Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Berättade i ”Malou” – nu häktas artisten för mord

Mannen greps under lördagen i en kommun i Mellansverige.
Malou von Sivers.Foto: TV4
Artisten med miljoner spelningar på Spotify har fått chans på chans.Foto: POLISEN
Polisen på plats efter mordet.Foto: Utryckning Uppsala

Han har suttit i TV4-soffan hos Malou von Sivers, fått ha en egen musikstudio i fängelset och tre gånger de senaste åren lyckats slippa fängelse efter olika våldsbrott.

Artisten med miljoner spelningar på Spotify har fått chans på chans.

Klockan 09.53 häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord på en man som senare hittades bränd på en gård utanför Knivsta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Artisten kom till Nacka tingsrätts säkerhetssal vid 09.00 på onsdagsmorgonen. Utanför fanns en förstärkt polisbevakning men när det stod klart att inga vänner till artisten kom till häktningsförhandlingen minskades den styrkan.

Tidigare har artisten ställts inför rätta flera gånger men misstankarna har aldrig tidigare gällt ett grövre brott. Klädd i häkteskläder satt han nu bredvid sin advokat Sargon De Basso som förklarade att artisten ville bli frisläppt eftersom han nekar till mordanklagelserna.

53 minuter senare häktades han på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – misstänkt för mord. 

På väg ut gjorde han ett tecken med sina händer mot åhörarna och efteråt förklarade hans försvarsadvokat att häktningsbeslutet var väntat även om han själv tycker att bevisningen inte var tillräckligt stark.

Artisten misstänks ha mördat en man på en exklusiv adress i Nacka som senare hittades dumpad och bränd på en gård i Ledinge i Knivsta kommun norr om Stockholm.

Artisten fick sitt stora genombrott efter att Kriminalvården hjälpt honom med en musikstudio under tiden han satt på en säkerhetsanstalt. Han avtjänade ett straff för ett brutalt rån och eftersom han först misskötte sig på ett fängelse med lägre säkerhetsklass flyttades han till klass 1-fängelset.

Där spelade han in låten som kom att bli hans genombrott och nu har spelats miljoner gånger på Spotify och Youtube.

Artisten blev villkorligt frigiven 2017 och bjöds strax därefter in till Malou von Sivers soffprogram i TV4. Han fick spela en ny låt i ”Malou efter tio” och tillsammans med en etablerad artist berättade han om framtidsplanerna.

Den etablerade artisten konstaterade att musikstudion i fängelset var ett exempel på att det räcker med att ge en intagen något litet för att det ska kunna vända och ge både tv- och Spotifyframgångar.

I Norrköping försökte kommunen samtidigt få kriminella att byta liv med hjälp av en satsning på en musikstudio i problemområdet Klockaretorpet. Artisten, som nu häktats för mord, spelade också in musik där men efter att han och hans vänner kopplats ihop med pågående kriminalitet fick studion stänga under 2017.

Polisbevakningen var förstärkt utanför Nacka tingsrätt när artisten häktades.

Artisten har varit aktuell i tre rättegångar om våldsbrott efter att han släpptes men han har gång på gång lyckats undvika fängelse.

I ett fall räddades han först av artistambitionerna. I tingsrätten dömdes han till fängelse i ett år och en månad för en grov misshandel i Klockaretorpet 2017. Domen revs upp av hovrätten som i stället gav mannen till skyddstillsyn med vård efter en ny personutredning.

”Han är inriktad på att försörja sig på musik och har tydliga planer för framtiden när det gäller detta”, intygades det i personutredningen som låg till grund för att han slapp fängelse i hovrättsdomen.

Artisten tog inte den chansen.

Han struntade i vården och fick då i stället avtjäna ett fängelsestraff. Han släpptes i början av 2018 och blev snabbt aktuell i två nya rättegångar om olika våldsbrott. En av rättegångarna har skjutits upp flera gånger och i den andra rättegången friades artisten på grund av ett åklagarmisstag.

På fri fot misstänks han ha utfört mordet i Nacka. I helgen kunde han gripas hemma hos en ung kvinna efter att ha varit efterlyst en tid.

Artisten har tiotusentals följare på Instagram och strax före gripandet meddelade han att kontot under den närmaste tiden kommer skötas av andra.

Expressens kriminalkrönikör om artisten som häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.