Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Barnen mördades timmar efter skilsmässobeslutet

I går hittades tre personer döda i en bil utanför Uppsala.
Den brinnande bilen i Storvreta.Foto: Utryckning Uppsala

Två mördade små pojkar lämnades i en brinnande bil i Storvreta på torsdagskvällen – de misstänks ha dödats av sin pappa som samtidigt tog sitt eget liv.

Några timmar tidigare hade skilsmässobeslutet mellan mannen och hans fru, barnens mamma, blivit klart.

På senare år har tolv barn mördats av sina föräldrar – och även den våldsvågen måste stoppas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tre personer hittades döda i den brinnande bilen i Storvreta norr om Uppsala på torsdagskvällen. Det var två små pojkar – sju och fyra år gamla – och deras pappa.

Kammaråklagare Anne Sjöblom i Uppsala bekräftar nu att bilägaren, barnens pappa, misstänks ha mördat barnen och därefter tagit sitt eget liv. Hon är tydlig med att polis och åklagare inte söker efter någon annan misstänkt men exakt vad som hänt får den fortsatta utredningen visa och i nuläget vill hon inte säga något om motivbilden.

I Uppsala tingsrätt finns dokument som pekar mot att barnen blivit offer i ett relationsdrama efter ett hastigt skilsmässobeslut i veckan.

I handlingarna finns inga spår av konflikt mellan makarna som varit gifta i drygt tio år.

Men de verkar ha haft bråttom.

Mannen och kvinnan lämnade in en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad i tisdags som båda undertecknade. Det fanns inget krav om ensam vårdnad av barnen från någon av föräldrarna utan de gick med på gemensam vårdnad.

Polisen på mordplatsen i Storvreta.Foto: Janne Åkesson / Swepix

Men de ville inte ha betänketid som föräldrar med små barn normalt ska ha utan kryssade i rutan för äktenskapsskillnad utan betänketid.

Uppsala tingsrätt beslutade ändå, enligt rättspraxis, i torsdags om sex månaders betänketid innan skilsmässan kan bli giltig.

Bara några timmar senare mördades barnen.

Familjen har levt i ett idylliskt och familjevänligt område i södra Uppsala. Det finns inga tidigare tecken på att föräldrarna varit aktuella i kriminella sammanhang.

Mordutredningen fortsätter nu även om den misstänkte mördaren är död. Det är viktigt för att alla frågetecken kring vad som hände under kvällen som slutade med att barnen hittades döda i en brinnande bil ska rätas ut.

Men det är också viktigt att utredningen ger svar på bakgrunden till mordet för att samhället eventuellt ska kunna dra lärdom av det fruktansvärda som hänt.

Mord på barn får inte falla i glömska eftersom de slarvigt kallas ”familjedrama” eller ”utvidgade självmord.

För många barn har mördats i Sverige på senare år:

• I Sala sköts två barn ihjäl av sin pappa i januari förra året. Efter morden sände han live på Facebook.

• I april förra året mördades en liten flicka av sin mamma vid Flatenbadet i Stockholm.

• I Västra Frölunda mördade en pappa sina två barn och deras mamma i september 2018. Han överlämnade sig senare till polisen och har nu dömts till sluten rättspsykiatrisk vård.

• I Bjärred mördade föräldrarna sina två döttrar hösten 2017. Motivet ska ha varit att de fått ME-diagnoser.

Safet Makas och hans tre mördade barn Almir, Kamil och Vanessa.

• I juli 2017 mördade en mamma i Göteborgsförorten Gårdsten sina tre barn Almir, Kamil och Vanessa. Först anklagades pappan Safet Makas för morden men senare stod det klart att mamman var skyldig och att socialtjänsten haft kännedom om hennes problem.

Efter dubbelmordet i Storvreta handlar det om tolv mördade barn. Det kan finnas fler fall.

Samhället måste stoppa även den våldsvågen.