Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Bevisningen mot honom är robust

"Den febriga diskussionen om hans fall tycks ha missat att likhet inför lagen gäller i Sverige"
ASAP Rocky. Foto: Charles Sykes / 2018 Invision

Rakim Mayers har inte häktats och åtalats för att han är känd som artisten ASAP Rocky.

Förklaringen är att det finns en robust bevisning i fallet som måste prövas i en rättegång innan han lämnar Sverige.

Den febriga diskussionen om hans fall tycks ha missat att likhet inför lagen gäller i Sverige – och debattörer försöker knipa billiga poänger genom att blanda äpplen och päron.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I tre veckor har amerikanen Rakim Mayers, som var på tillfälligt besök i Sverige, varit häktad misstänkt för misshandel och nu har han åtalats för brottet. Åklagaren anser att det finns övertygande bevisning som kommer leda till en fällande dom och sannolikt en eller två månaders fängelse. Mayers nekar till brott och menar att han kan ”rättfärdiga” att han slog och sparkade målsäganden.

Bevisningen ser robust ut i åklagarens stämningansökan: Målsägandens berättelse får stöd av vittnen, flera olika filmer från natten och meddelande som Mayers ”livvakt” skickat.

Nu kommer tingsrätten pröva fallet och då har försvaret möjlighet att ifrågasätta bevisningen.

Så långt låter det som ett rutinärende.

Utländska medborgare som misstänks för brott som kan leda till fängelse häktas på grund av att det finns risk för att det annars finns risk att de smiter från straffet.

Flyktfara är ett häktningsskäl som tillämpas om en utländsk lastbilschaufför kör rattfull eller om en turist misshandlar någon i ett krogbråk.

Fallet Rakim Mayers har blivit en cirkus på grund av att han är känd som artisten ASAP Rocky och besökte Sverige under sin turné.

Det vore absurt om svenskt rättsväsende skulle särbehandla honom på grund av hans stjärnstatus och risken för att han förlorar pengar på grund av de inställda konserterna.

I Sveriges har rika lyckligtvis inte heller möjligheten att köpa sig loss från ett häkte med hjälp av borgen.

I Sverige gäller likhet inför lagen - och att det skulle vara nödvändigt att påpeka det känns märkligt men tyvärr nödvändigt efter den febriga debatten under de senaste veckorna.

Översätt invändningarna till ett annat språk: Utländska direktörer på besök i Sverige ska släppas direkt om de riskerar att förlora pengar på att vara inlåsta när de är misstänkta för brott men en turist med låg inkomst är det okej att häkta?

Rakim Mayers har inte häktats på grund av att han varit känd. Han åtalas nu eftersom det finns robust bevisning i fallet.

Stockholms tingsrätt har två gånger slagit fast att han ska vara häktad på grund av flyktfara efter att ha prövat misstankar och häktningsskäl. Mayers har överklagat både till Svea hovrätt och Högsta domstolen utan att tingsrättens beslut ändrats.

Det handlar alltså inte om någon polis eller åklagare som frispelat i fallet med en dröm om att bli känd.

På en punkt har Rakim Mayers möjligen särbehandlats: Polisutredningen har gått fort trots att den omfattar 542 sidor.

En misshandelsutredning med flera misstänkta, brottsoffer och åtskilliga vittnen som ska förhöras, videofilmer som ska analyseras och annat utredningsarbete brukar ta längre tid. I det här fallet har dessutom en motanmälan utretts parallellt.

Hittills har det svenska rättsväsendet stått pall för trycket från omvärlden med allt från bojkotthot och en president på väljarjakt till fjantiga matrapporter.

Vid sidan av rättsväsendets gång har Rakim Mayers korta tid i häkte använts som slagträ i debatten om långa svenska häktningstider - och som vanligt när debattörer ska plocka billiga poäng blandas äpplen med päron.

I några extremfall har tiden i häkte varit lång för de misstänkta. Det drabbade framför allt några av de dömda i rättegångarna mot Södertäljenätverket som handlade om tre mord och flera andra grova brott samt kokainrättegången efter ”Operation Playa”. De extremfallen har dock inget med Rakim Mayers att göra.

De vanligaste fallen med för långa häktningstider handlar om utredningar efter grova våldsbrott som drar ut på tiden på grund av att resursbrist hos Nationellt forensiskt centrum, NFC. Svar om viktig teknisk bevisning från NFC tar ofta för lång tid och gör att misstänkta får sitta häktade för länge.

En åklagare med lång erfarenhet från utredningar av grova brott beskrev nyligen situationen som så illa att åtal ibland väcks före utredningen är riktigt klar med risk för att det blir en friande dom i tingsrätten:

– Då får man kalkylera med att NFC är klara innan det är dags i hovrätten och att kan bli en fällande dom där…

Ett annat problem är självklart bristen på poliser men också civil personal inom polisen som hjälper till med allt från analyser av mobiltrafik, ekonomi till utskrift av förhör.

För den som orkar hålla huvudet kallt finns det åtskilliga möjligheter att komma med förslag som skulle öka farten i utredningsarbetet och korta häktningstiderna – men det har inte heller något med fallet Rakim Mayers att göra.