Fredrik Sjöshult

Avslöjandet visar hur fel gängen har haft

Fredrik Sjöshult: Det innebär tillslaget för kriminella i Sverige
Polisens insatsstyrka.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Polisen på plats efter en skottlossning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter synkroniserade polisrazzior i 16 olika länder och på flera platser i Sverige står det klart att grovt kriminella åter har lurats av ”säkra” plattformar för ”hemlig” brottsplanering.

Det nya slaget – döpt till Trojan Shield – kom snabbt efter att Encrochat knäckts och det är oerhört värdefullt att topparna i brottspyramiden återigen påminns om risken att åka fast.

Spåren i Sverige pekar bland annat mot en ökänd återfallsförbrytare och narkotikahandlare.

Inrikesminister Mikael Damberg är nu snabbt ute och försöker knipa politiska poäng på Sveriges roll i insatsen – men han borde också fundera på nästa steg.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Polis i USA, Australien, Storbritannien, Tyskland, Sverige och elva andra länder slog till i en synkroniserad insats mot grov organiserad brottslighet under måndagen.

Bara i Tyskland handlade det om razzior på ett hundratal platser.

Bakgrunden uppges vara att en plattform för ”säker” kommunikation på nytt har knäckts av polis och att det resulterat i en unik polisinsats i regi av Europol.

Det handlar om mobilappen Anom.io som kriminella har lockats att använda under de senaste åren.

Vad de inte visste var att det var en honungsfälla som gillrats av FBI, enligt nyhetssajten Vice avslöjande.

I kampen mot den grova brottsligheten är det värdefullt att en ny plattform knäcks så snabbt efter polisens framgång med Encrochat.

Det var ett hårt slag mot gängkriminella och nu kommer ännu ett.

Återigen verkar det handla om att slå mot toppen av brottspyramiderna – och det är oerhört värdefullt att fokus hamnar där.

Länge har det funnits en frustration över att de längst upp i brottskedjan har klarat sig samtidigt som småhandlarna åkt dit.

På grund av att en mobil med Encrochat har varit dyr har det krävts en viss nivå på brottsligheten för att finansiera den. Det gjorde indirekt att avslöjandet slog ut de viktigaste aktörerna.

Det har också varit slående hur stort förtroende grovt kriminella haft för det som påståtts vara säker kommunikation.

I flera fall har de trott att det varit säkrare att chatta där än att träffas för att prata med tanke på risken för buggning.

Nu visar det sig återigen hur fel de haft.

Och förhoppningsvis innebär det att några drar öronen åt sig med tanke på risken för att åka dit i framtiden.

Den psykologiska effekten av tillslagen ska inte underskattas utöver fördelen att grovt kriminella kan avslöjas.

Det vi hittills vet om svenska inblandade pekar mot en pensionär som gjort sig känd som en notorisk återfallsförbrytare.

I en tid när grovt kriminella försökt flytta fram sina positioner med hjälp av krypterade och högteknologiska plattformar för kommunikation är det överraskande att spåren i den svenska delen av härvan pekar mot en man som under lång tid varit central inom svensk narkotikahandel.

Det handlar om en ligaledare som under decennier spelat i samma division som exempelvis Clark Olofsson. Precis som Olofsson har han organiserat internationella smugglingsoperationer och gripits under spektakulära former.

Ett exempel från Encrochat.
Foto: Polisen

Från regeringskansliet hör jag redan under måndagskvällen uppgifter om att svensk polis haft en ledande roll under polisoperationen.

Det finns tecken på att det kan stämma. Europol skickade under kvällen ut ett Twittermeddelande med en inbjudan till en pressträff klockan 10.00 på tisdagen.

Svensk polis taggades i meddelandet tillsammans med FBI och den amerikanska narkotikapolisen samt polis i Australien och Nederländerna. 

”A major law enforcement action” ska avslöjas av deltagarna på pressträffen.

Det är inte konstigt att inrikesminister Mikael Damberg efter den senaste vågen av skjutningar hellre vill sola sig i skenet av framgångsrikt polisarbete. Han var nu före både Europol och svensk polis med kommentarer om razziorna.

Framtiden får avgöra om det är rätt.

Hittills har jag dock varit skeptisk till hur polis och politiker använt Encrochat-avslöjandet för att ge en bild av lyckat svenskt polisarbete.

I samband med att ”Operation Rimfrost” avslutades påstods att gänginsatsen avvärjt flera mord.

Det var sant att flera våldsdåd stoppades under Rimfrost men det var tack vare att fransk polis knäckt Encrochat och gett svensk polis tillgång till de hemliga chattarna.

I stället för att försöka knipa politiska poäng – möjligen på lös grund – borde Damberg och regeringen fundera på nästa steg:

Encrochat och den nya insatsen är resultatet av ett internationellt polissamarbete. Har polis och åklagare tillräckligt med resurser och kompetens för att ytterligare flytta fram positionerna där?

Har svensk polis tillgång till IT-expertis som kan ta sig in i den organiserade brottslighetens mobiler och analysera innehållet? Jag har flera gånger noterat att så inte är fallet.

Och får svensk polis den hjälp som behövs från mobiloperatörerna? Steg har tagits i rätt riktning genom att tvinga operatörerna spara mer uppgifter men det skulle vara bättre om datalagringen utökades.

För både det nya avslöjandet och Encrochat visar hur effektivt det är att knäcka grovt kriminellas hemliga kommunikationsvägar.

Vi som sköter oss har inget att frukta av den här typen av övervakning – tvärtom finns det hopp om ökad trygghet efter de här framgångarna mot grovt organiserad brottslighet.

Svenska polisen: Vi har gripit 155 misstänkta

Polisen i 16 länder har slagit till i en av de största razziorna någonsin, ett resultat av operation ”Trojan Shield”.