Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Artist slog flickvän i ansiktet: ”Nödvärn”

Artisten tillsammans med sin advokat.
Foto: Fredrik Sjöshult
Rättegången handlar om en kvinnomisshandel på Östermalm i Stockholm i slutet av januari.
Foto: JANNE ÅKESSON

Han är en framgångsrik artist som synts på många vimmelbilder med sin flickvän.

I Stockholms tingsrätt spelas slutet på förhållandet upp: Ett kraftigt slag i hennes ansikte som han försvarar med nödvärn.

Det är en rättegång om misstänkt relationsvåld där kvinnan gjorde allt rätt: Anmälde direkt, dokumenterade blåtiran och berättade om det som hänt för sina närmaste.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Artisten kommer tillsammans med sin familj till Stockholms tingsrätt och rättegången som handlar om en kvinnomisshandel på Östermalm i Stockholm en söndag i slutet av januari.

Han vill inte säga något om anklagelserna innan han tar plats i en av de nybyggda rättssalarna i Stockholms tingsrätt där han ställs inför rätta för att ha utsatt sin före detta flickvän för misshandeln.

Tidigare var de ett känt par som ofta syntes på vimmelbilder från kändisfester. Han har en lång och framgångsrik scenkarriär bakom sig och under några års tid hade han ett förhållande med kvinnan som nu sitter på andra sidan av rättssalen.

I tingsrätten avslöjas mörkret i deras relation.

Rättegången handlar om misstänkt relationsvåld. Alltför ofta brukar fall som handlar om våld i förhållanden präglas av bevisproblematik när ord står mot ord och det saknas stödbevisning.

I det här fallet handlar det om en kvinna som gjorde allt rätt:

Hon anmälde direkt och dokumenterade sina skador omedelbart. Hon berättade också om vad som hänt för flera vänner. Allt detta används nu som stödbevisning i rättegången.

Artisten med sin försvarare, advokat Robin Söder, i Stockholms tingsrätt.
Foto: Fredrik Sjöshult

När rättegången börjar visas bilder av en stor blåtira som kvinnan fick efter ett kraftigt slag i ansiktet den aktuella januarisöndagen.

Helgen hade varit fylld av konflikter och när han skulle lämna hennes bostad tog han med sig sitt musikinstrument. Det tolkade hon som att han inte skulle komma tillbaka och i rättegången berättar kvinnan att hon då försökte putta ut honom ur sin lägenhet.

Kvinnan säger att han då vände sig om och utdelade en ”fruktansvärt hård smäll i ansiktet” som gjorde att hon föll omkull. Hon kände smärta från ansiktet och trodde att näsan var bruten.

– Det kändes som att allt var deformerat, säger kvinnan i rättegången.

Artisten erkänner att han slog kvinnan i ansiktet men försvarar sig med att det var fråga om nödvärn eftersom han säger att kvinnan slog honom i bakhuvudet och ryggen. Han menar därför att han inte gjort sig skyldig till brott och vill bli frikänd.

– Hon puttade mig och då sa jag ”snälla slå inte”. Jag slår aldrig någonsin någon med en smocka. Slaget var bara en reaktion på det som hänt, säger han i rättegången.

– Är det jobbigt att du gjort det här mot henne, frågar åklagaren Rolla Akkache.

– Hela grejen är jobbig. Jag önskar att det inte hänt, svarar artisten.

Händelsen inträffade på Östermalm i Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON

Orden stockar sig när han berättar om händelsen och han förbannar sig för att han inte hade startat en inspelning med sin mobil. Det brukade han göra när de bråkade. Först efter slaget började han spela in och ljudet används nu som bevis av både åklagaren och försvarsadvokaten Robin Söder.

Kvinnan säger själv att hon helst skulle sluppit rättegången. Artisten ringde henne i somras i samband med att åtalet lämnades in till tingsrätten och då var hon nära att backa. Hon övervägde att säga att hon inte hade några minnesbilder från kvällen vid rättegången men bestämde senare att stå på sig i rätten.

Och på plats i tingsrätten blir hon upprörd över artistens nödvärnsinvändning.

– Om du tittar någon i ögonen och smäller till är det inte någon olyckshändelse, säger hon.

Kammaråklagare Rolla Akkache kräver att artisten ska dömas till två månaders fängelse eftersom det handlar om våld i nära relation och att kvinnan blev angripen i sitt hem där hon, enligt åklagaren, ska kunna känna sig trygg.

Domen meddelas den 13 oktober.

Senaste nytt från Expressen TV

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.