östberga/Bredäng-konflikten. Det är två av de överlevande Östbergasläktingarna och två från den andra sidan i konflikten.