Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Attack mot stor matbutik – maskerat gäng slog till

Fredrik Sjöshult om droghandeln i Alby.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

Inne i Alby centrum är den största butikens entré och kassor sönderslagna efter ungdomsgängets attack.

Mellan tunnelbanan och centrum pågår öppen droghandel – och den informella ledaren är ett exempel på samhällets misslyckande med straff för grovt kriminella ungdomar.

Samtidigt sänker sig tystnadskulturen över det särskilt utsatta området.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På väg till Alby passerar jag McDonald's i Norsborg där tolvåriga Adriana sköts till döds i augusti.

Det tar 14 minuter att gå från mordplatsen till Alby centrum – en mittpunkt för ett ungdomsgäng som växt sig starkare på senare tid och beskrivs som mycket aktivt.

– Bössan som flickan sköts med kom väl härifrån, konstaterar en av de få Albybor som vill säga något denna regntunga fredag i november.

Kvällen före attackerades en av de största butikerna i centrumbyggnaden av en grupp maskerade ungdomar.

Genom de sönderslagna glasrutorna på Alby Matcenter syns spår av attacken: Kassorna och myntautomaterna förstördes av gänget.

Men inget stals och det gör att polis tror att det var en markering.

Motivet är oklart. En polis som jag pratar med kallar attacken för en gåta – det verkar inte handla om indrivning av skulder till någon leverantör utan tankarna går till gängproblemen i södra Stockholm.

När jag träffar den drabbade butikschefen vill han inte prata om det som hänt.

Men i en grannbutik börjar en kvinna först berätta om händelsen innan hon avbryts av en man bakom affärsdisken.

– Vi vet inget, säger han.

Svaren i andra butiker och runt centrum är lika korthuggna. Ingen vill prata men någon säger något om att det kanske handlar om att någon ”golat”.

Genom de sönderslagna glasrutorna på Alby Matcenter syns spår av attacken: Kassorna och myntautomaterna förstördes av gänget. Men inget stals och det gör att polis tror att det var en markering.
Foto: SVEN LINDWALL

Det säger också en del om tystnadskulturen. En polis med stor erfarenhet av Stockholms särskilt utsatta områden påminner om problemen med företagare i förortscentrum som tvingas betala ”beskyddaravgifter”.

– Vi ringer efter grabbarna!

Utanför entrén till Alby centrum samlas flera ungdomar och stämningen verkar vara irriterad dagen efter attacken.

Det är oklart om de störs av ordningsvakter, poliser eller journalister på plats men några av de mest missnöjda talar högt om att fler ”grabbar” ska komma.

Alby centrum har länge klassats som ett ”särskilt utsatt område” av polisen. Det innebär att det bland annat finns en öppen droghandel i området som polisen ska trycka tillbaka.


Det verkar gå så där. En av få Albybor som vill prata om hur läget är i den förort som varit hans hem i 17 år vittnar om en fortsatt öppen droghandel som pågår mellan centrumbyggnaden och tunnelbanestationen hundra meter längre bort.

– Om du kommer hit i kväll kommer du få flera frågor om du vill köpa haschisch eller ladd, säger han.

Problemen med droghandel i Alby har blivit värre efter att polisen satte upp övervakningskameror i grannorten Fittja.

Det gjorde att Fittjalangare som vill undvika att fastna på bild flyttade till bland annat Alby och det skapade konflikter med de som redan tyckte sig äga marknaden.

Det har i sin tur skapat konflikter som gjort att ungdomarna beväpnat sig med ”bössor som de inte kan hantera”, konstaterar Albybon.

Hans bild av en öppen droghandel och problem som flyttat från Fittja till bland annat Alby bekräftas av en polis med stor erfarenhet om området.


En person som varit ledande för de unga narkotikaförsäljarna i Alby centrum är ett exempel på samhällets flata agerande mot ungdomsbrottslingar.

I mars låg han bakom en skjutning i Huddinge centrum där en gravid kvinna fick splitterskador.

Motivet till skjutningen misstänktes vara en konflikt om narkotikahandel men eftersom de utpekade måltavlorna vägrade att medverka i polisutredningen friades han från misstankarna om mordförsök.

Skytten dömdes bara för vapenbrott och framkallande av fara för annan och eftersom han fyllde 18 år först några veckor efter skjutningen blev straffet bara ungdomsvård.

Redan i somras noterade polisens spanare att han var tillbaka i Alby med ”hög svansföring” och nu har han pekats ut som en informell ledare för en narkotikahandel som beskrivs som ”högst öppen och påtaglig”.

En polis beskriver dem som ”extremt många och intensiva”.

Kommunpolisen Martin Lazar.
Foto: SVEN LINDWALL

Kommunpolisen Martin Lazar kommer till Alby under fredagsförmiddagen. Han hämtar upp en övervakningsfilm som visar attacken men eftersom ungdomarna var rejält maskerade kan inte ens han med omvittnat god kännedom om ungdomskriminella i området identifiera de skyldiga direkt.

För att göra Alby tryggare lovar han extra polisnärvaro under de kommande dagarna.

Frågan är hur långt det räcker i ett särskilt utsatt område med öppen droghandel och ett ungdomsgäng som växer sig starkare.


SE MER: Gängvåldet dödade Adriana, 12

Här tvingas hon begrava sitt barn • Hör mammans sorg och vädjan till politikerna.