Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Männen skulle till Adak – där Olle, 80, nu saknas

En av de internationellt efterlysta männen som misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson greps i Tyskland.
Gert-Inge hittades död.Foto: Polisen
Yaroslav Lavryniv.
Oleksandr Traiduk.
Bilen som kopplas till mordet på Gert-Inge.

Två ukrainska män var på väg till Norrland för att plocka bär.

På vägen gick bilen sönder – då stal de 70-åriga Gert-Inge Bertinssons Volvo och mördade honom, enligt polisens teori. 

Väl framme i Adak i Västerbotten mötte de bärplockarföretagaren som avslöjade dem.

Nu har en av männen gripits på flykt i Tyskland och den andra är internationellt efterlyst.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk kom i sällskap av en kvinnlig släkting och en yngre man som de fått kontakt med via nätet till Skåne med en färja från Polen.

Planen var att plocka bär och på förhand, i Ukraina, hade de varit i kontakt med en förmedlare av svenska bärplockaruppdrag. Ett uppslag som de fått med sig var att åka till Adak i Norrland.

Magnus Falkehed: ”En kamp mot klockan”

I Sverige fick de problem direkt – deras bil gick sönder. I centrala Markaryd, vid Sparbanken, misstänks de ha stulit Gert-Inge Bertinssons bil. Valet av brottsplats ger ett intryck av desperation och stölden slutade enligt misstankarna med att Gert-Inge mördades. När en orienterande kvinna hittade honom död i skogen hade han varit försvunnen i elva dagar.

Den unge mannen som var med Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk har i efterhand sagt att han tvivlar på om de verkligen hade kommit till Sverige enbart för att plocka bär. Han hade noterat rep och annan utrustning som gjorde att han misstänkte att de också sökt sig till Sverige för att stjäla, har han berättat för bärplockarföretagaren i Adak.

På den svenska landsbygden är oron för utländska stöldligor stor och skräckscenariot är att någon tjuv också blir våldsam. Det har hänt tidigare och mycket talar för att det var det som drabbade Gert-Inge Bertinsson.

Efter bilstölden uppges Lavryniv och Traiduk med sällskap ha åkt raka vägen till Adak och bärplockarföretaget som de fått tips om. Under den 130 mil långa resan bytte de flera gånger registreringsskyltar på den stulna Volvon.

Framme i Adak kontaktade de bärplockarföretagaren. Han berättar att stämningen blev aggressiv och att en av dem försökte ta sig in i hans hus sent på kvällen. Lavryniv, Traiduk och de två andra fick besked om att de inte skulle få något jobb och företagaren bad dem att lämna området.

På morgonen hittade han dem ändå i en stuga och tvingades säga till på skarpen. Senare upptäckte han att hans bilrutor var krossade och att en bromsslang var avklippt.

DETTA HAR HÄNT

 Gert-Inge, 70, försvann i Markaryd 31 juli. 10 augusti hittades han mördad i skogen, enligt polisens teori.

 6 augusti försvann Olle, 80, i Malå kommun i Västerbotten. Han är i dagsläget fortfarande saknad och ärendet utreds som människorov. Ingen är misstänkt men polisen i Skellefteå och i Syd utbyter information.

 Den 20 augusti gick polisen ut med namn och bild på Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk som efterlysta för mordet på Gert-Inge. Samma dag kunde en av männen gripas i Tyskland av lokal polis.

 Lavryniv och Traiduk befann sig i trakten när Olle försvann men är i nuläget inte misstänkta för brott i det ärendet.

Företagaren kontaktade bärplockarförmedlaren i Ukraina som bad honom att ta hand om den unga killen med tanke på situationen. Från Ukraina fick han bilder på männens pass och körkort som kunde vara till hjälp för att reda ut skadegörelsen.

Lavryniv och Traiduk lämnade företagarens område på morgonen den 2 augusti.

Dagen därpå anmäldes Olle, 80, försvunnen i närheten av Adak. Vare sig Olle eller hans cykel har hittats och utredningen rubriceras som människorov. Polisen i Skellefteå står i kontakt med sina kolleger i Skåne, som utreder mordet på Gert-Inge, men i dagsläget finns ingen misstänkt i Olle-ärendet.

Tre dagar senare misstänks Traiduk ha försökt använda Gert-Inge Bertinssons kort för att göra uttag i en bankomat i Stockholm.

Bärplockarföretagaren fick till slut den yngre mannen, som kommit i sällskap med Lavryniv och Traiduk att öppna sig om vad som hänt under resan från Skåne. Han berättade om Volvon och bytet av registreringsskyltar liksom repen i bilen men visste inget om Gert-Inge Bertinssons öde.

I efterhand säger företagaren att han inte tror att männen egentligen ville plocka bär utan att de snarare sökte sig till honom för att kunna gömma sig bland bärplockare.

Företagaren och hans fru kontaktade polisen redan lördagen den 3 augusti. Det var kväll och nu i efterhand vill företagaren betona att han förstår polisen – eftersom han inledde med att prata om en trasig ruta och först efter ett tag berättade om en Volvo som kunde vara stulen.

De ringde polisen på 114 14 och uppenbarligen togs inte uppgifterna på tillräckligt stort allvar. Deras samtal kopplades inte ihop med Gert-Inge Bertinsson som polisen fortfarande letade efter vid tidpunkten. Företagaren gjorde själv inte den kopplingen utan trodde då att det ”bara” handlade om en stulen bil.

Här utgår jag från att polisen i efterhand kommer utreda varför samtalet inte togs på allvar och hur den som svarade hos polisen kunde missa att koppla ihop uppgifterna med Gert-Inge Bertinsson som ändå var en riksnyhet.

På måndagen åkte företagaren och hans fru till polisen i Malå men där var det semesterstängt. Först en dryg vecka senare kopplade de ihop Volvon med Gert-Inge Bertinssons öde. Han hade då hittats mördad och företagarens fru såg på nyheterna att en stulen Volvo var aktuell.

Tillsammans körde de till polisen i Lycksele tisdagen den 13 augusti – och nu togs deras berättelse på allvar. Polisen i Kronoberg kontaktades direkt under eftermiddagen och först efter flera timmars förhör fick företagaren och hans fru åka de tio milen hem. Då hade de även lämnat över bilderna på Lavryniv och Traiduk som de fått från bärplockarförmedlaren i Ukraina.

Klockan 21.12 samma kväll beslutade vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson att Lavryniv och Traiduk skulle anhållas i sin frånvaro för mord i Markaryd.

Polis och åklagare är fortsatt förtegna om fallet men allt tyder på att det var företagaren och hans fru som gjorde att de misstänkta mördarna kunde avslöjas – och att en av dem nu gripits på en motorväg utanför Berlin. 

Oleksandr Traiduk, 47, och Yaroslav Lavryniv, 48 misstänkt ha mördat Gert-Inge.