Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Arnault i handbojor och midjefängsel är en normal säkerhetsrutin

Ett rassel från Jean-Claude Arnaults handbojor och midjefängsel var det sista som hördes från kulturprofilen när han lämnade Svea hovrätt.

Det är ett normalt säkerhetsarrangemang och ytterligare ett exempel på ett han inte särbehandlas.

Tonläget har varit högre under prövningen i hovrätten med anklagelser om ”tramsbevisning” men vittnesmålet från Arnaults fru Katarina Frostenson och andra invändningar har sannolikt ingen större betydelse när skuldfrågan till slut ska avgöras.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stämningen i Svea hovrätt har varit ödesmättad. Jean-Claude Arnault har eskorterats av häktesvakter in i hovrätten med händerna fjättrade i handbojor som låsts fast i ett midjebälte. Ett rasslande ljud har hörts när han gått trapporna upp till rättegångssalen.

Scenen med den 72-årige kulturprofilen har varit som hämtad ur en medeltida film.

Men det är praxis för häkestransporter och ett exempel på att före detta medlemmar av den svenska kultureliten inte särbehandlas. Normala säkerhetsrutiner för att undvika flyktförsök gäller även Arnault och undantag görs inte.

Kriminalvården använder normalt handbojor och midjebälte när en häktad är utanför ”skalskyddat område”, exempelvis ett fängelse, häkte, polishus eller inne i en rättssal, i samband med transporter. Den tidigare rutinen med häktade som låsts ihop med en kriminalvårdare med hjälp av handbojor ansågs vara opraktisk och därför används midjebälte, enligt Kriminalvården.

Inte ens Arnaults försvarare, advokat Björn Hurtig, protesterade efter hovrättsförhandlingen mot säkerhetsrutinerna.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Stundens allvar har också märkts av att ordväxlingen varit hårdare, främst mellan Arnaults försvarare Björn Hurtig och målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz. Hurtig har kallat nya vittnen och skickat in en bok med sexscener som kvinnan skrivit till hovrätten som bevisning för att ifrågasätta hennes trovärdighet.

Arnaults fru Katarina Frostenson kallades också som karaktärsvittne på hovrättsrättegångens sista dag. Förhöret kom efter att makarna själva ville att hon skulle vittna.

Massi Fritz avfärdade det på nytt som ”tramsbevisning” efter att rättegången var slut och Hurtig svarade med att leende konstatera att hovrätten accepterat den nya bevisningen.

Förhandlingarna i hovrätten har varit inför stängda dörrar men efter att ha tagit del av vad som sagts om de nya uppgifterna tror jag inte att de kommer få någon avgörande betydelse. 

Det handlar inte om några alibivittnen eller ny skriftlig bevisning som vält spelplanen i hovrätten.

Akademieledamoten Katarina Frostenson och Arnaults försvarare, advokat Björn Hurtig, i Svea hovrättFoto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

I Svea hovrätt har därför i princip samma bevis och frågeställning varit aktuell som i tingsrätten när Arnault dömdes till två års fängelse för våldtäkt:

Kvinnans anklagelser får stöd av sex vittnen som hört henne berätta om nätterna med Arnault – räcker det som stödbevisning? Arnault förnekar inte att de haft sex men är hennes berättelse om att hon utsatts för två olika våldtäkter i oktober respektive december 2011 tillräckligt trovärdig?

Svar kommer den 3 december – eller tidigare om Arnault släpps fri i väntan på dom.

Beslutet om att Arnault ska vara kvar i häkte efter att rättegången avslutats och rätten överlagt i tio minuter ska inte tolkas som att han också kommer dömas för våldtäkt. Det var åklagaren Christina Voigt, målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz och försvararen Björn Hurtig ense om efteråt.

Hovrätten var också tydlig med att det kan komma ett nytt beslut när rättens överläggningar fortsätter.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Massi Fritz, Voigt och Hurtig.Foto: TT